montowanie przepływomierza:)

• Autor wątku Autor wątku aneczka24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneczka24

Guest
:D :D czesc mam pytanie na diagnostyce po podłączeniu kompa wyszło usterka przepływomierza ,moj facet go zakupił i chce wymieniac mam pytanie czy są z tym jakies problemy czy można samemu sie tego podjąc bez ryzyka że coś sie zepsuje?? bo słyszałam że można cos uszkodziś i kom potem świruje .silnik jest 2.4 JTD
pozdro

Zalezy jaka przeplywke kupisz... jak sama wkladke to wymiana to odkrecic 2 srubki, odpiac kabel, wyciagnac, wlozyc, przykrecic 2 srubki, wpiac kabel.

a jak cala to odpiac kabel, poluzowac dwie obejmy, wytargac stary przeply., wlozyc nowy, podpiac kabel.

Jedyny problem to kluczyk (pięciokątna gwiazdka z otworem) do odkręcenia przepływomierza

A ja się nie zgadzam. Mam nową przeplywkę i nie moge jej wymienić. Śruby te 3 w obejmie są zardzewaiłe i kręcą się w miejscu w tym plastiku. Nie zdązyłem jeszcze zakupić odrdzewiacza, bo mnie zmrok zastał :) W ogole coś było już kombinowane w tej przepływce, dziwny numer na obudowie (inny niż aktualny z katalogu Boscha), i jedna śruba inna od wkładu.
Macie może jakieś ciekawe patenty na odkręcenie tego dziadostwa.

Nie wiem jak jest montowany przeplywomierz w 1.9 ale jesli masz problemy ze srubami w pokrywie filtra powietrza to moze okazac sie konieczne ich uciecie, usuniecie (rozwiercenie?) i wklejenie nagwintowanych koncowek w miejsce starych. O ile sie nie myle to Maciek-156 lub ktos inny wrzucal manual, z tym ze on dotyczyl srub mocujacych pokrywe filtra do jego obudowy.

Do aneczka24:
Realny czas wymiany to okolo 1h o ile sruby normalnie sie odkreca...
10min to pewnie serwis ale tam chlopaki wprawione i narzedzia maja wlasciwe (o ile dobrze pamietam to ASO ma na to norme cos kolo 20-30min, bo kiedys za tyle placilem)

Amortyzatory
Powrót