• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Mrugający do tuby lewy kierunkowskaz.

• Autor wątku Autor wątku Wojtas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hahahahhaha pewnie by tak było, ale nie o to mi chodzi :D może jakieś sugestie jak sobie poradzić z tym problemem ?

Może napięce gdzieś się indukuje w przewodzie.

elektryka lubi sobie poszaleć. Kiedyś mi sie zawiesił prędkosciomierz, na parę godzin, nie wiadomo dlaczego:)))))

Po zamontowaniu tuby, podczas słuchania muzyki miga lewy kierunkowskaz w rytm basu

Znany problem ze zbyt małą powierzchnią masy lu złym punktem podłączenia masy. Najlepiej nie masować po przez nadwozie a pociągnąć osobny przewód masowy o takim samym przekroju jak dodatni i znakomita większość dziwnych przypadków zniknie a całość odwdzięczy się zdecydowanie lepszą dynamiką. Przydał by się również spory kondensator w zasilaniu - zdecydowanie polepszy to chwilową wydajność zasilania przy dużych skokach mocy. Niestety Panowie - brak doświadczenia i podstawowej wiedzy się kłania ;)

Zbyszek, nie kazdy ma tak wielkie moto jaja jak TY

Ba - po za tym dodam jeszcze, że ta wiedza leży na przysłowiowej "ziemi" i jednym zapytaniem w wyszukiwarce można ją zdobyć - choćby podstawy. Polecam już co prawda leciwy, ale nadal aktualny i napisany przystępnym językiem poradnik, który krąży po sieci od kilku lat. Choć pod względem edytorskim jest fatalna, jednak na początek jako wstęp do akustyki w sferze Car Audio wystarczy - RapidShare: Easy Filehosting. Milej lektury :)

P.S. Kiedyś natknąłem się na jeszcze jedną, zdecydowanie lepszą pozycję, ale nie mam czasu jej szukać, myślę, że sami sobie z tym poradzicie bez najmniejszego problemu :)

Znalazłem - http://www.focusklubpolska.pl/pobierz/caraudio/PCAF.pdf - to oczywiście przypadkowa lokalizacja. Możliwe, że należało by poszukać wersji nowszej, oczywiście jeżeli istnieje :)

Ostatnia edycja:
aquarius01, nie kwestionując Twojej wiedzy w temacie napiszę w skrócie - mając określony budżet zrobiłem audio tak, a nie inaczej i brak wiedzy nie ma tu nic do rzeczy ( kondensatory, dodatkowe kable etc etc - wszystko kosztuje ). Masę radzono podpiąć jak najbliżej w bagażniku, więc tak zostało to zrobione. W przypadku, gdyby była za słaba, wtedy pakowałbym się w dodatkowe koszta i kupił kabel, by podpiąć do pod "-" w aku. Poszukam innego punktu masy ( może gdzieś przy kole zapasowym ), bo nie widzi mi się od nowa rozbierać auto, by ciągnąć minus od aku.

Masę radzono podpiąć jak najbliżej w bagażniku, więc tak zostało to zrobione. W przypadku, gdyby była za słaba, wtedy pakowałbym się w dodatkowe koszta i kupił kabel, by podpiąć do pod "-" w aku. Poszukam innego punktu masy ( może gdzieś przy kole zapasowym ), bo nie widzi mi się od nowa rozbierać auto, by ciągnąć minus od aku.

Wojtas - niestety przystępując do tego typu instalacji należy się wcześniej podeprzeć teorią. Wcale nie miałem zamiaru udowadniać komuś, że się na czymś nie zna bo trudno znać się na wszystkim. Jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam. Jak sam widzisz budżet budżetem i nie chodzi tutaj tylko o wydawanie pieniędzy ale głównie o o efekt końcowy, który nie spełnił Twoich oczekiwań. Podejrzewam, że znalezienie innego punktu masy niewiele zmieni - pobierania masy z karoserii jest błędem i projektując taką instalację nie powinno brać się tego rozwiązania pod uwagę - jest to jedynie uproszczenie, które zdaje egzamin w prostych, nie wymagających konstrukcjach ale również wprowadza wiele niewiadomych, które objawiają się w najgorszym momencie. Jeżeli mogę coś doradzić na tą chwilę. Postaraj się wymienić przewód masowy na przewód o większym przekroju. Postaraj się aby był on zakończony oczkiem, widełkami lub innym złączem o jak największej powierzchni styku. Unikaj pętli masy - krótko mówiąc pobieraj masę do wszystkich urządzeń w bagażniku z jednego punktu. To powinno rozwiązać Twoje problemy. Powodzenia i bez urazy oczywiście :)

Ostatnia edycja:
1. Kabel minusowy 10GA (5mm^2) i długości 1,2m - z zestawu kabli do wzmacniaczy o max. 250W.
2. Sugerowałem się poradnikiem ze strony firmy Car Audio.
3. Kabel zakończony oczkiem.
4. Tuba aktywna i tylko jej masa podłączona w bagażniku.
5. Nie żywię urazy, także bez urazy.

Amortyzatory
Powrót