mam problem z silnikiem

• Autor wątku Autor wątku kusiek95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kusiek95

Guest
witam eszystkich niedawno kupilem sobie alfe i mam kilka pytan co do silnika 2.0 TS.
-przez pisrwsze chwile po uruchomieniu pracuje jak diesel to chyba nie jest normalne?
-jest problem z moca, niema mocy przy 4 tys. obrotów dostaje jakby odciecia nie wkręca sie wyzej ,wpiecie do komputera wykazalo 2 bledy ,jeden w ukladzie wydwchowym (problemem moze byc sonda lambda?)a drugi w ukladzie zasilajacym jakis problem z cisnieniem paliwa co robic?Będe wdzieczyn za informacje.

Jak miałem uszkodzony wariator to silnik dochodził do 6000 obr/min ale samochód nie miał mocy, jechał jak żólw.
a podali ci może kody błedów, coś w rodzaju Pxxx, to mam pomoże w określeniu zakresu poszukiwań.
Wymiana wariatora ( zmieniacza faz jak mnie pouczył mechanik ) to droga impreza
wariator 450 zł.
paski srednio po 200 zł, napinacze, no i olej.

:(((

A ja bym na razie poczekał z wymianą wariatora i całego rozrządu-chyba, że jest już taki przebieg, że trzeba to zrobić. Jeżeli chodzi jak diesel w pierwszych chwilach po uruchomieniu, a potem jest cicho to nie jest to nic strasznego, po prostu popychacze hydrauliczne nie są jeszcze napełnione olejem i klekocze na zaworach. Po tm jak popychacze zostaną napełnione, klekotanie ustaje i to jest normalne. Raczej w pierwszej kolejności zająłbym się tym błędem, dotyczącym ciśnienia paliwa, bo to może być prawdziwa przyczyna słabej mocy samochodu na wyższych zakresach obrotów.

Tak, jak już koledzy napisali to nie to samo.
Wariator - prawidłowa nazwa "zmieniacz faz rozrządu" jest urządzeniem mechanicznym, działającym pod wpływem odpowiedniego ciśnienia oleju i służy do do zmiany kąta otwarcia zaworów ssących w zależności od prędkości obrotowej silnika. Jest zamontowany na wałku rozrządu tych zaworów.
Czujnik położenia wałka rozrządu jest urządzeniem elektronicznym (jaest to czujnik Halla) i jest zamontowany za kołem rozrządu wałka zaworów wydechowych.

Amortyzatory
Powrót