• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Napinacz alfa romeo 155 2,5 v6 12v

• Autor wątku Autor wątku milka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milka87

Guest
Witam. Mam problem ze znalezieniem rolki napinającej rozrzad do alfy romeo 155 2,5 v6 12v. Po wizycie u mechanika został zaślepiony dolot oleju do rolki gdyż strasznie z niej ciekło. Po jakimś czasie rolka się zatarła i teraz moja alfa stoi gdyż nigdzie nie można dostać tej rolki a tym bardziej całego napinacza jeśli już to trochę kosztuje i jest niedostępny. Morze wie ktoś jak można przerobić cały napinacz, albo gdzie można zdobyć rolkę ?? Prosze o pomoc

Niby tak, ale to sie wiaze z dosc sporymi kosztami, tak jak wczesniej pisalam dolot oleju został zaslepiony, napinacz jest wpozadku tylko poszukuje rolki ktora mniej wiecej by pasowała.

Niby tak, ale to sie wiaze z dosc sporymi kosztami, tak jak wczesniej pisalam dolot oleju został zaslepiony, napinacz jest wpozadku tylko poszukuje rolki ktora mniej wiecej by pasowała.

Słuchaj jak napinacz może być OK??!! skoro był hydrauliczny i zaślepiono mu dojście oleju czyli czynnika który odpowiada za napinanie odpowiednio paska rozrządu przez ten wynalazek.

Mechanik zaslepil dojcie oleju i zalozyl stary napinacz, ale nie dawał nam gwarancji jak długo ten samochod pojezdzi na tej rolce, bo tylko rolka jest do wymiany gdyz zatarło sie w niej łozysko. A jesli nawet cały napinacz to i tak jest on nie dostepny . dzwoniłam juz do wszystkich mozliwych sklepow i kazdy mowił ze niestety ale nie ma takiego napinacza bo juz go nie produkuja, a gdzies czytałam ze mozna wymienic sama rolke, tzn podmienic z innego auta (tylko nie wiem jakiego):( i dopasowac napinacz do tej rolki no i do auta.

Zgodzę się że rolke można podmienić ale reszta napinacza musi być sprawna, jego zasada działania jest taka że ciśnienie oleju z silnika powoduje napinanie z odpowiednia siłą paska rozrządu przez ten napinacz. W tej chwili gdy nie jest on zasilany w żaden sposób olejem to nie spełnia swojej roli, nie zdziw się jak Ci rozrząd przeskoczy!!!

Reszta napinacza jest oki, tylko łozysko w rolce sie zatrało i rolka staneła przy czym z szer.4cm.paska rozrzadu zostało tylko 0,5 bo rolka staneł w miejscu . Wiem ze napinacz mozna podmienic z alfy 164 3,0 . Tyle ze tez jest ciezko dostac.

Ja wiem ze nie spełnia takiej samej roli jak przed tem, przerobke ogladałam . Napinacz mozna bez problemu wykonac u tokarza, tylko mi chodzi o rolke jaka mozna w nim zamocowac. Ja jestem tylko kobieta i nie znam sie na mechanice wiec sie nie denerwuj :)

---------- Post dodany o godzinie 12:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:38 ----------

Dla mnie to bez roznicy czy hydrauliczny czy mechaniczny byle by moje auto ruszyło z miejsca.

Dobrze więc skoro rozumiesz, że nawet po wymianie rolki na nową, nadal napinacz nie działa jak powinien, dlaczego brniesz w tą bezsensowną przeróbkę, nie szkoda Ci pieniędzy na naprawę silnika jak przeskoczy rozrząd?

Co do cieknięcia z napinacza. Lepszym rozwiązaniem była wymiana oringów/uszczelnień w napinaczu i w ten sposób zregenerowanie go, niż zaślepianie kanału olejowego. Potrzebne oringi do tej całej operacji kupisz w każdym sklepie z częściami a nawet wręcz w AGROMie ;]

Pogadaj z Majkelem ma opanowaną sprawę naprawy takiego napinacza.

Bo tak czy siak ja musze wymienic rolke( cały napinacz jak TY twierdzisz) bo rolka stoi w miejsu i scina mi pasek rozrzadu. A orginalny napinacz do tego modelu jest nie dostepny u nas w Polsce , a jak juz to kosztuje 600zl w gore i jest na zamowienie ,ktore tez nie jest pewne. W rolce jest zatarte łozysko i niestety nie da sie na niej jezdzic .

Wiesz co znajdź kumatego mechanika najpierw, bo widzę że raczej na partacza trafiłaś. Osobiście udrożniłbym kanał olejowy, w napinaczu dał nową rolkę i nowe oringi na sekcji ciśnieniowej i ma działać, łaski nie robi a nie kombinacje z zaślepianiem kanału olejowego i ze tak to nazwę rzeźbienie w g ...

Ja bym tak zrobiła tyle ze niestety taka rolka jest juz niedostepna w sklepach:( ale dzieki za pomoc.

hehe... nie z taka niunia sie nie rozstane, tymbardziej ze ja troche poprzerabiałam, ma okolo 270 kucykow i wyglad tez ma inny niz oryginalne alfy 155. Wiec przykro mi ale nie :):)

Sorki ale nie miałam dostepu do neta jesli chceszs moge Ci powysyłac zdjecia na meila

Tutaj nie ma się co krygować - takie autko trzeba zaprezentować szerszej publiczności - najlepiej w dziale NASZE BELLE ...:13:

Amortyzatory
Powrót