[Giulietta] Miało być Rosso, jest Nero Etna :)

damson93

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA
Miesiąc temu spełniłem motoryzacyjne marzenie i stałem się posiadaczem Alfy Romeo, uściślając - Julki :) Miała być Rosso na zewnątrz, a padło na Rosso wewnątrz i lakier Nero Etna. Przeglądałem od kilku miesięcy ogłoszenia i niestety nic ciekawego nie mogłem znaleźć w wymarzonym kolorze :( Za to trafiła się całkiem niezła wersja wyposażeniowa z silnikiem 1.4 MA 170km blisko mnie, do tego w rozsądnych pieniądzach z Polskiego salonu, ze sprawdzonym przebiegiem 135k km, rocznik 2011 :) Niestety brak informacji o wymianie MultiAir, ale na razie również brak niepokojących objawów i błędów w komputerze.
Niestety miała kilka mankamentów, jeden z nich usunięty, drugi do zrobienia.
Pierwszy to wyciek w okolicach pompy vacuum, ciekło z samej pompy z uszczelnienia tego metalowego dekla.
Drugi mankament stricte wizualny, to kiepsko pomalowane tylne prawe drzwi po obcierce w 2014, niestety zaczyna pękać szpachla i ogólnie lakier jest kiepsko położony, w słońcu nie mieni się tak jak reszta. Jeśli nie znajdę drzwi w kolorze, to auto pójdzie to jakiegoś ogarniętego lakiernika.

W skrócie ważniejsze dla mnie punkty z wyposażenia:
- elektrycznie regulowane fotele z pamięcią i podgrzewaniem
- dwustrefowa klimatyzacja
- nagłośnienie BOSE
- komplet czujników deszczu, zmierzchu
- ksenony
- lusterko fotochromatyczne
- i oczywiście wszystko elektrycznie sterowane :)

Pierwsze 2 tygodnie Bella nie wyjeżdżała z garażu, czekała na części i czas na zrobienie przeglądu zerowego, który obejmował:
- wymiana rozrządu (OE Alfa z pompą DOLZ) i paska osprzętu z napinaczem (DAYCO)
- wymiana uszczelki pompy vacuum i uszczelnienie samej pompy
- czyszczenie filterka multi air
- wymiana filterka turbo
- płukanka TEC-2000 i wymiana oleju na Aral Super Tronic 0W40 (z zaznaczeniem wymiany w komputerze - podobno ważne dla MA)
- komplet filtrów
- wymiana termostatu OE Alfa (stary puszczał przy 60 stopniach) + płyn chłodniczy Dynagel 2000
- świece irydowe NGK
- mały detailing (czyszczenie foteli zestawem Colourlock, czyszczenie plastików i dressing Shiny Garage, woskowanie Colli 476s)
- wymiana oświetlenia w kabinie na ledowe (białe ciepłe) + led w bagażniku i drzwiach
- opony letnie Nokian PowerProof 225/45 R17 + ori turbinki w graficie świeżo po regeneracji (dzięki użytkownikowi [MENTION=248]alces1[/MENTION])

Plany na niedaleką przyszłość:
- wymiana oleju w skrzyni
- ogarnąć tylne drzwi
- polerka jednoetapowa + zabezpieczenie ceramiką
- wymiana żarników na jakieś lepiej świecące :)
- wydech Ultera z dwiema końcówkami i dyfuzor od wersji Veloce

Killka fotek:
SAM_0957.jpgSAM_0960.jpgSAM_0963.jpgSAM_0966.jpg
SAM_0970.jpgSAM_0973.jpgSAM_0978.jpg
SAM_0981.jpgSAM_0983.jpgSAM_0984.jpg

A tutaj połówka z czyszczenia foteli:
IMG_20210305_172750.jpgIMG_20210305_191112.jpg

Ostatnia edycja:
Fajne autko, mnie się biała marzy :) masz fajne wnętrze. Życzę szybkiej realizacji planów oraz bezawaryjnie przejechanych kilometrów :)

[MENTION=64112]shadow_156[/MENTION]

Białych widziałem sporo więcej w ogłoszeniach, w stosunku do np. czerwonych. Osobiście nie przepadam za białymi samochodami, ale trzeba przyznać, że Julka w bieli z ładną ciemną felgą również wygląda bardzo dobrze ;) Powodzenia w poszukiwaniach. Myślę, że w twoich rejonach będzie znacznie prościej znaleźć jakiś ciekawy egzemplarz :)

[MENTION=64112]shadow_156[/MENTION]

