• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Montaz nawigacji TomTom

• Autor wątku Autor wątku dwilk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dwilk

Guest
Wlasnie zakupilem navi TomTom XXL2 - super cena w Saturnie - 490PLN za wersje z mapami 43 krajow Europy.
Siedzialem i kminilem jak i gdzie ja zainstalowac i wymyslilem:
navi bedzie podklejona do wew. strony pokrywy schowka, tak ze po otwarciu sie ukaze.

Myslalem o jakiejs prowadnicy + malutki silownik (taki mini pneumatyczny) aby wspomoc otwarcie. Mam jakies tam dosw. modelarskie to cos zmajstruje.

Pytanie jest inne: skad najlepiej pozyczyc prad i jak wymontowac gorny schowek aby sie dostac do wiazek?

Najbliżej z zasilania radia "po kluczyku". Łatwo pomierzysz na kostce.

Najbliżej z zasilania radia "po kluczyku". Łatwo pomierzysz na kostce.
No wlasnie cos myslalem w tym kierunku. A jak to skutecznie podlaczyc aby miec na wyjsciu zasilanie dla USB? Moje "druciarskie" pomysly to m.in. uzycie oryginalnego kabla z TomToma i dorobienie gniazda zapalniczki (no ale jak pisze to z kategorii druciarstwo).

Tak czy inaczej bez druciarstwa się nie obejdzie, ale może to być eleganckie druciarstwo:D. Ja bym poszukał zasilacza z 12 V na USB bez wtyku zapalniczki a jeśli się nie da to usunął końcówke zapalniczki czy to z oryginalnego kabla czy dokupionego zamiennika i podpiął bezpośrednio pod zasilanie 12V. Ale oryginał lepiej zostawić jakbyś chciał navi wziąć do innego auta.

Ostatnia edycja:
W skrzynce z bezpiecznikami jest dobre miejsce na schowanie dodatkowego gniazda zapalniczki podpiętego pod bezpiecznik, np. F37 "Odbiorniki Servizi różne". Tam też wpiąłem CB. Do tego gniazda podpinasz oryginalny kabel zasilający od TT, przeciągasz pod deską do schowka i jest OK.
IMHO wykorzystanie klapy schowka do mocowania nawigacji nie jest dobrym rozwiązaniem. Próbowałem to z uchwytem do mojego HTC HD2. Klapa nie ustawia się pionowo i jest makabrycznie duża. Wygląda to okropnie i nie wyobrażam sobie jazdy z otwartym schowkiem, nawet po ustawieniu nawigacji inną metodą - dodatkową konstrukcją z siłownikiem.

Do zamocowania nawigacji zamówiłem to z Brodita: http://www.haid-services.de/kfz-hal...oclip-gps-pda-und-handy-auto-halterung137.htm

Ostatnia edycja:
Na jakimś "zawiasie" by trzeba i przyjąc układ taki jak w fabrycznym wyświetlaczu.
A może wykorzystac siłownik od np.obiegu zamknietego?
Jednak zaletą navi w schowku jest to że nie trzeba jej ściagać przed złodziejami.

Na jakimś "zawiasie" by trzeba i przyjąc układ taki jak w fabrycznym wyświetlaczu.
A może wykorzystac siłownik od np.obiegu zamknietego?
Jednak zaletą navi w schowku jest to że nie trzeba jej ściagać przed złodziejami.
Otwieranie elektryczne to juz za duzo szczescia...
Dokladnie kwestia zlodziei popycha mnie w kierunku kombinacji ze schowkiem...

Zgoda. Moim zdaniem schowek to dobry pomysł, ale wymaga zamiany oryginalnej klapki na coś, co otwierałoby się do pionu i o wielkości ekranu porównywalnej z wymiarem schowka. Ww. TT ma tylko 5".

Klapka chyba nie musi sie otwierać do pionu, może sie otwierać tworząc "szczelinę" na wysokość navi, a navi na "zawiasie"podnosi się z poziomu (położona w schowku) do pionu.

Powiem wam że ten schowek aż się prosi żeby zaadoptować go pod navi :)
Ma to kilka podstawowych zalet , nie przeszkadza na co dzień żaden uchwyt , nie mamy odbitych kółek na przedniej szybie od przylepca ,
nie koli w oczy złodzieja gdzie koszt zamka-szyby wielokrotnie przewyższa koszt navi .
Mamy navi cały czas zamontowaną i wystarczy jedno kliknięcie i działa , co w przypadku wyciągnięcia ze schowka - etui - podłączenie zasilania często kończyło się na nie chce mi się podłączać tego za dużo roboty .

