[GT] Moje marzenie - Alfa Romeo GT 3.2 Busso :)

Naprawdę jak ok to sprzęgło to zostaw. Chyba że coś się dzieje to wiadomo.
Ono nie ma ciężko jakoś szczególnie w Vce. To jednak fwd na drogowych oponach.
(Jak nie spalone , łożysko ciężko chodzi itp) czy jak "przy okazji" innych robót.

Piękna. Gratuluję. U mnie niestety "cywilna" 2.0, ale też da się lubić.agt.jpg

Od ostatniej wymiany minęło już parę lat a wiadomo, że najłatwiejszego życia sprzęgło nie ma, szczególnie jak lubi się dynamiczną jazdę i dźwięk busso. Druga sprawa jestem osobą, która lubi mieć mechanicznie samochód bez zarzutów i w perfekcyjnym stanie, nie wymienię teraz to pewnie za rok albo dwa, po co czekać skoro można zrobić i mieć "święty" spokój na kilka lat, tym bardziej że nie planuje się z nią rozstawać.
Widziałem, że jest impreza 1 kwietnia ale niestety nie dam rady się tam pojawić.

- - - Updated - - -[/COLOR

Sprzęgło to nie ma łatwego życia w przeladowanej Tatrze 815 na budowie w górach a nie w alfie z benzynowym v6 ktore ma mniej niz 300NM XD
Moje niegdysiejsze 2.4 20v 460NM pierw ukreciło półoś nim sprzęglo się poddalo więc gwarantuje że jak nie zadnych oznak zużycia to serio pieniądz w bloto
Jest takie przysłowie nadgorliwość gorsza od faszyzmu
Zwlaszcza ze tam zeby wymienic sprzeglo trzeba dźwigać sanki zawieszenia i bóg wie co jeszcze.Serwisowanie alf 156 pochodnych to męki pańskie XD

Też bym to sprzęgło zostawił. Ewentualnie upolował w dobrej cenie i zostawił na półce na czarną godzinę. Dobrze ktoś napisał, im mniej grzebania w aucie, tym lepiej. Szczególnie, jeśli nie jest to konieczne.

A, teraz doczytałem że byłeś z GT na grubszyn serwisie u Pabla. Sądzę że gdyby miał wątpliwości, to by zasugerował od razu to sprzęgło.
A jak będziesz następnym razem zapytaj czy miał u siebie przypadki wadliwych Valeo ?
Generalnie fajnie że masz go blisko (Pablo) . " Auto jest tak dobre jak jego serwis" . A on jest b dobry. A i zapytaj go o oringi pod tulejami cylindrów ; )
Ja go raz spotkałem , na torze, tam widać co kto wie o autach , diagnozy trafne z odległości itp. Fajnie że masz tab blisko.
Ale sprzęgłą bez potrzeby nie rób : )

Witam po zimowej przerwie. Sezon rozpoczęty dość późno, bo dopiero w majówkę nastąpiło pierwsze odpalenie po zimie. Z prac, które zostały wykonane, to następująca lista: wymiana wszystkich filtrów, oleju w silniku, sprzątanie wnętrza z czyszczeniem skór oraz ich impregnacją, samochód został cały umyty, lakier po przygotowaniu przyjął na siebie wosk i teraz cieszy oko :) Pierwsze 200 kilometrów mamy pokonane za sobą w tym roku, wrzucam kilka fotek jak Alfa się prezentuje. Mam nadzieję, że uda się z niektórymi z Was spotkać na Forza Italia, zbić piątkę i zamienić parę słów :D20230511_154353.jpg20230511_154526.jpg20230511_154637.jpg20230511_154415.jpg20230511_154520.jpg

Załączniki

• 20230511_154626.jpg
    20230511_154626.jpg
    104.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnia edycja:
W dalszym ciągu robi duże wrażenie!
A myślę, że z każdym rokiem atrakcyjność GT, szczególnie Busso, będzie tylko rosła!

Amortyzatory
Powrót