Nieszczęśne skrzynie, zgrzytające dwójki...

• Autor wątku Autor wątku Wołek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wołek

Guest
Mam pytanie. Czy komuś udało się opanować zgrzytającą dwójkę a alfowskiej skrzyni w jakimś modelu transaxle?? Może nastąpi tu jakaś wymiana opini na temat tego częstego i bardzo dokuczliwego symptomu w tych autach. Chodzi o doświadczenia w naprawach i lokalizacji problemu. Czy może pomóc TYLKO wymiana synchronizatorów czy też winę ponosi popmpa sprzęgłowa, wysprzęglik, jaki olej wlać, żeby sprawa się uspokoiła?? Ja osobiście opanowałem z kumplem jedną skrzynię w jego alfie. Wymieniliśmy gumki w wysprzęgliku i mimo zużytego sprzęgła dwójka PRZESZTAŁA :!: zgrzytać.

Poruszyłem ten temat ponieważ gro użytkowników modeli transaxle ma ten problem. Jednocześnie jestem bardzo krytycznie nastawiony i wręcz odcinam się od takich opinii: TAK JUŻ MUSI BYĆ BO SKRZYNIA JEST Z TYŁU ITP. Jedyne co zużywa się szybciej przez takie położenie skrzynii to sprzęgło i z technicznego punktu widzenia napęd transaxle nie ma nic wspólnego ze zgrzytającymi biegami (czemu np. nie zgrzyta w porsche 924, 944 :?: )

w volvo tez byla skrzynia z tylu i nie zgrzytala mysle ,ze to wina synchronizatorow tylko,ze to juz skutek a przyczyna ---moze olej w volvo byl zalany dextron .a co tych gumek jak ktos ujezdzial 126 to wie jaki mial wplyw stan i jakosc tych lacznikow.ciegna maja napewno wplyw na plynnosc wlaczania biegow

Mi nic nie zgrzyta. A wszystkie te skrzynie mają znaczne przebiegi, może więc jakiś porządny remont :idea: Synchro 2 pada często i nie ma w tym nic dziwnego, szczególnie jeśli jeździ się dużo w miescie, solidnie ekspolatowany bieg. Zgrzyta komuś 5? Właśnie. pamiętam że gdzieś na alfa.bb był bardzo gruby wątek o zgrzytających transaxlach tam poszukaj.
pzdr

Jeśli mogę zabrać głoś w tej sprawie na zgrzytanie 2 pomoże tylko wymiana synchronizatora . Mam taką książkę napraw Alfa romeo Alfetta silniki 1.6 1.8 2.0 itam jest w suplemencie napisane o nadmiernej usterkowości synchronizatorów 2 biegu . Gumki w wysprzęgliku również wymieniałem i one na zgrzytanie 2 biegu nie mjały wpływu bo zgrzytałyby wszystkie biegi a ja mjałem problemy z łapą która się tak wyrobiła że zeskakiwała z kuli metalowej na której ona chodzi , staneła łapą i pierdykneły uszczelki w wysprzęgliku. Napewno olej użyty w skrzyni ma zdecydowanie wpływ ale na działanie całej skrzyni z dyferencjałem

Dzięki za odpowiedzi. Więc trzeba dbać o całą skrzyię razem z dyfrem i olej. Ja teraz wymieniłem skrzynkę i zobaczymy co to dało. Jak będzie lepiej to dam znać. Pozdr!

Z tym zgrzytaniem to moze nie byc tak prosto, w wiekszosci przypadkow jak juz zgrzyta to pewnie kwestia zuzytego synchronizatora, ale pytanie, czy tego zuzycia nie spowodowal wlasnie slaby mechanizm sprzegla, badz ew. luzy na drazku?
Inna sprawa to, ze zawsze poleci jako pierwszy synchronizator biegu II, bo tutaj synchro ma najwiecej do roboty(duza roznica obrotow kol w skrzyni), natomiast np. miedzy IV, a V roznica jest minimalna, wiec tam synchronizator raczej ma male szansie sie zuzyc.

Bez lenistwa Kumie, zmiana biegu z podwójnym wysprzęgleniem oszczędza synchronizatory, polecam, nic nie będzie zgrzytało nawet po dalszych 25 latach

jakie moga byc koszta wymiany tego synchronizatora

czy taniej wyjdzie kupic nowa skrzynie

medziu-damian napisał:
czy taniej wyjdzie kupic nowa skrzynie
Nową czytaj starą a skąd pewność że ta niby nowa skrzynia nie zgrzyta , chyba jednak lepiej zmienic synchronizator jesli tak mocno przeszkadza

mam ten sam problem ze skrzynia i chyba tez sychronizator ma ktos z was dojscie to tych czesci ?? jakie koszta ? wymienial je kots z was?

pozdrawiam

daniell napisał:
mam ten sam problem ze skrzynia i chyba tez sychronizator ma ktos z was dojscie to tych czesci ?? jakie koszta ? wymienial je kots z was?

pozdrawiam
Można kupic synchronizator w Aso 170 zł

wg. Eper'a synchronizator o tym kodzie wystepuje takze w TS i V6.

Pozdrawiam

Synchronizator 1 i 2 biegu

tak to m/w wygląda

Rozumiem, źe wymiana tego dziadostwa pozwoli wyzbyc sie zgrzytającej 2ki?:>

Szanowni koledzy, jakis idee skad brac synchronizatory skoro ASO ich nei ma?:>

Jak nie ma!? jak z 3 tygodnie temu jeszcze były na magazynie w Tychach, oraz we Włoszech. Sprawdzałem dla kogoś z forum. Wydaje mi się że to kwestia lenistwa niektórych ASO.

ooo a to mozesz mi sie wywieedziec o ceny?:>

Amortyzatory
Powrót