Ja wykorzystałem do tego 5" Larka koszt 199pln --> http://allegro.pl/lark-50-3-nawigacja-gps-5-mapy-uchwyt-lad-i1516278555.html
ale teraz bym kupił nowy model http://allegro.pl/lark-50-5-hd-800x480-nawigacja-gps-odblokowana-i1499738820.html
Z oprogramowaniem oczywiście nie ma żadnego problemu i po kilku minutach navi za 199 staje się bezcenne :)
Ogólnie 5calowe nawi wejdzie myślę każde ale należy przy zakupie zwrócić uwagę na wagę , moja warzy jakieś 190g i niestety też już jest troszkę za ciężka ,
co objawia się tym że podczas pokonywania nierówności powolutku się przymyka klapka , ale bez obaw to też jest do ominięcia zastosowałem kawałek gumowego bryloczka który wkładam pod zawias i jest OK.
Można oczywiście zmienić-naciągnąć sprężynę w klapce ale to już jak się zrobi cieplej .

1.jpg2.jpg5.jpg3.jpg6.jpg4.jpg

Zapomniał bym że ładowarkę zamontowałem w dziurze gdzie bezpieczniki , podpiąłem się do wyprowadzonych kabli pod zasilanie alarmu szybkozłączkami (gilotynki) i w obwód założyłem włącznik który umieściłem pod kierownicą , jest tam kawałek takiego miękkiego plastiku w którym można śmiało wiercić bo się go wyciąga bez problemu.

Ostatnia edycja:
Dobra sprężynka na ośce obrotu nawigacji + siła sprężyny podnoszącej klapkę powinna wystarczająco usztywnić konstrukcję. Właśnie obmierzyłem schowek. 7" - 8" byłoby optymalne. Galaxy Pad 9" byłby chyba zbyt duży - nie schowa się we wnęce, ale najlepiej by maskował po otwarciu koszmarną klapkę.

@TOM&JULIA cyknij fotkę jak to u Ciebie wygląda.http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/12642.html

Ostatnia edycja:
Można zamontować coś większego ale niestety nie zamknie się nam klapka, 5" to max chyba że całkowicie przerobimy schowek

@TOM&JULIA cyknij fotkę jak to u Ciebie wygląda.
ale jaką ? co masz na myśli ? te powyższe foto są moje

Ostatnia edycja:
Zapomniał bym że ładowarkę zamontowałem w dziurze gdzie bezpieczniki , podpiąłem się do wyprowadzonych kabli pod zasilanie alarmu szybkozłączkami (gilotynki) i w obwód założyłem włącznik który umieściłem pod kierownicą , jest tam kawałek takiego miękkiego plastiku w którym można śmiało wiercić bo się go wyciąga bez problemu.

Jak "doszedles" z kablem od bezpiecznikow do schowka, bo widze ze kabel zgrabnie wychodzi przez zawias schowka...

Schowek się trzyma na dwóch śrubkach są pod podkładką gumową , lekko pociągamy do góry i schowek mamy zdemontowany , po wyciągnięciu jest dość duża dziura przez którą widać radio , wystarczy po prostu dobrze wycelować a kabelek wyjdzie nam koło kierownicy .

Kabel przeciagniety, Tom&Julia, jeszcze raz dzieki, pewnie bym kminil dwa dni jak zdemontowac schowek. Teraz pozostaje pozyczyc prad i zamontowac gniazdo zapalniczki.
Pisales, ze wpiales sie w alarm, rozumiem, ze alarmu nie masz, tak? Dla mnie ta skrzynka z bezpiecznikami wyglada dosc solidnie, nie bardzo wiem jak to ugryzc...

Ja wpiąłem się do wyprowadzonego bezpiecznika od alarmu zamontowanego przez ASO widać go na foto ,
Zaznaczyłem ci kółkami gdzie możesz podpiąć plus , a mniej więcej jak strzałka tam jest śrubka przykręcona do masy tam możesz podpiąć minus .
Tylko ten sposób wymaga włącznika ponieważ ciągle by ci się ładował , mój włącznik też widać .
1.jpg

Z tym plusem na zdjęciu bym uważał, bo to główne zasilanie bodycompa. Wprawdzie zabezpieczone prawdopodobnie w komorze silnika jednym z maxifuse (tych dużych bezpieczników) ale jak ci się zdarzy jakieś zwarcie to auto kompletnie unieruchomione a i ryzyko pożaru większe (zwróćcie uwagę że wiązki przwodow są owijane gdyż tu i uwdzie się ocierają itp). Napięcie na nim jest cały czas (dlatego też posłużyło za dawcę do alarmu). Lepiej sie podpiąć za jakimś bezpiecznikiem od mało istotnych obowodów i "po kluczyku" typu radio, zapalniczka itp.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót