[GT] Nero Carbonio, jedna na 100

domajnik

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9jtd
Siema wszystkim!

Tak się pięknie złożyło, że w moim pierwszym poście na forum mam okazję się pochwalić wam nie tylko moją pierwszą Alfą, ale jednocześnie moim pierwszym samochodem. Także po prawie 3 latach posiadania prawa jazdy przyszedł czas na coś swojego. Coś z charakterem i to nie byle jakim.
Historia jest taka ze poszukiwania zaczęły się już w zasadzie 1.5 roku temu. Najpierw był niewielki budżet paru tysięcy (poszukiwania golfa iv/astry g), do którego dozbierałem jeszcze trochę (poszukiwania alfy 147), pozbierałem jeeeeszcze trochę i skończyło się na moim marzeniu - GT.

Zadbanej GT szukałem ostatnie pół roku. Tak, jestem wybredny. Sprawdziłem łącznie około 10 różnych modeli. W zasadzie to chyba wszystkie, które pojawiały się ostatnio w Warszawie na sprzedaż. Było wiele perturbacji i nerwów przy oglądaniu aut od oszustów, ale w końcu udało się wyrwać perełkę która jest w stanie doskonałym.
Samochód sprawdziliśmy w serwisie Alfy Romeo, gdzie potwierdziło się wszystko o czym poinformował mnie sprzedający. Lakier fabryczny, elektronika działa, podłoga zabezpieczona, oryginalne zawieszenie w dobrym stanie, jednym słowem- ideał.
Do tego tapicerka i plastiki w środku naprawdę bardzo dobrze wytrzymały ostatnie 10 lat, a ewenementem jest to, że działa zamek centralny, bo w żadnej innej która ogladalem nie działał :lol:

Po wielu szrotach, które miałem okazje oglądać w końcu trafiłem na bardzo zadbany egzemplarz, który po prostu musiał trafić w moje ręce ;)
I tak właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem tej pięknej Włoszki w najpiękniejszym dla mnie kolorze Nero Carbonio.

Jeśli chodzi o wyposażenie to jest całkiem bogato: black line, grzane dupy, skóra, felgi od TI, duże brembo z przodu. Jedynie brakuje Q2 no ale nie można mieć wszystkiego :D

Ogólnie jest to mój 3 dzień w posiadaniu tej piękności i jak narazie na siebie nie narzekamy :)
Wybaczcie słabe zdjęcia, ale narazie cieszę się nią z poziomu kierownicy :cool:
Niedługo powyrzucam więcej fotek!

Także tak wyglada moja krótka historia o spełnionym marzeniu :o

IMG_7870.jpg
IMG_7869.jpg
IMG_7872.jpg

- Sprzęgło- trochę ciężko chodzi ale narazie nie jest to coś na już
- Tylne amortyzatory prawdopodobnie latem trzeba będzie wymienić
- Kierownica troszke powycierana- skóra się swieci jak wiadomo co, ale nie jest to pilna sprawa
- Gałka biegów- ktoś coś złego z nią zrobił

Suche dane:
Model: Alfa Romeo GT blackline
Silnik : 1.9jtd
Rocznik: 2008
Kolor: nero carbonio
Koła: 17’ TI
Przebieg: 171 679km

Ostatnia edycja:
nie kumam tego zdania odnosnie kluczyka? ze niby jarasz sie tym ze ci otiera z kluczyka? bo nie rozumiem...mam dwa takie piloty do swojej i obydwa dzialaja jak powinny, pozatym fajna czarna gt tyle ze opona chyba za duza? i troche wysoko stoi no i dawaj wiecej zdj :)

Gratuluję spełnionego marzenia :) Alfeczka całkiem całkiem spoczko, a Q2 sobie dołożysz :P

Dobry wybór, auto niebanalne, do tego jest całkiem praktyczne jak zapewne zauważyłeś, po złożeniu tylnego oparcia ogromny bagażnik, w którym można przewozić długie przedmioty, sporo miejsca na tylnej kanapie, jak na taki typ auta. Q2 chyba niekoniecznie, no chyba że preferujesz sportową jazdę po zakrętach, przy cywilnym użytkowaniu niewiele daje, a przy tym silniku oryginał nie powinien się rozlecieć. Opony to radziłbym w zależności od dróg po jakich jeździsz, jak masz nierówne to nie zmieniaj na mniejszy profil- ja ma 18" i często przez to cierpię.

co to jest moduł bezprzewodowy w kluczyku? nie bardzo rozumiem choć 11 lat spędziłem za kierownicami swoich GT

O kluczyk to chodziło mi o to, że to była pierwsza którą oglądałem i działał zamek centralny, taka raczej ciekawostka, nie żebym się tym jakoś bardzo podniecał :)

Narazie raczej nie będę jej obniżał, ale pomyśle właśnie o oponach jakichś do niej na lato i na zimę. Felga narazie zostaje :) a no i cały czas bije się z myślami co zrobić ze znaczkiem... wymieniać na oryginalny?
40104C13-B78B-478E-A93F-625D67DBDEE1.jpg

Zależy co kto lubi. Ja bym założył oryginał ;)

Amortyzatory
Powrót