• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Moc od 3000tyś i trzęsię przy gaszeniu 1.9 JTD 16V

Marcino20

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTD 16V
Witam,

Zdarzyło mi się to przed chwilą, pojęcia nie mam co może być przyczyną więc pytam.

Mocy jakby o połowę mniej, jak przekroczy 3 tysie to dopiero słyszę turbo, jedzie wtedy ale i tak o wiele słabiej. Równo z tym przy gaszeniu pojawiła się trzęsawka i tylko wtedy.

Jakieś pomysły? :confused:

Z góry dzięki za pomoc!

Witam,

Zdarzyło mi się to przed chwilą, pojęcia nie mam co może być przyczyną więc pytam.

Mocy jakby o połowę mniej, jak przekroczy 3 tysie to dopiero słyszę turbo, jedzie wtedy ale i tak o wiele słabiej. Równo z tym przy gaszeniu pojawiła się trzęsawka i tylko wtedy.

Jakieś pomysły? :confused:

Z góry dzięki za pomoc!

drgania mogą wystepowac jak nie działa siłownik przepustnicy,może przepustnica zarosła nagarem i sie nie zamyka.Także zacznij od czyszczenia egr oraz przepustnicy.kontrolka silnika się nie swieci?

Nie, żadna kontrolka się nie zapaliła. Jutro zamierzam podpiąć pod kompa i czyszczenie EGR obowiązkowo plus przepustnicy. Czy to co mówisz czyli trafiony siłownik wyjdzie na kompie jako błąd?

Może vacum pompa nie daje podciśnienia i nie działa siłownik przepustnicy tłumiącej. Jest jeszcze opcja że nagar i sadza z EGRa go zablokowała

Czyli większość idzie w kierunku EGR i przepustnicy, w poniedziałek przeczyszcze.

Byłem na kompie i zero błędów, odczyt z przeplywki o połowe mniejszy niz powinno byc, mialo byc np 1800 (jednostek nie pamietam) a pokazuje mi 850, od tego turbo mam doładowanie 1,1 bar max gdzie komp pokazywal, ze powinno byc okolo 2 bary.

Pytanie jeszcze jedno, czy przepływka może być winna temu wszystkiemu? Co się stanie gdy odepnę ją teraz i przejadę się bez, turbo normalnie załaczy sie od niecalych dwóch tysięcy? Czy w taki sposób zdiagnozuję czy moze to byc przeplywka i czy to jest takze przyczyna trzesawki przy gaszeniu?

Czyli większość idzie w kierunku EGR i przepustnicy, w poniedziałek przeczyszcze.

Byłem na kompie i zero błędów, odczyt z przeplywki o połowe mniejszy niz powinno byc, mialo byc np 1800 (jednostek nie pamietam) a pokazuje mi 850, od tego turbo mam doładowanie 1,1 bar max gdzie komp pokazywal, ze powinno byc okolo 2 bary.

Pytanie jeszcze jedno, czy przepływka może być winna temu wszystkiemu? Co się stanie gdy odepnę ją teraz i przejadę się bez, turbo normalnie załaczy sie od niecalych dwóch tysięcy? Czy w taki sposób zdiagnozuję czy moze to byc przeplywka i czy to jest takze przyczyna trzesawki przy gaszeniu?

błąd wyskoczy ale przeważnie jak przepustnica mocno już niedomaga.Przepływomierz możesz spokojnie odpiąć.Przepływ powietrza na komputerze powinien wynosic do 1200, a cisnienie sprezarki ok 2400 przy silniku 16v.Zacznij od czyszczenia przepustnicy,to nic nie kosztuje a przewaznie jest przyczyną trzesienia

U mnie też czasami trzęsie przy gaszeniu. W związku z tym pytanie... Gdzie znajduje się ta przepustnica tłumiąca ? Wiem gdzie jest ta od powietrza i ostatnio ją czyściłem, bo była troche zabrudzona ale nic się nie zmieniło.

OK, to było głupie pytanie :P Rozebrałem i już wszystko wiem :)

Amortyzatory
Powrót