Nawiew czasami nie działa.

dexter1213

Nowy
Auto
156 1.9jtd 110KM / była 166 2.4 140KM
Witam, wczoraj miałem problem z nawiewem, który zdechł z niczego.. Gniazdo bezpiecznika okej, przekazniki okej, 12V idzie pieknie do wtyczki na dmuchawie, moduł klimy chyba ok - w zakladce trip sa dobre wskazania itp.. Dzisiaj wsiadlem do auta i nie działał nadal, co mnie nie dziwiło. Poprzestawiałem kilka razy kierunki nawiew i wentylator drgnął... Poprzestawiałem kierunki jeszcze ze dwa razy i nawiew sie odpalił.. Pochodził sobie troche, odpaliłem auto i działa.. Zgasiłem auto, poczekałem 5 minut - działa.. Słyszał ktoś o takiej anomalii? Czasami mi ręce opadają jak patrze na samonaprawianie sie mojej alfy, jedak bym chciał rozgryźć co jej nie pasuje.. Co odpowiada za sterowanie PWM wentylatora ? Panel nastawów klimy? Padnięty panel sterowania nawiewami? Brak mi pomysłów..
Dodam, że wszystkie styki czyściłem już wczoraj, podmieniałem i czyściłem przekaźniki, bezpieczniki itp itd - nic to nie dało..

Dodam tylko, że teraz nawiew działa jakby nigdy nic.. Dziwne te alfy.. :D moze napiecia przedmiesiaczkowe? :D

Wysłane z mojego Meizu mx5 przy użyciu Tapatalk.

Mam to od 3 dni w sob bede walczyc z tym .cos nie styka sprobuj ostro wjechac w zakret to sie wl. ?????? gaszac i odpalajac auto tez pomaga ja obstawiam panel bo ostatnio radio szarpalem

U mnie odpala po pobawieniu sie nastawami kierunku.. Nie wiem czy to wina panelu sterowania klimą czy czymś innym.. Nie mam do tego głowy.. Musze poszukać schematów w wolnym czasie i ogarnąć, co jest odpowiedzialne za sterwanie wentylatorem przez PWM. Czy sam panel sterowania, czy moduł, czy jeszcze co innego..

witam przerabialem ten problem 99% to nie łączą styki na wentylatorze

- - - Updated - - -

tylko jest taki problem, że aby je wyczyścić trzeba go wyjąć z podszybia. Trochę trzeba się nagimnastykować ale jest to do zrobienia. Trzeba odpowiednio go przekrecić trochę nagiąć reszte polki nawiewów i wychodzi.

- - - Updated - - -

od tej operacji dziala mi bez zarzutu juz pewnie 2 lata. pozdrawiam zycze owocnej pracy

Gdyby styki nie łączyły, to menu klimy by sie nie odpalało. Wczoraj wieczorem dałem nową oprawke bezpiecznika + wszystko poczyscilem raz jeszcze kontaktem w sprayu i teraz hula aż miło. Niby napięcie na wentylatorze było okej, to chyba coś nie pasowało mu przez oprawke bezpiecznika. Tak więc problem rozwiązany.

u mnie wszystko w menu dzialalo normalnie regulacja temp rosla a wentylator nawet nie ruszyl. wiem bo to przerabialem

Mam to samo. Działa wszystko w ics, Ale nawiew raz działa, raz nie. Wkurzajaca sprawa.

Wysłane z lawety.

czyść wszystkie kostki, styki, bezpieczniki przekazniki i pójdzie ;)

Amortyzatory
Powrót