[GT] Moja GT 1.9 JTD!

Mefju

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9JTD
Witajcie! :)

Zakładając ten wątek chciałbym się jednocześnie pochwalić i przywitać :)

Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2005r. Wg licznika 165000 przebiegu.

Alfę kupiłem równo rok temu. Po odjechaniu od sprzedającego na autostradzie zapaliły się kontrolki i auto straciło moc :D Gość później przyznał się, że wiedział o problemie i odesłał część pieniędzy.
Następnie padło sprzęgło które wymieniłem z dwumasem. Dało mi to do zrozumienia, że samochód ma więcej niż te 160kkm..
Kolejnym etapem była wymiana kompletnego zawieszenia z przodu. Co ciekawe po wymianie (ori części) zawieszenie w suche dni zaczęło piszczeć. Od jesieni nie ma tego problemu, ale obawiam się, że może powrócić w gorące dni. Na dzień dzisiejszy nadal coś stuka z przodu, nie wiem co, diagnoza na dniach u mechanika.

Do zrobienia błotnik prawy z przodu, popękał lakier. Pozatym jest kilka odprysków na zderzaku z przodu i jeden na masce. Niemiłosiernie mnie denerwują i myślę nad pomalowaniem całego auta. I tu pytanie do was czy jest sens, ile to kosztuje? zostawić ori czy zabawić się z kolorami? Na zdjęciach podoba mi się błękit ale nie wiem jak na żywo.

Do wymiany tylni znaczek. Zastanawiam się nad naklejką, będzie się to trzymać?

Felgi są 17 a na wiosnę szukam 18. Może ktoś ma jakieś ładne? Do tego myślę o spręzynach -30mm. Załatwi to sprawę wyglądu czy trzeba bawić się bardziej kosztownie?

Do ogarnięcia są lampy z przodu. Wypolerowałem z zewnatrz ale porysowane są w środku. Myślę, że wlecą soczewki może z ringami. Jakieś rady u kogo?

W środku jest ładnie. Do odnowienia raczki drzwi wewnątrz i panele na których są przyciski od szyb. Da się to jakoś zrobić łądnie nie obszywając skórą?

Ostatnio sam robiłem "renowację" kierownicy i gałki zmiany biegów. Gałka wyszła bardzo spoko, polerka delikatnym papierem ściernym aluminiowego dekielka i odnowienie skóry "Zestawem do renowacji skóry WDA" wyszło elegancko. Kierownica też zrobiła się ładna ale straciła fakturę ori skóry.

W radiu niedawno padł mi laser i poszukuję zmieniarki. Jak narazie transmiter (jakość jest gorsza niż wam się wydaje, nie polecam).

W planach jest też podniesienie mocy. Jestem z okolic Konina i szukam miejsca gdzie mógłbym to zrobić, ew. Poznań bo często bywam.

Jak narazie to chyba wszystko

Fotki są z telefonu więc jakość średnia. Będę wrzucał lepsze jak się coś zacznie zmieniac za około miesiąc. Liczę na konstruktywną krytykę i pomoc :)

Jeszcze raz witam!

Pozdrawiam Mateusz :)IMG_0040.jpgIMG_0041.jpgIMG_0044.jpgIMG_0036.jpg

po kolei zatem :

przebieg i sprzęgło - różnie to bywa, moje auto jeździ po mieście i łożysko oporowe rozpadło się przy przebiegu 75kkm - pewnym
zawias stuka - co wymieniłeś? także łączniki, gumy drążka stabilizatora, poduszki amorów?
lakier - masz fajny kolor, moim zdaniem fajniejszy niż błękitny, jak pomalujesz to co masz uszkodzone a całe auto wypolerujesz
to myślę że będziesz zadowolony, malowałem całe swoje auto, było czarne a jest białe, koszt 4kzł + sam rozbierałem/składałem
- nie po to żeby taniej tylko żeby nikt nic nie poniszczył
znaczek - szukaj na allegro, aliexpress, w giełdzie tu na forum - kup metalowy, jak dobrze dokleisz to będzie ok
felgi - trzeba polować, prędzej czy później trafisz ładne oryginalne 18, sprężyny - nie lubię obniżeń więc się nie wypowiadam
lampy - jeśli porządnie ja spolerowałeś i są gładkie ale mają mikroryski to pomaluj klosze klarem, możesz też od środka
jak będziesz miał rozklejone lampy możesz zrobić sobie ramki na czarno, soczewka - ktoś na forum zdaje się że to przerabia
rączki, panele - dokładnie ściągnij powłokę, porządnie zmatuj i polakieruj czarnym matem, robiłem rączki u siebie w ten sposób
kiera - obszuj, robi to np Belfer
radio - padł na amen? czyściłeś soczewkę? - czasami pomaga
transmiter FM wiadomo że zabija jakość, masz na nim mocno obciętą dynamikę, pasmo, stosunek s/n
moc - poczytaj o uzytkowniku Cinek, to od lat bardzo polecana osoba do zabaw z mocą AR

