[145] Nie odpala.

piecio36

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145 Boxter
Witam,
Mam problem z Alfą 145 Boxer. Mianowicie podczas jazdy alfa zgasła nagle i od tej chwili nawet dymka nie puści. Gdzie szukać przyczyny? Czujnik położenia wału? POMOCY.

Podepnij pod kompa, bo inaczej pół samochodu wymienisz i nie będzie to.
Kontrolka od immo się nie świeci?? (Alfa Code)

Po przekręceniu kluczyka i próbie odpalania gaśnie kontrolka :( więc to chyba nie immo

Witam,
Mam problem z Alfą 145 Boxer. Mianowicie podczas jazdy alfa zgasła nagle i od tej chwili nawet dymka nie puści. Gdzie szukać przyczyny? Czujnik położenia wału? POMOCY.
Witam
Tak jak kolega wyżej - kontrolka immobilizera gasnie ? Jak nie to odepnij akumulator na 10- 15min powinno pomóc .

Zaraz to przetestuję dla pewności. Może pomoże?

Kontrolka immo gaśnie. Więc szukamy dalej.

To sprawdź czy jest iskra i paliwo , w boxerze jest łatwy dostęp do świec i wtryskiwaczy, a pompe paliwa słychać ?

Sprawdzę i dam znać. Dziwi mnie to że tak nagle zgasła podczas jazdy.

Kontrolka immo gaśnie. Więc szukamy dalej.

Sprawdzę i dam znać. Dziwi mnie to że tak nagle zgasła podczas jazdy.
U mnie tak było jak padła pompa paliwa, rano normalnie pojechałem do pracy a po pracy już nie odpaliła
P.S. Wymiana zajęła mi 30min :) na pakingu

Na samym początku sprawdź czy jest iskra, jak jest to ok, jak nie to szukaj przyczyny czemu jej nie ma. Nastepnie czy silnik dostaje paliwo i wtedy masz już wiele rzeczy do wyeliminowania.

Pierwsze: tak jak napisali koledzy- sprawdzic iskrę
drugie- sprawdzić zasilanie w paliwo

A więc tak... iskra jest. Pompka podłączona na krótko działa. Jednak nie dochodzi prąd do niej. Czujnik uderzeniowy działa !! Jedyne co mi pozostaje do sprawdzenia to przekaźnik. Wie ktoś który to dokładnie jest?

A więc tak... iskra jest. Pompka podłączona na krótko działa. Jednak nie dochodzi prąd do niej. Czujnik uderzeniowy działa !! Jedyne co mi pozostaje do sprawdzenia to przekaźnik. Wie ktoś który to dokładnie jest?
W prawym górnym roku komory silnika pod czarną plastikową pokrywka są dwie sztuki i jeden zasila pompę (z tego co pamiętam bo nie mam schematu w tej chwili)

Przekaźniki sprawdzone. Działają. Złapałem się ostatniej deski ratunku czyli kompa. Koleś podpiął się i zero komunikacji. Diagnoza że to coś z kompem auta. W środę będzie na warsztacie więc dam znać co było nie tak.

Koledzy... auto nadal nie chce odpalić. :( pompka paliwo podaje, wtryskiwacze dają pięknie. zasilanie jest i na świecach i na wtryskach. pryskam PLAK bezpośrednio w filtr auto pali od kopa.Potem gaśnie i nawet dymka nie puści. Jakieś diagnozy kolejne?

Wyjmij wtryskiwacze i wsadź do jakiegoś pojemnika poproś kogoś żeby pokręcił parę razy i zobacz czy do pojemników leci benzyna.

Hmm sprawdzałeś kompresję ? może przepuszczają pierścienie i nie ma co spalać.

to dlaczego jak strzykawką wleje paliwo bezpośrednio to pali od dotknięcia?

to dlaczego jak strzykawką wleje paliwo bezpośrednio to pali od dotknięcia?
masz odpowiedz na problem z odpaleniem: brak zasilania w paliwo, może to być również czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym.

Spróbuj odpalić auto na otwartej przepustnicy( gaz w podłodze)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót