[166] Nawrót wirusa czyli 166 Busso.

Zamiast środkowego? Fakt jest on niepotrzebny. Usunięcie go daje raptem ledwie zauważalną różnicę w dźwięku. I to raczej na +

Zamiast środkowego? Fakt jest on niepotrzebny. Usunięcie go daje raptem ledwie zauważalną różnicę w dźwięku. I to raczej na +
Tak. Ragazzon.
Jestem ciekaw co bedzie bo końcowy mam jakiś custom. Daje basowy dźwięk na wolnych ale wystarczy podnieść obroty i bas znika.
Mogła by powarczeć trochę bardziej.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Najlepszy jest dźwięk bez końcowego, zrobiłem tak kiedyś 200km :sarcastic:

Ja mam pełen przelot (nawet bez kata) i tylko ostatni tłumik. Bardzo ładnie brzmi :) a drze się dopiero pod czerwonym polem. Tak do 3-4tys obrotów jest kulturalnie, nie nahalnie odpowiednio do wyglądu :)

Ja mam pełen przelot (nawet bez kata) i tylko ostatni tłumik. Bardzo ładnie brzmi :) a drze się dopiero pod czerwonym polem. Tak do 3-4tys obrotów jest kulturalnie, nie nahalnie odpowiednio do wyglądu :)
Wow. Nie sądziłem, że z Ciebie taki świr [emoji2957]
Co z sondami? Grzebałeś w sofcie?

Ostatnia edycja:
Kiedyś to było daily, potem wpadł nowy lakier, zender (dokładki, felgi). I z łagodnej codziennej 166 zrobił się zadziorny sedan. I ten delikatny pomruk był dla mnie trochę za delikatny. Nie miałem kasy na wydech z kwasiaka który pomimo wydania góry pieniędzy nie wiadomo jaki przyniesie efekt. Więc w pewnym momencie też postanowiłem usunąć środkowy (bo wszyscy wiedzą że jego usunięcie raczej tylko subtelnie podnosi pomruk). I faktycznie wydech zaczął mruczeń fajniej. Właśnie tak zadziorniej, ale w użytkowym zakresie obrotów wcale nie agresywnie.
pewnego dnia wydech na łączeniu dostał przedmuch.Rozkręciłem cały żeby wymienić obejmy, wyczyścił połączenie i złożyć na nowe uszczelki (albo pastę gdzie trzeba). Jak zdjałem wydech to się okazało że.... katalizator to atrapa xD puszka z przelotem.
W ten sposób trochę nieświadomie został mi tylko tłumik końcowy xD
W tej konfiguracji słychać że jest sportowo, V6 mruczy i daje o sobie znać że grzeczne nie jest. Głośno robi się dopiero powyżej 4-5tys. Do zwykłego sedana może to zbyt ordynarne ale do połżonego i usportowionego jest odpowiednio. Seryjna brera V6 jest porównywalnie głośna. Moze trochę głębszy bas ma. Ale porównywalnie więc na prawdę nie ma obciachu jak mogłoby się wydawać tylko na jednym tłumiku.

Mam nadzieję, że moja bedzie miała tak samo długą historie u mnie jak Twoja u Ciebie[emoji2957]
Chętnie bym poszedł w strone złej suki niz grzecznego sedana ale na to trzeba czasu i kasy. Po kolei... powoli[emoji2957]
Fakt, nawet na tym wydechu co mam słychać, że powyżej 5tys robi sie dobrze dla ucha. Niżej jest miło ale dostojnie. Przy tym po zrobieniu trasy 500km nie boli łeb [emoji2957]
Osobiście zakochałem się w charakterystyce Busso. Chętnie się wkręca, dobrze brzmi, nie męczy nie dostaje zadyszki. Mozna poszaleć albo kulać się spokojnie.
No i niby spokojnie przyspieszasz 1,2,3 a tu ponad 100km/h. Liniowo, bez nerwów i aksamitnie[emoji7] Bajka.

Jasne że nie wszystko na raz :)

A tam.... Pogoda fajna to trzeba zagrzać piec [emoji7]20260106_120820.jpg20260106_120250.jpg

U mnie na drogach jest więcej soli niż śniegu. Więc się wstrzymam :D
Czysta.... chyba daleko od garażu nie odjechałeś :)

U mnie na drogach jest więcej soli niż śniegu. Więc się wstrzymam :D
Czysta.... chyba daleko od garażu nie odjechałeś :)
U mnie elegancko. Suchutko. Ten śnieg tylko na parkingu leżał.
Umyłem jak jeszcze były warunki. Wyjeżdżam jak są warunki. Wtedy sie nie brudzi[emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Pogoniłem ją wczoraj z 40km na bogato. Ino benzynka. A co![emoji1787]

Piękna sztuka, konfiguracyjnie blisko mojej, tyle że manual. Teraz jak moja Alfa jeździ tylko rekreacyjnie to chętnie bym sportronica na manual wymienił 😁
Przede wszystkim nie zamula tego genialnego silnika. Tak jak pisałeś - charakterystyka Busso jest rewelacyjna. Po tylu latach nadal świetnie się broni :cool:

Na zlot wpadasz?

Piękna sztuka, konfiguracyjnie blisko mojej, tyle że manual. Teraz jak moja Alfa jeździ tylko rekreacyjnie to chętnie bym sportronica na manual wymienił 😁
Przede wszystkim nie zamula tego genialnego silnika. Tak jak pisałeś - charakterystyka Busso jest rewelacyjna. Po tylu latach nadal świetnie się broni :cool:

Na zlot wpadasz?
Gdzie i kiedy zlot?
Szukałem w sumie automatu ale chyba dobrze sie złożyło z tym manualem🤪

Zajżyj do działu zloty.... proste :ROFLMAO:

Amortyzatory
Powrót