ponieważ pisałeś i o krytyce - wywaliłbym te chromowane ramki tablic i dał tablice na śrubki, nie dodają te ramki
uroku GT :)

A więc możliwe, że przebieg jest oryginalny bo wnętrze jest w niezłym stanie.
Prawdopodobnie do wymiany poduszki amortyzatorów z przodu.
Narazie malowanie sobie odpuszczę. Tylko musze pomyśleć o kolorze felg do tego lakieru. Bo czarne mi się nie podobają. Auto wygląda jakoś tak smętnie :P
Z lampami napisałem do Proxima ale on robi tylko soczewki, nie robi ringów a myślę że ringi byłyby spoko :) Może wiecie kto by się tego podjął?
Laser padł na amen. Byłem u speca i mi przeczyścił pokręcił i nie polecił wymieniać na chiński bo za miesiąc będzie to samo a wyłoże kase.. Dlatego szukam zmieniarki.
Do Cinsoftu mam daleko, ale kto wie może się wybiore? Przy dzisiejszych cenach paliwa ma to sens. Ktoś się orientuje jak długo trwa taki zabieg? Da rade zrobić to w jeden dzień?
Ramka mi się podoba :) jakoś tak pasuje do koloru auta :D

Dzieki za odpowiedzi, dużo mi pomogą :) Tak w ogóle mam nadzieję, że zobaczę twoją białą na jakimś zlocie bo na zdjęciach wygląda mega. Pozatym po przejrzeniu forum stawiam sobie Ciebie za wzór dbania o auto :P

Muszę jeszcze doczytać o dbaniu o lakier. Jakich środków używać żeby był zawsze w dobrej kondycji. Jakieś porady? Gdzie znaleźć takie informacje?

No i pozdrawiam Konin. Dokładnie jestem z Władysławowa, co prawda bliżej do Turku ale ludzie w internetach raczej kojarzą Konin. Jak Gt trochę stanie na nogi wizualnie to wpadne na jakiś spot :)

Ostatni post dwa miesiące temu, szok. Niestety nie wiele było do pisania bo i czasu dla GT mało. Początek sezonu budowlanego jest niestety strasznie zajmujący.

Ze zmian to wpadły Felgi 18 Toora rozstaw 5x100 bo na 98 nie moglem nic ciekawego znaleźć a szprych jak wszyscy nie chciałem. Do tego nowe opony Hankook ventus prime2 215/40.

IMG_0180.jpgIMG_0181.jpgIMG_0182.jpg

Felgi udało się kupić w bardzo okazyjnej cenie razem z oponami dunlop sp sport 9000, ale 2 z nich nie nadawały się do użytku a 2 poszły na sprzedaż. Jedna felga była skrzywiona, została wyprostowana, wszystkie wypiaskowano i pomalowano. W sumie 4 felgi kosztowały mnie 1400zł - 200zł które dostane za opony=1200zł :) Wydaje mi się, że trafiłem dobrze, a nawet bardzo dobrze.

Dzisiaj auto trafiło na warsztat ponieważ przyszły mi sprężyny Eibach Pro Kit (po miesiącu oczekiwania na przesyłkę) i zostaną założone. Razem z tym wymieniony zostanie przegub i łożysko tył. Jak będzie obniżone zrobie fotki i wrzuce, prawdopodobnie pojutrze.

