• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Motor: porównanie TBi i JTDm

• Autor wątku Autor wątku Pingwin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pingwin

Guest
W nowym numerze Motoru porównania sześciu aut z silnikami diesla i benzyna. Benzyna wygrywa 4 do 2:)) No co, kaszlaki, głupio wam:))? Jest tez AR 159. Po analizie wyraźne wskazanie na silnik benzynowy.
Numer w ogóle jest ciekawy, rowniez tekst dotyczący saaba itd.

właśnie nie wiem z jakiej okazji wygrał TBi. Diesel tańszy o tysiąc w zakupie, mniej pali, tańszy w eksploatacji.Przegrał tylko bo mniej dynamiczny.

zaletą diesla jest tylko spalanie, reszta to same minusy

Otoz to. To tak jak piekna dziewczyna w bawelnianych bokserkach. Niby chodzi i to calkiem wygodnie, wciaz jest piekna, ale jednak cos nie teges.
Diesel nie pasuje do alfy i juz. Ale malo pali, dlatego mimo wszystko powinien wygrac. Osiagi? Nowoczesne diesle maja chyba lepsze niz beznyna.... subiektywnie, po przesiadce na diesla stwierdzam, ze benzyniak 2.0 zbieral sie znacznie gorzej, choc powyzej 180 szedl jednak lepiej od diesla. Ale pytanie: ile razy musze sprawnie przyspieszyc od 0 km/h, a ile od 180? Statystyka podpowiada mi, ze diesel bym lepszym wyborem, szczegolnie, ze TS potrafil mi zjarac 16 litrow, a diesel chocbym sie staral wiecej jak 9 nie chce. Wpienia mnie tylko jego dzwiek - cos, przez co nadal nie cierpie diesli.

Ja uwielbiam benzynkę za to, jak się zbiera i jak brzmi na wysokich obrotach. A diesel... to diesel :P Musze sobie zakupić tę gazetkę :)

Diesel tańszy o tysiąc w zakupie, mniej pali, tańszy w eksploatacji.Przegrał tylko bo mniej dynamiczny.

Bo nie zawsze w eksploatacji chodzi o to, żeby było taniej, a przyjemniej ;)

Nowoczesne diesle maja chyba lepsze niz beznyna....

Swojego czasu przejechałem się Saabem 2.3 Turbo 16v ... -> 350 Nm jak Trionic się wpieni od 1800 obrotów(Aero). Fakt- spala wtedy więcej, ale na ciągu 80-120 w 3 sekundy. Do tego dźwięk- może to nie sound V6 bo tu mówimy o 4 garach, ale faktycznie poczuc się można jak w samolocie. Co ciekawe firmy jeszcze ten silnik modyfikują i wyciągają po 400 Nm. Ten Saab z tą maszynownią zrobił na mnie wielkie wrażenie.

Nie jeździłem nową turbo-benzyną, ale jeździłem nowymi francuskimi dieslami z common rail. Jazda tym czymś jest męczarnia. Co z tego, że na 0,5 sekundy dziewczyny są wgniatane w fotel jak kierowca się męczy ciągłą zmianą biegów i "obliczaniem", który bieg wbić przed zakrętem.

Redaktorzy Motora wybrali TBi, bo jak wspomnieli - to Alfa. Tutaj nie liczą się kalkulacje tylko przyjemność kierowcy. Ja się z tym zdaniem zgadzam. Od tego, żeby było tanio są Fiaty. Alfa to cuore sportivo, a nie logo i scudetto.

Dłuższe streszczenie napisałem na AlfaNews: http://www.alfanews.pl/2009/11/tygodnik-motor-jtdm-vs-tbi/

i tu racja. to tak jakby wybrać lepszy silnik w porsche diesel czy benzyna. niech diesel nawet będzie 3x tańszy a i tak zwycięzcą będzie benzyna

Nie polemizuję...

Ale zauważyliście, że którą gazetę nie dotkniecie to Alfa 159???

Przykład. Wczoraj kupiłem Top Gear to tam 159 1.8TBi. Potem w kiosku Auto Świat - 159 2.0 JTDm.

Teraz motor 1.8 vs. 2.0.

Czy gazety nie stają się piękniejsze?:)

Co z tego, że na 0,5 sekundy dziewczyny są wgniatane w fotel jak kierowca się męczy ciągłą zmianą biegów i "obliczaniem", który bieg wbić przed zakrętem.

Jak zwykle wojna - benzyna vs. diesel.

Ale w tym fragmencie to Tuti przesadziłeś :)

Jak zwykle wojna - benzyna vs. diesel. Ale w tym fragmencie to Tuti przesadziłeś
Czemu przesadziłem? :) Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że wrażenie "buta" w dieslu jest chwilowe. Jak obraziłem dziewczyny to przepraszam :)

Turbo benzyna wygrywa bo moim zdaniem ma zalety silnika beznynowego i diesla. Minus wysokie spalanie.

Otoz to. To tak jak piekna dziewczyna w bawelnianych bokserkach. Niby chodzi i to calkiem wygodnie, wciaz jest piekna, ale jednak cos nie teges.

eee tam...

ładna dziewczyna nawet w bokserkach wygląda zajebiście

brzydka dziewczyna to w jedwabnych, koronkowych stringach, będzie wyglądać źle

Biorąc pod bardzo dobre diesle fiata, to ja bym się zastanawiał nad tym 2,0 JTDm, a nad 2,4 ti to chyba nawet nie musiałbym się zastanawiać...

A mnie się jeszcze w dieslach podoba bardziej , że przyspiesza dużo ciszej niż silnik benzynowy, w benzynie słychać że ten silnik musi się napracować(wysokie obroty robią swoje ), a diesel przyspiesza "swobodnie" . wg.mnie oczywiście.

A mnie się jeszcze w dieslach podoba bardziej , że przyspiesza dużo ciszej niż silnik benzynowy, w benzynie słychać że ten silnik musi się napracować(wysokie obroty robią swoje ), a diesel przyspiesza "swobodnie" . wg.mnie oczywiście.
Ja tam wolę słyszeć przy redukcji, że coś ryczy, nawet francuskie R4... Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie i nie wszyscy się muszą zgadzać z moim :)

Diesel nie pasuje do alfy i juz. Ale malo pali, dlatego mimo wszystko powinien wygrac. Osiagi? Nowoczesne diesle maja chyba lepsze niz beznyna.... subiektywnie, po przesiadce na diesla stwierdzam, ze benzyniak 2.0 zbieral sie znacznie gorzej, choc powyzej 180 szedl jednak lepiej od diesla. Ale pytanie: ile razy musze sprawnie przyspieszyc od 0 km/h, a ile od 180? Statystyka podpowiada mi, ze diesel bym lepszym wyborem, szczegolnie, ze TS potrafil mi zjarac 16 litrow, a diesel chocbym sie staral wiecej jak 9 nie chce. Wpienia mnie tylko jego dzwiek - cos, przez co nadal nie cierpie diesli.

No tak, ale piszesz ciągle o TS, a mowa jest o TBi - a to troszeczkę różnica! Fakt, że jeździłem tylko MiTo 1.4 TBi 155 KM... Lubię diesle (zwłaszcza jak powoziłem się swego czasu S klasą 400 CDI:P) ale gdybym miał wybierać, to tylko benzynka, a skoro jeszcze z turbo... zyć nie umierać ;) Aha, mówię tylko o Alfie bo inne auta to różnie - szukam rodzinnego kombi kupuję oszczędnego diesla, szukam sportowego furaka - biorę benzynkę....

