• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Matowienie lakieru 130 B/B

75andrew155

Administrator ds. moderatorów
Auto
155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
Może ktos wie dlaczego matowieje lakier ?? czy jest to powodem złuszczenia clearu ( jego braku ) pytam bo mam okazje kupic maskę w tym kolorze ale jest tak zmatowiona że obawjam sie wiecznego problemu , maska jest wystawiona na allegro sprzedajacy twierdzi ze po polerce bedzie jak nowa ale ja w to wątpię

raczej to nie wina bezbarwnego, jak soc z ni jets to sie zluszcza ale kolor zostaje ok. pewnie byla zle pomalowana albo cos.

lakier Rosso 130 jest sławny właśnie z powodu zmiany koloru na różowy, malinowy. Nawet polerowanie nic nie daje, efekt powiedzmy na jakieś 2-3 m-ce, przerabiałem już to.

Dziwne jest to że płowieją i zmieniają kolor całe elementy, np. jak zderzak to cały, a nie tylko jego górna część.

I to mnie własnie wkurza , chyba przerobię swoją na czarno

Co do koloru lakieru - fakt u siebie też zaobserwowałem to zjawisko i o dziwo również na czerwonym - dlatego pomalowałem całą. Zastanawiam się jednak czy wszystkie czerwone lakiery tak płowieją czy tylko ten konkretny odcień?

Nie wiem 75andrew155 czy u Ciebie ten lakier to dwuwarstwowy (tj. baza + klar) czy jednowarstwowy? Jeśli dwuwarstwowy to polerowanie raczej nic tu nie da, jeśli zaś jednowarstwowy można zaryzykować.

jest dwuwarstwowy , podczas mycia auta na myjni ze spojlera odpadło kawałek bezbarwnego i teraz widzę że w tym miejscu zaczyna matowieć baza

jest dwuwarstwowy , podczas mycia auta na myjni ze spojlera odpadło kawałek bezbarwnego i teraz widzę że w tym miejscu zaczyna matowieć baza

Wiesz u mnie było podobnie - zaczęło się od tego, ze ktoś odp... mi piękną rysę na dachu. Później na myjni lakier (tylko klar) zaczął trochę odłazić. Przyszła zima i się zaczęło - obszary te stawały się coraz większe (wiadomo w dzień podchodziła woda, która w nocy zamarzała), aż na wiosnę miałem prawie cały dach w kropki. Pojechałem do lakiernika - chciałem malować tylko dach. Usłyszałem - bułka z masłem. Na co ja, że nie byłbym taki pewien, bo po ozn. lakieru i tak nie dojdzie, jaki to odcień. Przyjechałem po samochód i tak jak się spodziewałem odcień dachu nie pasuje do całej reszty więc pomalowałem cały. Długo się nie nacieszyłem, bo po kilku miesiącach ktoś przyp... mi pod blokiem na parkingu.

Jeśli masz lakier dwuwarstwowy to raczej polerowanie na nic się nie zda. Co do koloru jeśli malowałbyś cały to wybierz jakiś podobny odcień do tego co jest, bo przemalowywanie na inny kolor jest bardzo pracochłonne i kosztowne.

Ostatnia edycja:
zamysł mam taki , kupić całą 155 w kolorze czarnym i przełozyc wszystkie blachy i tylko dach przemalować na czarno

zamysł mam taki , kupić całą 155 w kolorze czarnym i przełozyc wszystkie blachy i tylko dach przemalować na czarno

Byłbym bardzo ostrożny na Twoim miejscu, bo przemalowywanie na zupełnie inny kolor nie zawsze się udaje, poza tym strasznie rzucają się w oczy wszelkie niedoróbki. A co planujesz zrobić np. z komorą silnika, podłogą czy bagażnikiem od wewnątrz?

a kto bedzie to ogladał i zdejmował obicia , ja auta nie sprzedaje i sprzedawac nie bedę

a kto bedzie to ogladał i zdejmował obicia , ja auta nie sprzedaje i sprzedawac nie bedę

W sumie masz rację Kolego, bo nikt oprócz Ciebie raczej zaglądał tam nie będzie, ale na Twoim miejscu pozostałbym jednak przy czerwonym. Myślę, że AR w przeciwieństwie do BMW bardziej idzie w parze z czerwonym niż z czarnym. Tak, jak wcześniej wspominałem podczas malowania swojej odszedłem nieco od oryginalnego odcienia ROSSO i teraz wygląda to taj, jak na zdjęciu. Na początku miałem trochę mieszane uczucia, ale teraz mi się podoba i wolę ten odcień niż poprzedni. Ciekaw jestem czy ten kolor również będzie tak podatny na odbarwianie się, jak poprzedni?

Ostatnia edycja:
Kolega ma mazdę MX3 w kolorze bardzo podobnym i niestety u niego efekt był taki sam jak opisujecie - matowy lakier - polerka starczała na max 1 tydzień . Pomalował całe auto ponownie i nie ma tego problemu .

Kupiłem właśnie parę elementów do 155 ale z maski zrezygnowałem była poprostu czerwona a nie rosso 130 i wcale ani trochę nie pasowała

według mojego kolegi lakiernika(bardzo dobrego)czerwony kolor jest najbardziej narazony na promienie uv czy jakies tam.stad czerwony(nie tylko w AR) po latach zmienia odcien.taki jego urok niestety.

Nie wiem do czego zmierzasz Kolego - czy sugerujesz, że polerowanie dwuwarstwowego lakieru (baza + klar) przywróci oryginalny odcień?

Jeżeli to do mnie było, to twierdzę że nie przywróci oryginalnego odcienia.

Jeżeli to do mnie było, to twierdzę że nie przywróci oryginalnego odcienia.

Tak Kolego - skoro Cię cytowałem to było raczej do Ciebie adresowane ;) A wracając do tematu to oczywiście, że polerowanie dwuwarstwowewgo lakieru nie przywróci oryginalnego odcienia i to byłoby na tyle :)

Amortyzatory
Powrót