• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Malowanie zacisków

rooshyo

Nowy
Auto
Służbowe 500 koni
Witam.

Prędzej czy później przyjdzie wiosna i jak już będzie fajnie ciepło to planuję pomalować zaciski na czerwono. Po przeszukaniu forum już wiem że nie warto inwestować w drogie zestawy a wystarczy zwykła śnieżka. Ale może macie jakieś porady co do samego malowania? Ile zajmuje cała operacja? Malować koła po 2 czy pojedynczo? Marzą mi się jeszcze napisy na zaciskach (napis Alfa Romeo of kors:)) ale z tym chyba grubsza sprawa... gdzie można sobie takie napisy zrobić? Czy to jest na jakiejś taśmie samoprzylepnej? Pamiętam że ktoś z forum wykonał sobie coś takiego sam i był nawet projekt do pobrania ale nie mogę teraz znaleźć...:rolleyes:

I jeszcze inne coś: co sądzicie o pomalowaniu nazwy opony na biało? Mam Good Year Eagle F1 a Good Yeary zawsze kojarzyły mi się z białymi napisami na nich właśnie:] Przy czarnej Alfie i czerwonych zaciskach mogłoby być zacnie! Co sądzicie?

Więc jak macie jakieś sugestie to będę wdzięczny:)

Pozdrawiam///

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o biale napisy na oponach to zdania sa podzielone, jednym sie podoba innym nie, ja bym tego nie robił, może jakbym miał jakiegos Muscle Car'a z 600KM i oponą szeroką jak beczka to bym sobie na niej taki napis wyróżnił - w ramach reklamy dla firmy która by mi te opony sponsorowała co tydzień.

Zaciski sobie ładnie pomaluj na czerwono, wydrukuj szablon z czcionka Alfa Romeo i białym kolorkiem zrób napis na zacisku - taki smaczek będzie:D Kup ładne felgi, takie żeby w miare dobrze było widac zaciski :D i na dziewczyny możesz jechać :D

Jak zrobisz takie napisy, to możesz naruszyć granice dobrego smaku i jeździć "choinką"...

rooshyo napisał:
Mam Good Year Eagle F1 a Good Yeary zawsze kojarzyły mi się z białymi napisami na nich właśnie
i bolidami F1?

pozdro^^

Jak napisy to chyba najlepiej taka czcionka jak Alfa Romeo zrobić takowy napis, udać się z nim do agencji reklamowej, drukarni lub gdzieś gdzie mają cięcie ploterowe folii poprosić aby wycięli Ci takich kilka napisów. Następnie kupić białą farbę i pierwsze wymalować zacisk tylko taka płaszczyznę jak wielkość napisu, poczekać aż farba wyschnie, przykleić dokładnie gotowe literki i wymalować farbą czerwoną, tylko aby farby się nie zważył powinny być takie same chyba ;) po wyschnięciu odkleić literki i gotowe :D
Najlepiej chyba robić po jednym kole spokojnie. Co do malowania liter na oponach... moim skromnym zdaniem zalatuje mi to agro...

Ja malowałem tak:
-czerwony spray do zacisków przystosowany do wysokich temp. kupiony w Norauto duża pucha za 34zł
-benzyna ekstrakcyjna
-szczotka druciana

A zrobiłem to tak : zdjąłem koło , szczotką oczyściłem dokładnie zacisk następnie na szmatkę nałożyłem benzynke i odtułściłem zacisk potem osłoniłem papierami nakole i błotnik a potem sprayem pomalowałem :) jak lekko przyschło założyłem koło (i tak z następnym każdym kołem i wjechałem do garażu) w ten dzień bron boze nie używałem auta :)

Mi też na wiosne przyjdzie malować zaciski i zrobie to tak jak jest w poście mrutyna. Dzięki za podpowiedź ;)

Ok, dzięki, to z grubsza już wiem, a może wie ktoś jak nazywa się czcionka którą zrobić napis Alfa Romeo? Taka najbardziej charakterystyczna, która jest np. na naszych klubowych podkładkach;) Bo stwierdzam, że najłatwiej będzie wydrukować taki napis na zwykłej drukarce, dokładnie wyciąć szablon, przyłożyć do zacisku i jazda z białą farbą:D

Poczytałem, pooglądałem i na wiosnę też w mojej 145 zagoszczą czerwone zaciski:D.
Obawiam się apropo napisu "Alfa Romeo", że nie ma go gdzie zmieścić na zacisku. A jak już to będzie malutki...

witam!!!niedawno też malowałem w swojej zaciski chamulcowe na czerwony kolor.użyłem tego samego lakieru akrylowego z utwardzaczem,którym lakieruje się samochody.powłoka szybko twardnieje i nie odpada,no i jest bardzo trwała.dwie warstwy zwykłym pędzlem.

przednie zaciski całkowicie wymontowałem,żeby było łatwiej je wyczyścić i pomalować.tylne malowałem na samochodzie,odkręciłem je tylko i zsunołem z tarcz.(potakiej operacji trzeba odpowietrzyć hamulce)

mam zamiar tak jak niektórzy zrobić sobie białe napisy na przednich zaciskach.
i pozwoliłem sobie przytoczyć zdjęcie któregoś z naszych kolegów z forum.wygląda to naprawdę super!

pozdrawiam!!!

Ostatnia edycja:
Nie podoba mi się napis na zacisku jednotłoczkowym. ;) Wygląda mało okazale, widac że jest dorabiany na siłę. :)

te zaciski mają 2 tłoczki :) ale co prawda to prawda :) czerwone, jeszcze z napisem, takie udawanie czterotłoczkowego dużego hamulca kojarzy mi się z poznańskim bojdromem makdonaldowym :D

czcionka fajnie wygląda, tylko jak wyciąć taki szablon żeby się to trzymało kupy?

ja malowałem zaciski specjalną farbą do zacisków. jest z utwardzaczem więc trzeba było się dość szybko uwijać :) najlepiej zdjąć wszystkie koła :)

te zaciski mają 2 tłoczki :) ale co prawda to prawda :) czerwone, jeszcze z napisem, takie udawanie czterotłoczkowego dużego hamulca kojarzy mi się z poznańskim bojdromem makdonaldowym :D
Dwa? Obok siebie? Założyłem, że samochod mniejszy i teoretycznie lżejszy od mojego będzie miał nie więcej tłoczków. ;) Tak, 1,5 tonowe bmw ma jednotłoczkowe zaciski.

Czemu większośc maluje zaciski na czerwono? ;)

Dwa? Obok siebie?

masz rację :to_pick_ones_nose:nie wiem skąd mi się wzięły te 2 tłoczki, może się naoglądałem za dużo gofrów i audiol ostatnio :D

Założyłem, że samochod mniejszy i teoretycznie lżejszy od mojego będzie miał nie więcej tłoczków. ;) Tak, 1,5 tonowe bmw ma jednotłoczkowe zaciski.

no tu bym nic nie zakładał, miejskie wozidło ważące 1150 kg jak np mitulec ma 4 tłoczki :)

Nie przesadzajmy... Wyglądają ładnie. Tak samo moglibyśmy mówić, że jeżeli założysz lampy black to udajesz GTA więc to też wiocha?...

Amortyzatory
Powrót