Miesiąc temu spełniłem motoryzacyjne marzenie i stałem się posiadaczem Alfy Romeo, uściślając - Julki
Miała być Rosso na zewnątrz, a padło na Rosso wewnątrz i lakier Nero Etna. Przeglądałem od kilku miesięcy ogłoszenia i niestety nic ciekawego nie mogłem znaleźć w wymarzonym kolorze
Za to trafiła się całkiem niezła wersja wyposażeniowa z silnikiem 1.4 MA 170km blisko mnie, do tego w rozsądnych pieniądzach z Polskiego salonu, ze sprawdzonym przebiegiem 135k km, rocznik 2011
Niestety brak informacji o wymianie MultiAir, ale na razie również brak niepokojących objawów i błędów w komputerze.
Niestety miała kilka mankamentów, jeden z nich usunięty, drugi do zrobienia.
Pierwszy to wyciek w okolicach pompy vacuum, ciekło z samej pompy z uszczelnienia tego metalowego dekla.
Drugi mankament stricte wizualny, to kiepsko pomalowane tylne prawe drzwi po obcierce w 2014, niestety zaczyna pękać szpachla i ogólnie lakier jest kiepsko położony, w słońcu nie mieni się tak jak reszta. Jeśli nie znajdę drzwi w kolorze, to auto pójdzie to jakiegoś ogarniętego lakiernika.
W skrócie ważniejsze dla mnie punkty z wyposażenia:
- elektrycznie regulowane fotele z pamięcią i podgrzewaniem
- dwustrefowa klimatyzacja
- nagłośnienie BOSE
- komplet czujników deszczu, zmierzchu
- ksenony
- lusterko fotochromatyczne
- i oczywiście wszystko elektrycznie sterowane
Pierwsze 2 tygodnie Bella nie wyjeżdżała z garażu, czekała na części i czas na zrobienie przeglądu zerowego, który obejmował:
- wymiana rozrządu (OE Alfa z pompą DOLZ) i paska osprzętu z napinaczem (DAYCO)
- wymiana uszczelki pompy vacuum i uszczelnienie samej pompy
- czyszczenie filterka multi air
- wymiana filterka turbo
- płukanka TEC-2000 i wymiana oleju na Aral Super Tronic 0W40 (z zaznaczeniem wymiany w komputerze - podobno ważne dla MA)
- komplet filtrów
- wymiana termostatu OE Alfa (stary puszczał przy 60 stopniach) + płyn chłodniczy Dynagel 2000
- świece irydowe NGK
- mały detailing (czyszczenie foteli zestawem Colourlock, czyszczenie plastików i dressing Shiny Garage, woskowanie Colli 476s)
- wymiana oświetlenia w kabinie na ledowe (białe ciepłe) + led w bagażniku i drzwiach
- opony letnie Nokian PowerProof 225/45 R17 + ori turbinki w graficie świeżo po regeneracji (dzięki użytkownikowi [MENTION=248]alces1[/MENTION])
Plany na niedaleką przyszłość:
- wymiana oleju w skrzyni
- ogarnąć tylne drzwi
- polerka jednoetapowa + zabezpieczenie ceramiką
- wymiana żarników na jakieś lepiej świecące
- wydech Ultera z dwiema końcówkami i dyfuzor od wersji Veloce
Killka fotek:

A tutaj połówka z czyszczenia foteli:

Niestety miała kilka mankamentów, jeden z nich usunięty, drugi do zrobienia.
Pierwszy to wyciek w okolicach pompy vacuum, ciekło z samej pompy z uszczelnienia tego metalowego dekla.
Drugi mankament stricte wizualny, to kiepsko pomalowane tylne prawe drzwi po obcierce w 2014, niestety zaczyna pękać szpachla i ogólnie lakier jest kiepsko położony, w słońcu nie mieni się tak jak reszta. Jeśli nie znajdę drzwi w kolorze, to auto pójdzie to jakiegoś ogarniętego lakiernika.
W skrócie ważniejsze dla mnie punkty z wyposażenia:
- elektrycznie regulowane fotele z pamięcią i podgrzewaniem
- dwustrefowa klimatyzacja
- nagłośnienie BOSE
- komplet czujników deszczu, zmierzchu
- ksenony
- lusterko fotochromatyczne
- i oczywiście wszystko elektrycznie sterowane
Pierwsze 2 tygodnie Bella nie wyjeżdżała z garażu, czekała na części i czas na zrobienie przeglądu zerowego, który obejmował:
- wymiana rozrządu (OE Alfa z pompą DOLZ) i paska osprzętu z napinaczem (DAYCO)
- wymiana uszczelki pompy vacuum i uszczelnienie samej pompy
- czyszczenie filterka multi air
- wymiana filterka turbo
- płukanka TEC-2000 i wymiana oleju na Aral Super Tronic 0W40 (z zaznaczeniem wymiany w komputerze - podobno ważne dla MA)
- komplet filtrów
- wymiana termostatu OE Alfa (stary puszczał przy 60 stopniach) + płyn chłodniczy Dynagel 2000
- świece irydowe NGK
- mały detailing (czyszczenie foteli zestawem Colourlock, czyszczenie plastików i dressing Shiny Garage, woskowanie Colli 476s)
- wymiana oświetlenia w kabinie na ledowe (białe ciepłe) + led w bagażniku i drzwiach
- opony letnie Nokian PowerProof 225/45 R17 + ori turbinki w graficie świeżo po regeneracji (dzięki użytkownikowi [MENTION=248]alces1[/MENTION])
Plany na niedaleką przyszłość:
- wymiana oleju w skrzyni
- ogarnąć tylne drzwi
- polerka jednoetapowa + zabezpieczenie ceramiką
- wymiana żarników na jakieś lepiej świecące
- wydech Ultera z dwiema końcówkami i dyfuzor od wersji Veloce
Killka fotek:

A tutaj połówka z czyszczenia foteli:

Ostatnia edycja: