• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Moja nowa niunia

XFurY

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150km 110kw
Siemka, nowa używana niunia wpadła właśnie do mojej stajni za całe 7,2k papieru :D
Silnik 1.9 JTDm 150km
Skrzynia Manual 6 (tak, to M32 :( )
Przebieg 320tyś potwierdzony

276986165_1171235880084592_2530763474040182077_n.jpg

Spokojnie cena niska to i kolorowo nie jest, ale po kolei:
- Zawias skrzypi przy skręcaniu jak i przy pokonywaniu nierówności. Poza skrzypieniem nic nie stuka i nie puka
- Czasami po odpaleniu wyświetla się check z błędem P2455: Diesel particulate filter (DPF) pressure sensor A - High
- Coś szumi przy skrzyni gdy mam puszczone sprzęgło. Gdy naciskam to przestaje
- Czasami ciężko jej się odpala (przy ok 2 próbie błąd świec żarowych)
- Po odpaleniu kwaśny smród zza samochodu i z pod maski
- Była cała do odkurzenia i do mycia
- Mechanizm prawej tylnej szyby nie podnosi jej (silnik słychać, coś próbuje jednak można ręką w dół ją ściągnąć)
- RAZ po przejeździe na obwodnicy trójmiasta gdy jechałem zza samochodu leciał siwy kwaśny dym, a gdy się zatrzymałem falowało i szarpało silnikiem. Wskaźnik turbo wtedy pokazywał cały czas na biegu jałowym doładowanie ok 0,3bara. Po wyłączeniu, odczekaniu chwili i odpaleniu wszystko ucichło jak gdyby nigdy nic i silnik sobie spokojnie cykał (choć czy pisanie "cykał" przy dieselu to dobre określenie...:confused:)

Poza tym blacha i reszta git :D
Wiem wiem, lista długa ale jak za tą cenę ze zdrową blachą i resztą nie mogę narzekać ;)

Mam tylko nadzieję że to autko nie zje mnie finansowo żywcem i jak zmieszczę się z naprawami w 5k to będzie git i mam nadzieję, że w paru tematach mi pomożecie ;)
Szerokości i zdrowszych alf od tej życzę :D

Ostatnia edycja:
Świetny kolor :) Jakie wnętrze? To polift?
A usterki... Wszystkie typowe, więc nie powinny być trudne do ogarnięcia.

Ładny kolor i z tego co widzę fajnie zestawiony z jasnym wnętrzem.
Nie wiem, czy z tymi usterkami w 5 tys. się zmieścisz, ale powodzenia! Najważniejsze, że buda zdrowa.

Jakie wnętrze? To polift?
Przed lift rocznik 2006. Wnętrze kremowy welur. Kolor mi się też bardzo podoba <3

Nie wiem, czy z tymi usterkami w 5 tys. się zmieścisz, ale powodzenia!
Dzięki :D Parę dupereli ogarnę sam, grubszą mechanikę planuję robić u MM w Gdańsku. (czytałem na tym forum parę opinii na temat ich serwisu i wydaje się być dość obeznany w bellach)

Udało mi się zlokalizować chyba powód checka. Rurki przy DPF te co idą do czujnika są jakby to ująć... zmęczone ;) dodatkowo jako drugiego podejrzewam uszkodzony czujnik bo błąd częściej pojawia się na zimnym silniku aniżeli na ciepłym.
Dzisiaj np po "lekkim" przygazowaniu go szumienie przy skrzyni ustało :confused: .... co mnie mega zdziwiło bo momentami brzmiało to, jakby panewka miała się zaraz obrócić, a tak nagle błoga cisza... co nie zmienia faktu, że trzeba się temu przyjrzeć bo może coś się niedobrego dziać z 2masą/ skrzynią
Poza tym do listy trzeba dorzucić przegląd ręcznego. Ledwo go trzyma pod górkę przy załączonym na siłę ręcznym. Klocki i tarcze są jak nowe... (może ktoś zrobił i zapomniał ręcznego podkręcić... :confused: )
Dodatkowo bella dzisiaj zaliczyła odkurzacz i PCC do plastików. Czeka ją jeszcze pranie tapicerki i w środku będzie lalunia <3
+ Przełożyłem ze swojej 147 zestaw bluetooth+głośnomówiący pod radia Blue. głośniki z oryginalnym subem Bose grają w tym aucie bosko <3

Napraw jest dużo ale przynajmniej spełniam jedno ze swoich marzeń alfofskich czyli kupić 159 :D może i ma trochę mankamentów... ale jak się w nią zainwestuje to będzie królowa <3 no i plus tego, że muszę coś ponaprawiać jest taki, że jak ją zrobię, to będę wiedział czym jeżdżę i stresik mniejszy wtedy, że coś pierdyknie ;) (tak wiem pocieszam się ale co zrobisz... każdy orze jak może ;) )

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót