• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nirówna praca silnika 2.4jtd - 166

krisss81

Nowy
Auto
była alfa 166 2,4 JTD 2001 , jest Alfa 159 1.9jtdm 180km :)
Witajcie koledzy jestem nowy i mam problemik, od jakiegos czasu silnik dziwnie zaczął chodzić bo strasznie teraz trzesie autem i jest to dosc spore w odczuciu i jeszcze zauwazyłem ze rano jak odpalam to sa małe skoki obrotów niewielkie ale sa. jak sie rozgrzeje to przechodzi tylko to trzęsienie nieprzestaje, dodam ze na wolnych obrotach.Poprostu słychać ze jest coś nie tak po silniku, ze cos zle chodzi.pomózcie bo niewiem na co mam sie szykować :) pozdrawiam:confused:

A co jest przyczyna ze niepali na wszystkie cylindry?? wydaje mi ze jedzie normalnie i niema ze jest słabszy albo cos. czy jak niedziała cylinder niebedzie miał takiej mocy jak miał, bo umnie wydaje mi sie ze kopa ma jak miął tylko na wolnych obrotach jak sie zatrzymam to telepie dosc mocno a jak drzwi otworzone to az widac jak lataja.pozdrawiam i prosze jeszcze o jakies rady :)

To mioże EGR ci się niedomyka skoro mocy nie stracił

Ja miałem to samo szarpanie na wolnych obrotach i skoki na obrotomierzu (a jak sie dodawało gazu to juz tego nie było) dodam ze moc tez miałem i u mnie okazały się wtryski mam włożone nowe i chodzi jak nowy !!
sprawdź te koncepcję

Jeszcze pytanie mam , bo czasami jest tak ze jak ruszam wolno to piszczy cos niewiem czasami czy to juz siada koło dwumasowe i czy przez to tez moga byc takie objawy jak nierówna praca silnika i na zimnym lekkie skoki obrotów?? dodam ze przy odpalaniu tez jest taki krutki pisk i dopala normalnie:) pozdrawiam

Raczej to nie od tego ze masz nie równa prace silnika piszczeć może pasek rozrządu albo jakaś rolka jak puszczasz sprzęgło wtedy jak za trybia, duży siły sie wytwarzają tak sadzę musisz szukać
powodzenia

A ile kosztuje sprawdzenie wtryskow w ASO (ewentualnie gdzie w okolicach Wrocka lub na dolnymslasku znajduje sie serwis Bosh)???Ja mam podobny problem od samego poczatku jak kupilem autko,czasami dosc mocno trzesie cala buda!Czy niedomykajacy EGR moze byc rowniez przyczyna czegos takiego?

Ostatnia edycja:
Jeszcze pytanie mam , bo czasami jest tak ze jak ruszam wolno to piszczy cos

to może jakiś napinacz,u mnie też od czasu do czasu piszczy napinacz od klimy i trzeba go co 3-4 miesiące smarować albo jak już pada to lepiej wymienić.

Dziewnie teraz bo te telepawki w aucie narazie ustały, niewiem od czego to zależy.tak jak wczesniej telepało ze na kierownicy było czuc to teraz nic, a juz myslalem ze bedzie do wymiany koło pasowe :) mysle ze to moze cos z paliwem z wtryskami. wsytarczy dobrze odmulic i jest oki :)

Amortyzatory
Powrót