Białych widziałem sporo więcej w ogłoszeniach, w stosunku do np. czerwonych. Osobiście nie przepadam za białymi samochodami, ale trzeba przyznać, że Julka w bieli z ładną ciemną felgą również wygląda bardzo dobrze ;) Powodzenia w poszukiwaniach. Myślę, że w twoich rejonach będzie znacznie prościej znaleźć jakiś ciekawy egzemplarz :)

Póki co niedawno wróciłem do modelu 156 ( zapraszam w swoje skromne progi :) ) i w tym sezonie planuje się nią trochę zająć i nadać jej tzw charakteru :)
Julkę może kiedyś, w każdym razie bardzo bym kiedyś chciał :D

Mogę pozazdrościć grzania foteli bo u nie bez tego zima.....
Czerwone nie każdemu się podobają, ale na pewno robią wrażenie:dirol:

Nie potrafię nadal zrozumiec dlaczego nie dawali do niej podwójnego wydechu :|

[MENTION=86737]alehandro[/MENTION]
Słusznie, każda powinna mieć podwójny wydech, bez względu na moc :cool:
Grzanie foteli fajny bajer, w 206 miałem skóry bez grzania i niestety w zimie tyłek przymarzał :D

Co do foteli też sceptycznie podchodziłem do tego koloru, widywałem taką kolorystykę częściej w 159. Ale jak zobaczyłem na żywo to zestawienie, przekonałem się z miejsca. Dodatkowo po wyczyszczeniu, drobnym malowaniu przetarć i matowym wykończeniu wygląda to jeszcze lepiej ;)

Ten zestaw zamawiałem mrcleaner.pl/skora-alkantara/colourlock-zestaw-tonujacy-volvo-alfa-romeo-honda-rozne-kolory-3x50ml?gclid=Cj0KCQjw9YWDBhDyARIsADt6sGbRPEeFerhFDORQzqeYbKqOmi0gcjGQxhxYky0QW75iOUFFOllAobgaAuv1EALw_wcB
Mają gotowy kolor Alfa Rosso i jeszcze kilka innych popularnych głównie BMW, VAG i Mercedes, ale można też wysłać im np. zagłówek i robią mieszankę na podstawie próbki. Tylko nie jestem pewien, czy to idzie przez ten sklep, czy oficjalną stronkę Colourlocka, na pewno gdzieś takie info widziałem, ale wtedy jest tylko opcja zamówienia pojemności 150ml :(

Jak na pierwszy raz, to jestem z efektu zadowolony, najgorszy był standardowo boczek kierowcy od drzwi, tutaj fotki tuż po wyczyszczeniu i po malowaniu. Widać na zdjęciu delikatnie żywszy odcień tego boczka, który był malowany, ale na drugi dzień po wyschnięciu i dodatkowo po wyschnięciu kolor wyrównał się. W sumie zrobiłem tym całe siedzisko kierowcy, boczek od strony drzwi, na fotelu pasażera również boczek od strony drzwi i to samo na tylnej kanapie.
IMG_20210306_163745.jpgIMG_20210306_185929.jpg

EDIT:
Tutaj jest opcja mieszania sklep.colourlock.pl/zestaw-tonujacy-sredni-150ml-2/ ;)

Ostatnia edycja:
Dobrze wyposażona sztuka :) Bezproblemowej jazdy życzę!!

[MENTION=65174]Doblo[/MENTION]
Dzięki :D
W tym roczniku max co można było tutaj doposażyć to chyba jeszcze tylko wysuwany ekran w miejscu schowka na podszybiu. Ale z tego co czytałem, to tam był skopany system multimedialny, więc chyba dużo nie straciłem ;) Ważne, że jest Blue&Me, z którym jak na razie nie mam problemów, pendriva widzi za każdym uruchomieniem, odczytuje mp3 w 320kbps, łączy się z telefonem po BT bez problemu, a paneli dotykowych nie potrzebuję w samochodzie :D Mimo, że jestem gadżeciarzem, to w samochodach preferuję klasykę, ładne zegary analogowe i podstawowe funkcje sterowane za pomocą pokręteł/przycisków ;)

Zapomniałeś jeszcze o "ruchaczdachu" :P Ten ekran mam u siebie bo mam navi, ale tak jak napisałeś nie wnosi nic dodatkowego poza tym co już było bez niego. Ale specjalnych problemów z nim nie miałem (raz się przycinał, kropla smaru na zębatki załatwiła temat). Masz składane lusterka? Bo u mnie tylko tego brakuje, pewnie pominięto przy konfiguracji.

