Mocne serduszko do Alfy

Przy okazji, orientujecie się ile może kosztować w miarę zdrowa 3 litrówka 24v? (przedział cenowy od do)

Wyobraziłem sobie ten silnik w swojej 33 :twisted:

tylko ten silnik a raczej ta skrzynia to ci nie bedzie pasowac .zastanawiam sie czy i silnik wejdzie do twojej gtv jest troche wiekszy niz 2500 v6 na alegro jest oferta na 2500 v6 24 zaworowe to tez juz sporo konikow tylko ze ciagle ta skrzynia najlepiej trafic na v6 od 75 to juz chyba wszystko by ci podpasowalo.w sumie poszukaj w anglii tam jakas bita 156 155 z v6 aby motorek caly mozna znalezc dosc tanio a i jeszcze czesci na handelek pozdrowienia

Ależ oczywiście że się zmieści. Gabarytowo silniki są prawie takie same. To że silnik ma większą poj. skokową nie znaczy, że generalnie musi być większy :?

Załączniki

• 2896.jpg
    2896.jpg
    72.8 KB · Wyświetleń: 102
  • 2898.jpg
    2898.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 436
  • DSCF0898xxx.jpg
    DSCF0898xxx.jpg
    103.3 KB · Wyświetleń: 86
dasz sie przejechac jak juz zalozysz?

[ Dodano: 2006-03-14, 15:47 ]
zreszta 3l byly montowane fabrycznie w gtv wiec wejsc wejdzie tylko mocowania sa rozne np 164 byly inne

Pewnie że dam :wink: Tylko priorytetem jest teraz odrestaurowanie wozu :x

Ja proponuję ci lepiej zrobić 2.5 V6. Wysłać wałki do krakowa i wymienić te obleśne gołe dekle zaworowe na te z napisami. Do tego można obrobić głowice i będzie lepiej prał niż 3.0 :twisted: . Ja mogę się podjąć robienia przy tym motorze. Pozdro!

wolek a ile taka impreza kosztuje i jakie daje efekty?

[ Dodano: 2006-03-15, 06:45 ]
a wlasciwie po co te walki robic jak mozna wstawic od 3l z 164

ludzie a wy to pozniej na gaz chcecie przerobic?? :mrgreen:
bo ze kosmiczne spalanie V6 to chyba sobie wszyscy zdają sprawe :lol:

e tam zaraz kosmiczne bez problemu mozna zejsc do ok 8-9 l w trasie a miasto no to zalezy czy duzo pancerwagonow jest do objechania :D ale tez mozna sie zmiescic 12 l.gaz zluzy tylko do jazdy emeryckiej a do jazdy troche szybciej to benzynka :mrgreen:

no wlasnie, co ja chce jechac ekonomicznie to jakis pancerwagon mi sie nawinie pod koła i wtedy moja prawa noga zachowuje sie wbrew mojej woli :mrgreen:

a czy po założeniu innych wałków nie będzie tak, że auto straci na elastyczności i cięzko się tym będzie jeździło w mieście ?

jakby nie patrzec wałki diametralnie zmieniają charakterystyke silnika

i na biegu jałowym bedą jakies 2 tys obrotow :lol:
co jak co ale z tymi ostrymi krzywkami to bym sie nie spierzył :mrgreen:

Wołek ,na tych gołych obleśnych pokreywach też są napisy :P alfa romeo i ponumerowane cylindry jakby ktoś się pogubił :mrgreen: poza tym nie jest to takie proste. w nowszych silnikach masz pokrywę zaworów i te ozdobne dekle u mnie są tylko pokrywy zawrów. A 2,5 12v nie jest wogóle rozwojowa, będę celować w 3l+ i 24v

Niejestem pewien czy dół silnika 2,5 jest taki sam jak 3,0 ale chyba tak to wystarczy założyć głowice z 24v (ale to troche kiepski pomysł choć 3,0 to 2,5 rozwiercone) ostatecznie jeśli znalazł byś taką głowice (zobacz w dziale ogłosze jeden forumowicz ma troszke części do 164 3,0 ) to doły silnika 12 i 24v były identyczne jeśli będziesz poważnie zainteresowany takim motorem to moge popytać jest jeden człowiek który ma coś takiego. a co do tego czy 3,0 czy się zmieści w GTV6 to nie ma problemu silniki gabarytowo są identyczne a jest takich aut w europie dosyć sporo

Silnik-ferrari-seryjny w Lanci themie 8.32 8v-do mojej AR164

Silniczek 3,2 v8 32v montowany w latach 90-92 w lancii themie 8.32- przepiekny no i pasuje do AR-164- jeden taki model widziałem w Belgii na zlocie pare lat temu.
Może ktoś zna ten temat?

Nie to forum. A poza tym to dlaczego ferrari? Nie lepiej pobawić się z "cuore sportivo"

Dlatego, że w 1987r Alfa, saab fiat i lancia stworzyły jedną płytę podłogową na której zbudowano;
Alfa romeo 164, Lancia Thema,Saab 9000,Fiat Croma.
Alfa i Lancia są bliżniakami jeśli chodzi o mechanike i część silników, a silnik ferrari- miał być w alfie, lecz firma Pinifarina nie dogadała sie w 1990 r z Alfą i tak produkowano tylko Lancie z tym silnikiem- warto naprawić ten błąd.

Amortyzatory
Powrót