Ostatnia edycja:
Powiem tak, służbowo dieslami na CR zrobiłem w tej chwili już ponad 150tys km, widzę ile tak naprawdę kosztuje utrzymanie nowego diesla, jesli uzywany jest w dlugich trasach to oplaca sie ten biznes, ale im wiecej jazdy po miescie tym zakup diesla bardziej chybiony, czeste gaszenie i jazda na zimnej turbinie, w pospiechu aby zdazyc przed korkami zabija szybko turbo a i niedogrzany diesel wcale taki super ekonomiczny nie jest, dwa ze i zimno w nim ;] Inna sprawa to to jak w kosc dostaje elektryka diesla przy czestych odpalaniach, gdy podliczy sie to wszytko plus wyzszy koszt zakupu diesla to wcale taki on duzo bardziej ekonomiczny od benzyny juz nie jest. Inna sprawa, niech padnie wtrysk to juz nie maly wydatek w serwisie.

Ze swiadomego wyboru znajac zalety i wady diesla posiadam w domu dwa benzyniaki, V6tke uzytkuje dla zabawy, w weekendy i wypadach w trase, na codzien zona po miescie turla sie 206tka 1.6 16V, autko zwinne i ekonomiczne, duzo bardziej poreczne dla kobiety w miescie niz diesel, zwlaszcza zima gdy ma szybko byc cieplo w srodku.

Diesel owszem dobry ale nowy i dla osob robiących duze przebiegi i najlepiej jako auto firmowe, jako auto uzywanego dla przecietnego kowalskiego NIE - policzcie ile kosztuje serwis commonraila jesli cos padnie, kolo dwumasowe, z racji duzej ,masy samego silnika szybciej mimo wszystko niz przy benzyniaku zuzywaja sie elementy zawieszenie, amortyzatory. A benzyniak to benzyniak, jeśli to tylko nie TwinSpark to nie ma się co w nim psuć ;]

Może ja inny jestem ale coż, w tym cała frajda że się różnimy, jak to mówią moi znajomi "zamiast krwi etylina w żyłach" mi płynie, zdanie mam jedno, DIESEL do ciągnika i busa, tam jego miejsce, na codzien trzeba miec troche frajdy z zycia, poczuc zapach palonej benzyny, uslyszec ryk wkrecajacego sie na obroty V6 ;]

Ostatnia edycja:
że coś ryczy, nawet francuskie R4

Cléon Turbo- 1.4 R4, 8v i 350 KM w

renault5maxiturbo03fw1.jpg

Z wozów bardziej przyziemnych Peugeot 405 Mi16/ Citroen BX GTI - 1.9 R4 i 158 KM. Całkiem przyjemne silniczki, zwłaszcza że bez kata napędzał BXa do setki w 7,5 sekundy.

Także Francuzi też czasem pokazują pazur mimo, że kojarzy się ich z komfortowymi pojazdami głównie.

Miałem wybór 156 2.0 TS lub nowszy 1.9jtd - wybór padł na 1.9 i nie żałuje. Jak mają się przekręcac panewki co chwile i spalanie nie miec końca, a jazda zaczynac sie dopiero od 3000rpm to dziękuje.

Ktos napisał, że w alfie tyko PB, dziwne twierdzenie, oraz że kupic alfe z innym silnikiem benzynowym niż TS. Ale ja się pytam, czy w tych latach 97 -02 wkładali do alfy inne silniki benzynowe niż TS? bo chyb nie, wiec wybór był prosty.

Przynajmniej nie narzekam, że silnik nie pracuje jak trzeba. Wsiadam i jade.

Ktos napisał, że w alfie tyko PB, dziwne twierdzenie, oraz że kupic alfe z innym silnikiem benzynowym niż TS. Ale ja się pytam, czy w tych latach 97 -02 wkładali do alfy inne silniki benzynowe niż TS? bo chyb nie, wiec wybór był prosty.
V6 jeszcze było... o tym silniku złego słowa raczej nie powie nikt, poza spalaniem :D

A TS? Mi tam pasował i bardzo go lubiłem. Spalanie jak na moc 140 KM było niskie, panewek nie zdarzyłem ukręcić :)

Amortyzatory
Powrót