Mimo, że jestem gadżeciarzem, to w samochodach preferuję klasykę, ładne zegary analogowe i podstawowe funkcje sterowane za pomocą pokręteł/przycisków
To myślimy bardzo podobnie :) Jak dla mnie same wyświetlacze nic nie wnoszą poza bajeranckimi grafikami, oślepianiem w nocy i trudną obsługą podczas jazdy. A i z nimi nie da się finezyjnie zaprojektować deski rozdzielczej (wyjątek giulia). I to był jedyny powód dla którego zdecydowałem się na przedliftowy egzemplarz giulietty. Pomimo wielu zalet jakie mają polifty. Ten wyświetlacz na środku zepsuł całą deskę :(

[MENTION=65174]Doblo[/MENTION]
Mam składane lusterka :D "ruchaczdachu" miałem w poprzednim samochodzie, w sumie fajny bajer, ale dla pasażerów z tyłu ;) Poza tym trochę jak skóra, w lecie grzał, w zimie chłodził :D
Giulietta po lifcie może trochę na siłę ma włożony ten wyświetlacz, pewnie żywcem wyciągnięty z innych modeli koncernu Fiata, ale mimo to, jest to nadal tylko panel z radiem i navi, a sterowanie klimą pozostało na całkowicie niezależnym panelu. I jak dla mnie ten panel to wzór do naśladowania, duże pokrętła, czytelne wyświetlanie ustawionej temperatury, wszystkie przyciski zgrupowane w jednym miejscu. A to co w innych markach teraz się odwala to jakieś nieporozumienie, głównie VAG, ustawianie temperatury przez muskanie kawałka plastiku, temperatura wyświetlana gdzieś tam małą czcionką w rogu ekranu, ustawienie kierunku nawiewów zakopane w menu i wymaga macania wyświetlacza...

Ładna :) I wiem, że się czepiam, ale wszystko z dodatkowych opcji nie masz :D Z tego co widzę to brakują dodatkowe nakładki progów oraz bocznych lusterek i chyba jest tylko z przodu małe a nie duże Brembo? :) (nie jest to krytyka a raczej motywacja co jeszcze można podłubać ;))

Ładna :) I wiem, że się czepiam, ale wszystko z dodatkowych opcji nie masz :D Z tego co widzę to brakują dodatkowe nakładki progów oraz bocznych lusterek i chyba jest tylko z przodu małe a nie duże Brembo? :) (nie jest to krytyka a raczej motywacja co jeszcze można podłubać ;))

Generalnie nakładki na progi podobnie jak podstopnica np. sa mega ciężkie do znalezienia na rynku wtórnym.... szukałem do siebie, ale jest to towar w deficycie.

Tak czy inaczej konfiguracja nie wymagajaca wiele pracy dodatkowej.

Odnośnie "miziania" ekranów w Grupie VAG to nie przypominam sobie żeby w rocznikach 11/12/13/14, któreś auta z tej grupy i w tym segmencie miały dotykowe panele klimy (?).

Może porównanie trochę na wyrost, bo jednak do dotyczyło nowego Golfa, Leona itp. z rocznika 19/20, ale Giuliette jeszcze też można było kupić nową z tego rocznika :cool:
Na szczęście Alfa jeszcze w to nie zabrnęła i oby nie. Nowe Giulie i Stelvio nadal mają klasyczne wnętrze.

Drobna aktualizacja w temacie. Dziś byłem w aparo (polecam serwis, miła i fachowa obsługa :)) na sprawdzenie geometrii i wyszło, że Julka ma sporo za duży negatyw z tyłu i za bardzo zbieżny przód :) Kąty przywrócone do normy, auto jeździ jak po sznurku :D Przy okazji niemiła niespodzianka, świeżutki komplet opon letnich i już jedna złapała gwoździa :(

geometria.jpg

Może porównanie trochę na wyrost, bo jednak do dotyczyło nowego Golfa, Leona itp. z rocznika 19/20, ale Giuliette jeszcze też można było kupić nową z tego rocznika :cool:....

Mam z 13 roku Leona oraz Julkę więc porównuje na własnej skórze. Pomysł VAGowski i Fiatowski na auto.

Drobna aktualizacja w temacie. Dziś byłem w aparo (polecam serwis, miła i fachowa obsługa :)) na sprawdzenie geometrii i wyszło, że Julka ma sporo za duży negatyw z tyłu i za bardzo zbieżny przód :) Kąty przywrócone do normy, auto jeździ jak po sznurku...]

Dobry pomysł :top:
Warto po zakupie zajrzeć na geometrię bo auto w miarę upływu lat chcąc nie chcąc ma ją prawo stracić.

Mały update w temacie :) W końcu tył Julki wygląda, tak jak wyglądać powinien :D

dyfuzor.jpg

Amortyzatory
Powrót