• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Moja alfa 156 2.0 JTS selespeed

• Autor wątku Autor wątku jasiu87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiu87

Guest
Auto przyjechało z Niemiec na lawecie jest to wersja która ma 200Km bliżej mi nie określona bo się nie znam. Auto było DemoCarem w salonie Alfy przez jakiś czas dopóki ktoś jej podczas jazdy nie uszkodził a to właśnie tak wyglądało.
Jak zrobię to w stawie nowe foty jak autko aktualnie wygląda.

skąd niby tyle tych koni ma mieć? TS/JTS to raczej ciężkie w tuningu silniki, poza tym mało który trzyma serię...
wybierz się na hamownię a możesz się mocno rozczarować...

jasiu87 napisał:
Jak zrobię to w stawie nowe foty jak autko aktualnie wygląda.

na zdjęciach w stawie samochody raczej słabo wyglądają :mrgreen:

bart napisał:
na zdjęciach w stawie samochody raczej słabo wyglądają :mrgreen:
no raczej tak :P oj spacja się nacisnęła.

Co do tych koni :) to w papierach tyle jest wpisane :) dokładnie 194 :)

Sam wyszukales to auto w salonie czy przez allegro?? Bo byla jakis czas temu dokladnie taka sama, ze zdjeciami na lawecie i z opisem ze jakis dziadek nia jezdzil i ze jest "jak nowa" tylko "trochu" uderzona... Daj wieksze info o tym aucie

Hmm, alfe przywiózł mi znajomy nie żadne allegro, czy otomoto. Auto stało jako Demo Car w salonie Alfy Romeo przez dłuższy czas. Podczas jazdy "próbnej" uległa wypadkowi, na liczniku ma 40 tysięcy (sprawdzone w ASO) więc cała historia auta jest znana, nawet jest zaznaczone że miała wypadek i co zostało uszkodzone. Auto naprawdę bogato wyposażone chyba we wszystko co można było, ma nawet nagłośnienie BOSE z fabrycznym subwooferem. Autko jest już zrobione na cacy sami zobaczycie jak foty zrobię

PS. polecicie może jakieś ciekawe Progi do tego modelu ? w moim nie mam koreczków ??? zatyczek?? gdzie są mocowania a za nie chcą w ASO 56 zł od sztuki SZOK więc sobie pomyślałem że nowe kupię.

Fajniutka i po lifcie, fajne fele. Tylko szkoda że automat bo przy takim silniku przydałby się jednak manual, to byś dopiero zobaczył jaka jest frajda z jazdy, chyba że wolisz mniej dynamiczną jazdę :twisted:

"selespeed to nie automat..."
Jeżeli selespeed to nie automat, to czym w takim razie jest?

b.piotrus napisał:
Jeżeli selespeed to nie automat, to czym w takim razie jest?
Sekwencyjna :) zmienia się manetkami przy kierownicy :) można ustawić typowy automat i właśnie ręczną zmianę.

Trzeba przyznać iż jest śliczna :shock:

czy koledzy powiedzą mi czy to jest jakiś unikat ? z takim wyposażeniem co widać na załączonym obrazku.
hmm z moich obserwacji wynika że:
- 10 Poduszek :)
- Fotele MOMO
- 17" felgi z oponami nisko profilowanymi
- klimatronic
- deska pokryta czymś dziwnym :/
- system car-audio BOSE
- regulacja elektryczna na odcinku lędźwiowym
- podgrzewane fotele (jestem ciekaw czy chłodzą hmmm)
- sekwencyjna skrzynia biegów
To moje spostrzeżenie może coś ktoś widzi jeszcze nietypowego.

No trzeba przyznać, że prezentuje się świetnie.
Czy jest to jakaś specjalna wersja? Hm... nie sądzę, jest to prawdopodobnie wersja distinctive wzbogacona o elementy wyposażenia dodatkowego. Na pewno nie jest to tzw. full opcja, bo nie ma chociażby navi, czy xenonów.
Ciekawi mnie sprawa tego podkręconego silnika...
Jakkolwiek prezentuje się rewelacyjnie, Alfa 156 po lifcie to moje marzenie...
Pozdrawiam.
- Rafał

jasiu87 napisał:
czy koledzy powiedzą mi czy to jest jakiś unikat ? z takim wyposażeniem co widać na załączonym obrazku.
hmm z moich obserwacji wynika że:
- 12 Poduszek :)
- Fotele MOMO
- 17" felgi z oponami nisko profilowanymi
- klimatronic
- deska pokryta czymś dziwnym :/
- system car-audio BOSE
- regulacja elektryczna na odcinku lędźwiowym
- podgrzewane fotele (jestem ciekaw czy chłodzą hmmm)
- sekwencyjna skrzynia biegów
To moje spostrzeżenie może coś ktoś widzi jeszcze nietypowego.
Trochę za dużo naliczyłeś tych poduszek :lol: :lol:

Nie masz żadnego unikatu. Jest to wersja wyposażeniowa Progression powiększona o parę dodatków. Pojedź na hamownię bo ciekawi skąd się wzięło w JTSie 190KM :roll:

"Sekwencyjna zmienia się manetkami przy kierownicy można ustawić typowy automat i właśnie ręczną zmianę."
Najogólniejszy podział skrzyń biegów to skrzynie automatyczne i manualne- i selespeed należy do grupy skrzyń automatycznych, a mozliwość sekwencyjnej zmiany biegów nic tu nie zmienia- większość nowoczesnych przekładni autoamtycznych ma właśnie taką możliwość- część jak w Alfie manetkami przy kierownicy, część przełącznikami na kierownicy, część lewarkiem, jednak nadal są to autoamtyczne skrzynie biegów :) w których dodatkowo w większości pomimo ustawienia na ręczną zmianę, w przypadku przekroczenia określonej dla danej przekładni liczby obrotów silnika ona sama zmieni bieg na wyższy, żeby uniknąć uszkodzenia :)
Oczywiście to bardzo ogólny opis, bo rodzajów przekładni jest naprawdę bardzo dużo :)

Może Ci się ta moc pomyliła z momentem obrotowym albo czymś jeszcze innym.
Po pierwsze JTS mają w serii 165 koni, nawet jeżeli to jest wersja po jakimś tuningu, to żaden niemiec nie wbił by tego w papiery (im większa moc tym droższe ubezpieczenie). Zrób skan jeśli możesz tej dokumentacji.
pzdr

Amortyzatory
Powrót