Najlepsze propozycje zimówek

kubatron

Nowy
Auto
145 1.6 16V
Witam mam AR 145 1.6 16V i zastanawiam się jaka będzie najlepsza propozycja opon zimowych? Nówki wiadomo że chyba najlepszy wybór, ale chodzi mi o bieżnikowane i używane, o firmy jakie polecacie, w jakich przedziałach cenowych? a także nówki :D pozdro

Co do nowek to ja polecam KLEBER. Super oponki. Ok. 240 zł sztuka (185/65/14)

A coś z alternatyw??:D używek lub bieżnikowanych proponujecie jakie firmy z używek, na co zwracac uwage na bieżnikowane opony? :roll:

Kleber Krispal HP, może na suchym takie sobie ale na śniegu bardzo dobre (sprawdzone w Bieszczadach :) )

Każda sroka swój ogon chwali ... to i ja pochwale: Pirelli SottoZero - rozmiar 195/65r15 nówki kupowałem po ~200zł/szt.

pzdr. Grzesiek

Ja mam w sluzbowym Partnerze Barum Polaris 2.Goraco polecam przejezdzilem zime,lato i znowu zima idzie :D Nie jest to madre ale nie mialem czasu na wymiane :D Dzis rano byla ostra szklanka i sprawdzilem oponki przy ostrej wirazowej jedzie i trzymaja sie jak wsciekle,mimo ze wycioralem je przez lato.I nie sa drogie sam jutro do swojej Belli takie zakupoje :D

Oszczędności mają swoje granice. Opony to zbyt poważna i istotna dla bezpieczeństwa sprawa, żeby polcecać używki nieznanego pochodzenia lub bieżnikowane. Za przeproszeniem to już lepiej autobusem jeździć.

showtime napisał:
Co do nowek to ja polecam KLEBER. Super oponki. Ok. 240 zł sztuka (185/65/14)
Bardzo drogie, a opony ze średniej półki. Ja za 230zł/szt. z przełożeniem mam Goodyear Ultra Grip 7+ (185/65 r14). Opony świetne jak jeszcze nie było śniegu jeździło się tak jak na letnich (cicho, miękko, komfortowo). Na śniegu też pewnie w ogóle nie czułem, że jest ślisko gdzie inni jechali 30km/h :P . Oczywiście nawet najlepsza opona nie zwalnia z myślenia i rozsądku ale te Goodyeary dają naprawdę pewność.
Podobnie uważam, że lepiej kupić nawet tańsze opony nowe (Sawa, Dębica) niż kombinować z używkami czy bieżnikowanymi.

kumho I'ZEN narazie w trakcie testów i nie polecam na głebokie sniegi ale juz na błoto posniegowe i wode w niskich temperaturach jak najbardziej..

b.piotrus, no to mnie zasmuciles. Ale juz wiem ze to byly ostatnie zakupy w tym miejscu ;) ale co do kasy... kurcze nie mam tak, ze jak musze cos kupic ze szukam jak najtaniej. Nie mowie tu o oponach, ale o wszystkim co kupuje do auta. Jade tam, gdzie maja cos OD REKI, na juz a cena jest raczej na drugim miejscu

Dla mnie liczy sie czas ;)

Ja w obu alfach mam Dunlop WinterSport. I powiem Wam, że na razie dużo nie jeździłem, ale w 147 nie czuje na razie większej różnicy niż na letnich.

Za rozmiar 195/60/15 płaciłem coś koło 230pln za sztuke.

A ja postanowilem zaufac Finom (co jak co, ale jazde w sniegu i blocie posniegowym to chyba maja czesto) i pomykam na nokianach WR G2. Teraz troche drogie chyba juz sa, ale mysle, ze da sie wciagnac w cenie ok 250.00 PLN za sztuke.

showtime, no widzisz, niektórzy nie mogą sobie pozwolić na taki luksus i na 1 miejscu jest niestety cena ;)

ja mam przód dębice frigo i tył hankook 400, 185/60/14r

Witam

Ostatnio zakupiłem Barum Polaris 195/50 R15, sugerując się ceną i ogólnie opiniami użytkowników, że dobre na śliską nawierzchnię i na śnieg i mieszanka miękka, trochę głośne, ale ogólnie za takie pieniądze, skusiłem się :!: :!: :!:

Niedrogie (170PLN/szt.) więc zainwestowałem w komplet, a co tam, będę miał na 2 sezony.
Jakież ogromne było moje rozczarowanie po przejechaniu kilku kilometrów na suchej nawierchni :!: Głośne jak piorun, samochód buja się jak na balonach, zero przyczepności nie mówię o szybszej jeździe w zakrętach :!: Wku....iony wróciłem do domu zę świadomością wyrzucenia 700 PLN w błoto
Pomyślałem sobie że przejade kilkadziesiąt kilometrów to się ułożą albo coś, bo po deszczu wogóle nie dało się na nich jechać. Po pewnym czasie rzeczywiście trochę się wytarły, ułożyły, ale baloniaste wrażenie nadal pozostało. Powyżej 120km/h to była huśtawka, samochód jechał jak chciał, możecie wierzyć albo nie, ale to byl strach w oczach. Felgi świeżo zakupione, prościutkie że sam wulkanizator je chwalił.
Wtedy zacząłem szukać przyczyny. Na pierwszy ogień poszlo ciśnienie w tych kołach. Wynik mnie oszołomił :!: :!: :!:
Nie pamiętam dokładnie w którym kole ile miałem tego powietrza ale w każdym ciśnienie było różne: od 1,8 do 3,6 kPa czy tam MPa nie wiem :lol:

Wyrównałem do 2,0 i jeździ się całkiem spoko. Nie ma szarży, ale do 150 się rozpędzam i jest lux, całkiem stabilnie, nie to co przedtem.

Polecam Barum Polaris 2, niedrogie i pod warunkiem że odpowiednio napompowane sprawują się świetnie :D

Papamek napisał:
Oszczędności mają swoje granice. Opony to zbyt poważna i istotna dla bezpieczeństwa sprawa, żeby polcecać używki nieznanego pochodzenia lub bieżnikowane. Za przeproszeniem to już lepiej autobusem jeździć.

zgadzam sie w 100%. A przy zimowkach ma to jeszcze wieksze znaczenie niz latem, bo miekka guma zimowek szybciej traci swoje wlasciwosci. W zasadzie po 3 - 4 seoznach niezaleznie od grubosci bieznika zimowki powinno sie wymienic na nowe.

RAQ napisał:
Ja po w padce w poslizg tydzien temu.Zainwestowalem!Zakup padl na Dunlop SportWinter 3D http://moto.allegro.pl/item492371135_promocja_dunlop_winter_sport_3d_205_55r16_91h_w_wa.html.Znajomy mi polecil i jestem zadowolony

Witam,

ja właśnie założyłem niedawno te same kapcie i jestem z nich bardzo zadowolony w kwestii przyczepności, trakcji, itp. z jednym ale! strasznie mi rzucają wszystkim po drzwiach! ;// co chwila słyszę jak kamyczki piaskują bok aż po szybę, nie mówiąc o wyglądzie auta - off-road jak w mordę strzelił ;) wkurza mnie to do tego stopnia, że myślę o zakupie chlapaczy na przód, takich małych by nie zeszpecić bardzo, a może uda się zatrzymać większość tego badziewia.. :(

jak u Ciebie to wygląda?

Amortyzatory
Powrót