• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Niestety :( MultiAIR umiera - co robic??

Auto
Giulietta
Witam, 1,4 multiair 140km 2011 r, 69k przebiegu , Potrzebuje porady co robić . Probowac ratować na tym etapie Multiair i bawić się w jakieś regeneracje ( na OLX się oglasza jakiś Pan 1300 do 1900zł + jakaś robocizna mojego mechanika więc dojdzie z 300 zł pewnie za montaż i demontaż ) i tu tylko 3 miesiące gwarancji rozruchowej , czy od razu serwis bo Pani w ASO wyceniła kompleksową usługę na 4200 ( robota, moduł orginał + programowanie itp )i 2 lata gwarancji , Pytanie czy te nowe moduły sa juz bez awaryjne bo gdzieś czytałem że po 2015 już sa ponoć wyeliminowane usterki .

OBJAWY i jak do tego doszło - regularnie wymieniany olej co rok ( srednio 8k km na oleju ) co 2 lata filterek modułu wymieniany , teraz zaraz po wymianie pojawił się problem , auto kilka dni po wymianie zaczęło mieć problem z odpalaniem więc najpierw w tym kierunku było badane ( rozrusznik , itp ) niestety nic nie pomogło , kilka dni temu byłem w ASO na diagnostyce i Panowie stwierdzili że to wina Mair .

Żadnych objawow innych nie ma , auto jak odpali to sprawuję się wyśmienicie , nie ma żadnych błędów , spadków , przerywania , dziwnych dźwiękow .

Czy to na 1000% Mair?? bo nawet w ASO pan był zdziwiony tylko takimi objawami.

Poprosze o jakies nakierowanie bo troche mnie boli wydac 4k ::)

Mechanik w aso na pytanie czy moeg z tym jeszcze jeździć odpowiedzial że można jeździć a jedyny dyskomfort to to że raz na czas nie odpala normalnie .

Mieszkam Pod Krakowem

Dziękuje

Ostatnia edycja:
Kupić za ok 2800 i wymienić samemu ,robota prosta i dość przyjemna.
Do tego komplet uszczelek i kolejne 100k na nowym module.

Jeżeli nie ma żadnych błedów, to jakim cudem stwierdził winę Multiair? Z fusów, czy tak było najprościej?

Kupić za ok 2800 i wymienić samemu ,robota prosta i dość przyjemna.
Do tego komplet uszczelek i kolejne 100k na nowym module.

a na taki aktywator kupiony w internecie ( sklep lub allegro ) jest normalnie gwarancja?? czy zwyczajnie nikt nie da gwarancji skoro montowane będzie u jakiegoś mechanika?

Jeżeli nie ma żadnych błedów, to jakim cudem stwierdził winę Multiair? Z fusów, czy tak było najprościej?
Nie wiem , oglądał auto godzinę czasami z innymi kolegami , Na koniec podszedłem zapytać czy cos poważnego to powiedział że to Moduł pada i wymieniać ewentualnie jeździć z tym bo jedyny dyskomfort to będzie problem z paleniem raz na czas. Mało pogadany był mechanik i ogólnie szybko mnie spławił i poszedł dalej do innej pracy . Dzisiaj jeździłem cały dzień - ( zakupy , dziecko do szkoly itp itd) auto odpalane 8-10 razy i za każdym razem od strzała odpalił , na trasie +-90km średnia spalania 5,8 więc bdb , auto chodzi jak nowe nie licząc tego odpalania raz na czas . Już sam nie wiem co o tym myśleć ;/ boje się że jak to Mair a ja nie wymienie to żeby nei uszkodził czegoś więcej a jeśli wymienie a sie okażę że to nie to to umocze tyle kasy i będzie boleć :)

A co moduł ma wspólnego z odpalaniem? Moduł wpływa na pracę silnika już odpalonego.
Robią cię w ciula. Dla nich "moduł" to magiczne słowo, a żaden z nich nawet nie rozumie zasady jego działania.

A co moduł ma wspólnego z odpalaniem? Moduł wpływa na pracę silnika już odpalonego.
Robią cię w ciula. Dla nich "moduł" to magiczne słowo, a żaden z nich nawet nie rozumie zasady jego działania.
Mówił coś o jakimś ciśnieniu na zaworach ,o tlokach jakichś , że coś się nie otwiera i dlatego raz pali a raz nie , Wiem tyle co napisałem wyżej :) a że dla mnie to czarna magia to nie mam pojęcia co o tym myśleć :)

To by były błędy.
Poza tym trudno sobie wyobrazić, że nagle uszkodził się cały moduł i wszystkie tłoki.
Na trzech cylindrach też zapali.

zacznij od czujnika położenia wału.

zacznij od czujnika położenia wału.

W tygodniu odstawiam do mechanika i na tapetę leci czujnik położenia wału , sprawdzenie świec , rozrusznika , aku . Cały weekend auto używane i zazwyczaj palił super ale kilka razy byl problem , Poza odpalaniem auto j zachowuje się wzorowo

Jak Ci moduł pada, to musisz mieć błąd P106x. Jak tego błędu nie ma, to szukaj czegoś innego.

