• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Naprawa kielichów - co wymienić

maciek0909

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 2010 r.
Witam wszystkich. Mam problem z moją alfi. Rdzewieją jej kielichy z przodu. Chce to jak najszybciej zrobić tylko zastanawiam się co wymienić przy okazji roboty w kolumnie żeby było zrobione porządnie. Na zdjęciach widać że mocowanie jest pordzewiałe wiec pewnie i łożyska przy mocowaniu dostały już sporo wilgoci.

IMAG0556[1].jpgIMAG0558[1].jpg

I teraz mam kilka pytań. Co najlepiej tutaj wymienić? Myślę że trzeba mocowania i łożyska ale czy coś jeszcze?

Mam wersje Edizione Sportiva gdzie zawieszenie jest na spreżynach Eibach Pro Kit. Czy w tej wersji mocowania, łożyska ewentualnie inne cześci były takie same jak w normalnej wersji ?

Z góry wielkie dziekie za pomoc i szerokości:)

Witam. Najważniejsze to zabezpieczyć kielichy od dołu. Nie ma co wymieniać dobrych części, przy rozbiórce dowiesz się mniej więcej co jest do wymiany, aby nie kupować zbędnych części.
Pozdrawiam.

[MENTION=15399]kezsats[/MENTION] tylko własnie ja już słyszę te łożyska bo stuki z tego miejsca dobiegają. Widze że masz QV to może będziesz wiedział czy tam mocowanie i łożysko jest jakieś inne? Mi się wydaje że to się przy innej sprężynie nie zmienia ale pewności brak.

[MENTION=15399]kezsats[/MENTION] tylko własnie ja już słyszę te łożyska bo stuki z tego miejsca dobiegają. Widze że masz QV to może będziesz wiedział czy tam mocowanie i łożysko jest jakieś inne? Mi się wydaje że to się przy innej sprężynie nie zmienia ale pewności brak.
Wszystkie wersje TS mają tak samo.

Wyrzucić te pianki wytłumiające z rogów komory. Tylko wilgoć pod nimi się zbiera.

Kielichy zrobione. Nowe, mocowania i łożyska na miejscu. Pianki też wyleciały. Dzięki za pomoc :D

Pozdrawiam
Maciek

Amortyzatory
Powrót