Plany na najbliższe tygodnie:
-znaleźć czas i pomalować zaciski. Tylko nie mogę się zdecydować czy czerwone (jak większość) czy żółte a może jakiś inny kolor..
-Pomalować środki lamp na czarno lub zamówić przeróbkę na bixenon albo soczewki. To zależy jakich pieniędzy zażyczy sobie Pan Mechanik wymiany ;)
Pozdrawiam :)

Na tych fotach to rozumiem, że sprężyny seryjne?
Masz już foty na Eibachach? Ciekawy jestem jaka jest róznica w wyglądzie?
Fele bardzo fajne :)

IMG_0200.jpgIMG_0205.jpgIMG_0191.jpg
A więc są i zdjęcia. Trochę to trwało ale przez weekend cieszyłem się prowadzeniem i nie było czasu zrobić zdjęć i ich wrzucić :)
Wymyśliłem sobie zaciski w kolorze ciemnozłotym. Co wy na to?
Zawiecha piszczy/skrzypi na dziurach. Czy możliwe, że kończą się wahacze po 15tys km?
1000km do wymiany oleju. Jak narazie zalane Motulem i chyba pozostanę przy nim.
Martwi mnie radio. zaczęło w niedziele żyć własnym życiem. Samo się włączało i przeskakiwało z funkcji zmieniarki na radio i w drugą stronę samoczynnie. Dziś byłem w kinie (25km od domu) i dopiero w drodze powrotnej na chwilę zacieła się muzyka, co może być też efektem przeskoczenia płyty. W przyszły weekend będzie więcej czasu to będę obserwował czy się uspokoiło czy muszę myśleć o nowym radiu.

Na zdjęciach nie udaje mi się oddać pełnej okazałości felg bo nie mogę uchwycić drobinek w lakierze które się pięknie błyszczą. Jestem mega zadowolony z ich koloru i wzoru. A niemalże wzruszyłem się kiedy jakiś dzieciak na oko 8-10 lat ciągnął ojca za rękaw żeby obejrzeć auto i felgi ;) To samo robiłem jakieś 15 lat temu i jakoś tak mi to utkwiło w pamięci :)

Zrobiłbym przy aucie dużo więcej ale cierpię na permanentny brak czasu :/

Pozdrawiam Mefju

Ciemnozłote zaciski to tego lakieru i tej barwy kół - dla mnie bomba. Wahacze - jeżeli ori lub dobre np. TRW to raczej rzadkość, najszybciej po ok 30 tys. km padają. Jeżeli chiński zamiennik to ponoć nawet po 10 tys. km może paść.

A więc są i zdjęcia. Trochę to trwało ale przez weekend cieszyłem się prowadzeniem i nie było czasu zrobić zdjęć i ich wrzucić :)
Rewelacyjnie się prezentuje. A jak z komfortem na tych sprężynach? Zauważalnie gorzej niż na serii?

Zawiecha piszczy/skrzypi na dziurach. Czy możliwe, że kończą się wahacze po 15tys km?
Opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że jak zawias skrzypi to się już kończy, a inni śmieją z tych co wymienili zawias bo skrzypiał.
U mnie też skrzypi, ale chyba najbardziej przy wysokich temperaturach - latem było naprawdę słabo, teraz znacznie mniej mi skrzypi.
Dodam, że diagnosta na przeglądzie nie miał żadnych zastrzeżeń do tego mojego skrzypiącego zawiasu.

a toora t670 zawsze mie sie podoba
( T665 - Ti 156 również )

a gyty ?
chyba pierwsze auto które chciałbym mieć drugi raz

Ostatnia edycja:
Wahacze są firmy Lemforder więc chyba nie najgorsze i prawdopodobnie to nie one stukają. Stukanie wydobywa sie z lewej strony auta, może poduszka pod silnikiem? Bo na pewno któraś jest do wymiany, ponieważ dość mocno odczuwalne są drgania w aucie (dwumas i sprzegło zrobione więc to nie one).
Skrzypienie występuje jak wyjadę z suchego garażu i jest sucho. Jak trochę popada albo auto jest po myciu piszczenie/skrzypienie ustaje. Alfa jutro idzie na zaległą wymianę przegubu więc mechanik popatrzy co tam może być, a jak się nie dopatrzy to pojadę do innego warsztatu :) W sobotę była też ustawiana zbieżność na stacji diagnostycznej i chłopaki nie wypatrzyli żadnych luzów.

Na sprężynach jest minimalnie bardziej twardo, ale w granicach rozsądku więc da się żyć.

Zaciski będą ciemno złote matowe a napis alfa romeo chciałbym, żeby był złoty, ale błyszczący (złoty chrom?). Szukać farb dedykowanych do zacisków czy może jakaś tańsza alternatywa, ale skuteczna? Zaciski w kolorach włoskiej flagi bardzo klimatyczne i fajne :) ale nie mam tyle czasu żeby zrobić takie używając jedynie lewarka :P

Dzięki za miłe słowa o belli :)

Amortyzatory
Powrót