• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Nie odpala. Pali się kontrolka 'Water in fuel filter', filtr paliwa wymieniony

• Autor wątku Autor wątku tdi86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tdi86

Guest
Witam, łapy mi opadają dlatego zwracam się o pomoc. Alfa 159 1.9 JTDm 150 KM

W mojej alfie 3 dni temu zacząłe mrygac na nierównosciach kontrolka "Water in fuel filter"... niby ok. Ale wymieniłem filtr paliwa na nowy najlepszy, paliwo w niego wpływa i wypływa, pod dużym ciśnieniem, testowałem. Sam to rozbierałem i składałem już z 4 razy. Nie odpala, kręci normalnie. Najgorsze jest to, że teraz po założeniu nowego filtra kontrolka pali sie non stop :(

Paliwo jest ok bo z BP gdzie zawsze tankuje, na oparach nie jezdzilem.
Czyżby czujnik filtra paliwa (ten co wkręca się go od dołu) był coś zepsuty?

Pilnie proszę o odpowiedź, z góry dziękuję, Pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyżby czujnik filtra paliwa (ten co wkręca się go od dołu) był coś zepsuty?
od dołu wkręca się czujnik obecności wody w filtrze, zajedz na komp. i zobacz jaki błąd wyskakuje

paliwo w niego wpływa i wypływa, pod dużym ciśnieniem, testowałem. Sam to rozbierałem i składałem już z 4 razy
czasem nie pomieszałeś szybkozłączek przy filtrze paliwa?

Ostatnia edycja:
Mam inny filtr jakiś, jest tylko doprowadzenie i odprowadzenie paliwa i kabel od dołu. Rurek nie pomyliłem, różne średnice mają. tego całego mechanizmu u góry niemam.

Podnoszę temat - dziś podczas jazdy (zimny silnik po bardzo zimnej nocy pod chmurką) zapalił mi się komunikat "Water in fuel filter" + żółta kontrolka (taki baniaczek). O co chodzi? Kontrolka zapalała się i gasła i tak na przemian. Dodam jeszcze,że w zeszłym tygodniu zmieniałem olej i filtry i do dziś wszystko było okej .

widocznie czujnik wykrył wodę w paliwie. W niektórych filtrach jest od dołu taki korek do spuszczania wody z filtra a w naszych AR jest czujnik może wystarczy go popuścić żeby woda zeszła i zakręcić ponownie i kontrolka zgaśnie.

zgadzam sie z CRISS , sprobuj a napewno to nie zaszkodzi , najwyzej kilka kropelek ropy wyleci
przerabialem ten teamt kiedys w Peugeot i tam wystarczylo odkrecic srobke z dolu i wszystko sie wylalo

W sumie to zrobiłem od rana ok 80km i już więcej się ta kontrolka nie zapalała ale jutro sprawdzę ten filtr. W oryginalnym filtrze jest ten korek?

no właśnie w jednych filtrach jest korek a w innych czujnik obecności wody

Kurcze żadnego kurka pod filtrem nie widać. Czyli wymienić filtr na nowy (w zeszłym tygodniu był wymieniany) czy olać temat (kontrolka już się nie świeci ) Jak radzicie?

Na dole filtra masz albo kurek, albo czujnik. Odkręć to co tam masz, powinna wylecieć ropa.

Na dole filtra masz albo kurek, albo czujnik. Odkręć to co tam masz, powinna wylecieć ropa.

Witam, podejmuję temat. Ktoś wie dlaczego świeci się ta kontrolka informująca o wodzie w filtrze paliwa ? Filtr mam od 10 000 km , spuszczałem z niego paliwo odkręcając czujnik ale nic nie pomogło. Może ktoś ma doświadczenie z tym czujnikiem? Może się po prostu zepsuł ... ?

W jakiej sytuacji kontrolka się zaświeciła? Może uszkodził się przewód przy wtyczce pod czujnikiem. Sprawdzałeś napięcie?

W jakiej sytuacji kontrolka się zaświeciła? Może uszkodził się przewód przy wtyczce pod czujnikiem. Sprawdzałeś napięcie?

Zaświeciła się podczas hamowania i zgasła a na następny dzień świeciła już się cały czas . Generalnie zdarzają się dni że nie świeci się po odpaleniu ale małe hamowanie i już zaczyna piszczeć i tak do końca .

Witam, podejmuję temat. Ktoś wie dlaczego świeci się ta kontrolka informująca o wodzie w filtrze paliwa ? Filtr mam od 10 000 km , spuszczałem z niego paliwo odkręcając czujnik ale nic nie pomogło. Może ktoś ma doświadczenie z tym czujnikiem? Może się po prostu zepsuł ... ?
Miałem trochę inny problem ale też z tym czujnikiem. Musiałem u siebie wymienić go . Pojawiał mi się co jakiś czas błąd – czujnik temperatury gazolu (podłączenie do FES). Po kilku uruchomieniach check engine gasł i znowu sie pojawiał. Nie pojawiała się u mnie kontrolka informująca o wodzie w filtrze paliwa. Opisywałem to na forum.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/56575-czujnik_temperatury_gazolu.html

Miałem trochę inny problem ale też z tym czujnikiem. Musiałem u siebie wymienić go . Pojawiał mi się co jakiś czas błąd – czujnik temperatury gazolu (podłączenie do FES). Po kilku uruchomieniach check engine gasł i znowu sie pojawiał. Nie pojawiała się u mnie kontrolka informująca o wodzie w filtrze paliwa. Opisywałem to na forum.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/56575-czujnik_temperatury_gazolu.html

Dzięki za info .
Zamówiłem nowy czujnik i filtr paliwa ... zobaczymy. Dam znać czy przestało się świecić .

Amortyzatory
Powrót