• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Nadmiar oleju :(

• Autor wątku Autor wątku SopelAR155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SopelAR155

Guest
Witam wszystkich
Mam pewien problem mam zepsuty termostat auto w zimę to w ogóle się nie nagrzewa ledwo wskazówka podnosi się ponad 50stopni. I tak auto było używane parę dni a tu ostatnio silnik zmienił dźwięk od 3 tysięcy obrotów jak by mi się turbo załączało wyje jakoś dziwnie zawory klepią sprawdzam poziom oleju a tutaj bagnetu mi brakuje co wy na to skąd ten nadmiar oleju mógł się wziąć ??
Może to płyn chłodniczy nie wiem co to może być Proszę o pomoc czy mój TS najadę się już na szrot :(
Jest to TS 1.8 16V
Proszę o jakąś odpowiedz...

Jeżdżąc na takiej niskiej temperaturze silnika mogło paliwo nalać sie do miski olejowej i stąd ten nadmiar (benzyna w oleju) . Musisz przyjrzeć sie termostatowi i koniecznie wymienić olej

Jeżdżąc na takiej niskiej temperaturze silnika mogło paliwo nalać sie do miski olejowej i stąd ten nadmiar (benzyna w oleju) . Musisz przyjrzeć sie termostatowi i koniecznie wymienić olej

Dzięki za odpowiedz
Sprawdziłem to odkręciłem korek od oleju i śmierdzi benzyną ;/ mam nadzieję że po wymianie termostatu i oleju wszystko wróci do normy.

Ostatnia edycja:
Okazało się jednak że to nie wina termostatu ;/ termostat nie ma nic do tego jak to powiedział mechanik a powodem tego, że nalało się paliwo do oleju były padnięte świece :)

I mam jeszcze takie pytanie? Otóż mam zalany olej mineralny ;/ LOTOS 15w40 (słyszałem że ten olej nadaje się do dużego fiata a nie do TS'a) i chciał bym go zmienić na Motula 4100 15w50 POWER. Słyszałem że nie zmienia się oleju na lepszy czy to prawda ? Jakie mogą być tego konsekwencje ?

Ostatnia edycja:
Nalej właśnie tego motula nic się nie stanie

Słyszałem że nie zmienia się oleju na lepszy czy to prawda ? Jakie mogą być tego konsekwencje ?
Zmienia się. A na gorszy zmienia się tylko wtedy, jak się chce oszczędzić na oleju (ale wtedy nie oszczędza się silnika), np. w jakimś starym trupie czy wole roboczym.

napewno wylej ten poprzedni i to szybko a pozniej zalej tego motula

Jak byś chciał bardzo za szaleć (olej w sumie nie drogi ale fajny dla silnika ) zalej mu Valvoline 15W40 i będzie OK "Zapewnia maksymalną ochronę przed zużyciem i korozją silników benzynowych, zasilanych gazem oraz silników diesla" pozdrawiam :)

Aktualnie mam to samo. Odkręcam korek oleju, a tam czuć benzyną. Brakuje bagnetu. Przed tą akcją miałem uszkodzone świece, uszkodzony termostat i aktualnie mam jeszcze uszkodzoną sondę która pali 23 litry. Po wymianie sondy jadę na wymianę oleju.

Zmienia się. A na gorszy zmienia się tylko wtedy, jak się chce oszczędzić na oleju (ale wtedy nie oszczędza się silnika), np. w jakimś starym trupie czy wole roboczym.
Dokładnie, a najlepsze jest gadanie że samochód ma xxx przebiegu to trzeba już mineralny zalać, g-no prawda:) Mój braciak do prawie 300kkm latał na syntetyku, przeszedł na minerał tylko dlatego że auto już dłużej niż rok-dwa nie pojeździ więc można lać co popadnie:)

15W40 do Alfy 16V??? jedna odpowiedź: krótka droga do zarżnięcia silnika. Ja dziś zalałem Motul 5W40. A stało się tak że pojechałem na wymianę sondy bo paliła dużo. Okazało się że musieli wymienić olej bo było w nim paliwo. Powiedzieli do mnie tak: "ma Pan do wyboru olej: Motul syntetyk lub Motul syntetyk :) i filtr knecht lub Bosch :) innego Panu nie zalejemy do Alfy", no chyba że bym się uparł to mogli by zalać coś innego. Panowie specjalizują się w chip tuningu i mają hamownię. Jeden z nich pracował w Warszawie przy samochodach wyścigowych, ma chłop pojęcie. Jeśli coś wymieniają to tylko na oryginały hi-end. Najlepsze było to jak przyjechałem do nich i mówię że chciałbym tylko wymienić sondę bo mam już zakupioną i oni tak: "jak jest oryginalna BOSH to wymienimy, jak zamiennik to nawet nie ruszam" hehe widać że chłopaki nie wciskają byle czego i zabronią Ci montować byle zamiennika lub gównianego oleju.

Ostatnia edycja:
Jednak nie do końca mają panowie rozeznanie w temacie, bo do TSa dedykowany jest olej 10W.
Nic się nie stanie, jak wlejesz 5W50 albo 10W60, klasa SAE nie jest najważniejsza, chociaż to najprostszy sposób na orientację w olejach - wlanie 5W30 na przykład byłoby już błędem, bo będzie za mało lepki.

Ale Piter, 10W to już półsyntetyk, a ja chciałem full syntetyk.

Wkurza mnie takie dzielenie olejów, że 10W to już półsyntetyk. A ja Ci napiszę, że 15W to jest pólsyntetyk a 10W syntetyk.

10w60 - spora ich ilośc to pełne syntetyki (aczkolwiek niektóre tylko w nazwie mają 'synthese' czy coś takiego)
15w50 - motul 300v, pełen syntetyk ;)

np taki motul 15w50 jest polsyntetykiem:)

Wkurza mnie takie dzielenie olejów, że 10W to już półsyntetyk. A ja Ci napiszę, że 15W to jest pólsyntetyk a 10W syntetyk.

co chcesz to lejesz, ogólnie do TSa dedykowany jest olej 10W, ale trzeba pamiętać że Włoskie samochody są produkowane w ciepłych klimatach. Na przykład, 5W-40 pokazuje, co dzieje się z olejem przy niskich (5W - zimą) i wysokich temperaturach (40-latem). Na przykład: 5W-40. Taki olej może być używany zimą przy temperaturze do -30°C i latem przy temperaturze do +35°C. 15W czy 10W już zimą nie daje rady przy takich temperaturach, wiem bo miałem 15W i zimą już przy -15 ledwo zrobiłem rozruch.

15W czy 10W już zimą nie daje rady przy takich temperaturach, wiem bo miałem 15W i zimą już przy -15 ledwo zrobiłem rozruch.
Temperatura płynięcia oleju Motul 15W50 300V to -36 stC
ja nie miałem problemu z rozruchem silnika nawet przy 30st mrozach, olej olejowi nie jest równy

Amortyzatory
Powrót