Jeśli rozrusznik działa to sprawdź przekaźnik pompy paliwa.

A więc tak. Wiem z pierwszej ręki od kierownika wszystko .. Samochód nie posiada żadnego błędu , nowy olej , nowe filterki modułu i turbo . Adaptacja po wymianach zrobiona . Mechanik obstawia moduł ale nie ma pewności . Coś tłumaczył o jakimś sprężaniu że raz odpala a raz nie . Auto żadnych błędów ,nic złego się nie dzieje . Tylko to odpalanie raz na czas . Nawet mechanik sam ponoć stwierdził że z takim objawem uszkodzonego modułu się nigdy nie spotkał dlatego nie jest do końca pewny że to MAir ale jego obstawia . Bądź tu mądry :) . Auto muszę gdzieś odstawić i niech mechanik wymieni świece , posprawdza prąd , rozrusznik czujniki wału , paliwa itp..oszalec idzie :)

Zacznij od świec - świece powinny być wymieniane co 30 tkm (zaleca się stosowanie oryginałów z logo AR /Fiat) - NGK ma masę podrób na rynku.
potem czujnik położenia wału.

A więc tak. Wiem z pierwszej ręki od kierownika wszystko .. Samochód nie posiada żadnego błędu , nowy olej , nowe filterki modułu i turbo . Adaptacja po wymianach zrobiona . Mechanik obstawia moduł ale nie ma pewności . Coś tłumaczył o jakimś sprężaniu że raz odpala a raz nie . Auto żadnych błędów ,nic złego się nie dzieje . Tylko to odpalanie raz na czas . Nawet mechanik sam ponoć stwierdził że z takim objawem uszkodzonego modułu się nigdy nie spotkał dlatego nie jest do końca pewny że to MAir ale jego obstawia . Bądź tu mądry :) . Auto muszę gdzieś odstawić i niech mechanik wymieni świece , posprawdza prąd , rozrusznik czujniki wału , paliwa itp..oszalec idzie :)

"Nie spotkał się", ale "obstawia". Na jakiej podstawie, trzeba było go spytać.

Witam po dłuższej przerwie ::) ,. Macie jakieś namiary na naprawdę sprawdzonego kogoś z tego forum albo mechanika typowo od Alf ( multiair itp ) zeby podjechać na kilka godzin w celu podania diagnozy ( Bochnia, Kraków , Tarnów , Brzesko, Niepołomice i okoliczne wioski ) ? Nadal się bujam z tym samym problem i nikt nie wie do konca co jest , Ostatnio mechanik sprawdzał czujnik położenia wału mówi że ok , wymienił świece na nowe oryginały ( sam z aso zamawialem ) , mówił że ściągnął moduł i rozebrał , wszystko w nim chodzi , nic sie nie zacina , tuleje sztywno siedzą i żadna nie daje oznak popuszczania . Przepustnice chodzą dobrze , Sprawdzał kompresje i ogolnie kompresja jest Bdb tylko czasem bywało tak że z poczatku właśnie nie bylo do końca prawidlowej kompresji a zaraz wskakiwwało wszystko idealnie . Już nikt nie ma pomysłów . I tak jak pisałem wcześniej to w ASO też obstawiają moduł ale gwarancji nie dają że to na pewno on daje takie objawy z odpalaniem . Potrzebuje tylko 100% potwierdzenia że to moduł i jutro go zamawiam żeby jeździć spokojnie a nie w niepewności .

Ostatnia edycja:
Nie wspomniałeś co to za olej.
Nasz forumowy kolega miał podobnie, poradziłem mu zmianę oleju na 0W40 plus archoil / był 5W40/ i pojechał na tor a tam wiadomo jazda na maxa i prawie dwa lata a moduł ma się dobrze.
Koszt wymiany oleju jest znikomy przy całym module.
Sumując wymiana oleju i używać silnika w pełnym zakresie obrotów bo tylko pedał w podłodze leczy nasze alfy:P

Nie wspomniałeś co to za olej.
Nasz forumowy kolega miał podobnie, poradziłem mu zmianę oleju na 0W40 plus archoil / był 5W40/ i pojechał na tor a tam wiadomo jazda na maxa i prawie dwa lata a moduł ma się dobrze.
Koszt wymiany oleju jest znikomy przy całym module.
Sumując wymiana oleju i używać silnika w pełnym zakresie obrotów bo tylko pedał w podłodze leczy nasze alfy:P

Olej zalany zaraz po zakupie ( 5 tygodni temu ) i właśnie po wymianie oleju , rozrządu zaczęły się cyrki - Aktualnie jest 5w 40 X-cess Motula

Czyli jaki dokładnie zestaw kupić ( bo już sam tego sobie dopilnuej ) i w jakich ilościach .

Robić płukankę przed wymianą oleju?? jesłi tak to czym

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót