• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] MiTo - nowe silniki i powrót QV

amigas

Nowy
Auto
AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Technicznie brzmi fajnie, tylko przód tego auta od premiery mi się nie podoba i ciągle mi on nie leży.

widzisz dla mnie przod tez dupiasty, moza tak za bardzo pionowy za malo polozony, ale powiem Ci ze ten 1.4 tb 155km gania okej a to powinna byc poezja. Poza tym sluzbowe musze wybrac nowe:) Wiec do 70tys (liczac 28% rabatu w Fiacie) za duzo nie ugram nieprawdaz?:>

czyli teraz z benzynki będą dostępne MPI, TBI oraz MultiAir ? trochę dużo tych konstrukcji i widać że to ważny model dla Alfy.

Fiergloo a widziałeś MiTo na żywo? Mi ze zdjęć też nie podchodziła za bardzo ale jak zobaczyłem to mnie zaskoczyła i podoba mi się teraz nawet bardzo.

Przod mito na zywo robi lepsze wrazenie, ale bez rewelacji, wnetrze tez malo alfowskie, zato uznanie za tyl:)

Mnie też na żywo właśnie urzekła... Ale obowiązkowo ramki lamp w kolorze nadwozia - robi się inne autko :-)

Fiergloo a widziałeś MiTo na żywo? Mi ze zdjęć też nie podchodziła za bardzo ale jak zobaczyłem to mnie zaskoczyła i podoba mi się teraz nawet bardzo.

No właśnie widziałem, bo we Wrocławiu jest ich kilka. I nie widzę nic urzekającego w przodzie.

Fajne te silniki 1.4, chcialbym zeby przy okazji nowych silnikow zrezygnowali z 1.4 78 KM ;/ A MiTo widzialem raz, przez pol sekundy, ale od razu wyczailem ze to nie jest zwykle auto :D

co do 1.4 78km to dla kogos kto ma chec posiadanai stylowego auta a ograniczaja go rpzepisy podatkowe badz ograniczenia ze wzgl na staz prawka. Tak jest na zachodzi, i jeszcze ekopodatki:D

z jakimi silnikami jest obecnie oferowana MiTo? na stronie oficjalnej są 3:

1.4 MPI 78KM
1.4 TBI 150KM
1.6 JTDM 120KM

to samo jest podane w katalogu, ale w formularzu na stronie Alfy jest jeszcze wersja 1.4 TBI 120KM oraz 1.3 JTDM 90KM. Czyli jest pięć silników do wyboru a do tego dojdą te 2 nowe wersje?

w takim razie wszystkie wersje inne niż seryjne to bełkot marketingowy? Zawsze były wersje o "wyższym" wyposażeniu z lepszymi silnikami i mniejszej ilości wyprodukowanych egzemplarzy.
dlaczego miałaby być GT?

w takim razie wszystkie wersje inne niż seryjne to bełkot marketingowy? Zawsze były wersje o "wyższym" wyposażeniu z lepszymi silnikami i mniejszej ilości wyprodukowanych egzemplarzy.
dlaczego miałaby być GT?
Tak , ale trzeba rozgraniczyć lanserskie dodatki ( TI version ) i poważne modyfikacje techniczne jakie będzie miała np. MiTo GTA .

1.4 i 155 km albo więcej ? I to znów w 4 cylindrach w rzędzie ? Przecież to będzie mieć takiego turbo laga że z 5 biegu przy 60 km/h jakieś plebejskie golfy będą się śmiać alfom w twarz :( i żadne zmienne geometrie nie pomogą... Ehhh Alfo co ten fiat ci zrobił ....
Są pewne granice w żyłowaniu silników , przecież to nie motocykle że muszą tyrać góra 300 - 400 z kierowcą i pasażerem tylko 1300 kg wejść do ipodzików czy 30 poduszek powietrznych i ton super potrzebnych silniczków do każdej bzdurki. Gdzie pytam się jest dolny zakres obrotów ? Gdzie się podziały prawdziwe samochody ?
Nothing replaces displacement

1.4 i 155 km albo więcej ? I to znów w 4 cylindrach w rzędzie ? Przecież to będzie mieć takiego turbo laga że z 5 biegu przy 60 km/h jakieś plebejskie golfy będą się śmiać alfom w twarz :( i żadne zmienne geometrie nie pomogą... Ehhh Alfo co ten fiat ci zrobił ....

W tym przypadku to akurat dziwne jest to, że moc spada :( 1.4 155KM a z nowym systemem MULTIAIR 135KM :( A gdzie wzrost o 10% Mocy :D . Te siliniki w standardzie powinny miec 170KM.
Z 7.9 s do 100km/h (wg polskiej strony jest 8s a wg wloskiej 7.9) nie obawialbym sie golfów. Grupa VW tez idzie w tym kierunku w pasatach silniczki 1.4 TFSI czy jak to sie tam unich nazywa :) o podobnych mocach.

Ostatnia edycja:
[/I]

Pisze to ten co jeździ 1.6 TS - LOL

sam jeżdżę 1.6 bo na razie brak funduszy na prawdziwie Alfowskie 3.0 12v bez zbeszczeszczania go podtlenkiem LPG a ponadto przesiadam się na motocykl. Bez obrazy dla ropniakowców ale alfa chodząca jak traktor i nie chodzi mi tu o zaniedbanego TSa to lekka pomyłka. Napisałem to nie dla tego że szydzę z małych silników, czy raczej małych silników w ciężkich samochodach, a dlatego iż ubolewam nad tym, że tak szlachetna marka jak alfa romeo musi iść na takie brzydkie kompromisy jak przedni napęd czy małe wyżyłowane silniczki (zresztą nawet nie czysto alfowskie) z powodu braku funduszy czy eko bzdur.

Ale GT w wersji QV na naszym rynku chyba nie występowała? i może to autor miał na myśli

silnik 1.4 155KM ma ale w wersji turbo, a jego normalną mocą to nawet jest chyba 120KM ale też w turbo, a więc wzrost mocy będzie widoczny w przypadku MultiAir

Amortyzatory
Powrót