• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Malowanie tapicerki i metalowe obramowki na zegary

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Znalazlem takie zdjecie: http://www.cuoresportivo.sk/othr/kleat.jpg
I musze przyznac ze te tynanowy z prawej calkiem ladnie wyglada, odmladza wnetrze autka ;)
Slyszal ktos kiedys o takich farbach? Moze bym sobie w swojej cos takiego zafundowal :P

Wie ktos gdzie mozna nabyc obramowki na zegary? Wiem, ze montowali je w 145 po 99 roku, ale moze gdzies da sie zakupic? :)

Tuti tapicerki?! Chyba chodzi ci o konsole srodkowa!!! Takie lakiery sprzedaje Jacky, lakier wlasciwy a pozniej na to trzeba nalozyc warstwe ochronna bezbarwna, kolega malowal, niestety nie w Alfie tylko w Sportasiu i nawet fajnie mu wyszlo!!! A co do ramek to niestety nie wiem gdzie mozna nabyc!

Taaa wlasnie popitolilo mi sie - o to mi chodzilo.
Dzieki za wskazowke rozejrze sie :)

[ Dodano: 2005-10-21, 21:53 ]
A jak sprawa ma sie z trwaloscia?
Bo kumpel powiedzial mi, ze to sie po jakims czasie zluszcza, a Twojemu kumplowi nic sie tam nie dzieje? Ile czasu juz to ma? Bo szkoda by bylo zepsuc tapicerke i konsole srodkowa :)
Moze ten moj kumpel po prostu tej warstwy ochronnej nie zalozyl.

Jaki kolorek Twoj kumpel sobie wybral? Srebrny? Bo tylko taki znalazlem o odcieniu metalicznym na oficjalnej stronie Jacky. Tylko, ze nie ma zdjecia i nie wiem dokladnie jaki to ma odcien, bo zalezy mi na czyms takim jak na zdjeciu - wpadajacym w tytan. Radio tez mam tego koloru :D

A moze jednak lepsze okleiny?

Qmpel lakierowal jakis nie caly rok temu no i narazie oki wszystko jest. Jesli chodzi o luszczenie sie to byc moze jest to spowodowane slabym odtluszczeniem i po pewnym czasie lakier bedzie schodzil ale jak sie dobrze przygotuje powierzchnie to raczej nie powinno byc problemu!!!! A co do kolorku to ma pomalowane na czerwono pod kolor nadwozia!!! Niestety nie wiem jaki odcien ma srebrny ale podejzewam ze chyba jasny jest.
Jesli chodzi o okleiny to ci nie pomoge, nie znam nikogo kto by sobie takie cos zafundowal!!

Ale na tym zdjęciu to jest wersja po faceliftingu a tam juz seryjnie konsola była srebrna.

O konsoli nie wiedzialem :)
Wiedzialem tylko o ramkach na zegary.
Ale zawsze mozna samemu to zrobic :D
Ale najpierw trza splacic dlugi......... :lol:

Ramki można nabyc na www.dido.win.pl tylko należy bardzo prosic i moze zrobi do Alfy 156.Jak pytałem to powiedział ze zrobi ''na dniach'' bo zegary posiada od Alfy 156.Czołem

Ja zastanawiałem sie na zmiana zegarow w Alfie 156 na te z allegro modele:Rings Design albo Hypno Design ew.Indiglo ale wysyłałem juz kilka e-mailów z zapytanie o wyzej wymienione zegary ale zadnego odezwu.

Załączniki

• IMG_2608-4.jpg
    IMG_2608-4.jpg
    223.6 KB · Wyświetleń: 22
  • IMG_2572-4.jpg
    IMG_2572-4.jpg
    240.2 KB · Wyświetleń: 19
  • IMG_2596-4.jpg
    IMG_2596-4.jpg
    143.2 KB · Wyświetleń: 25
Model po Faceliftingu nie tylko Ramki Zegarów miach chromowane. Jak sie przyjrzycie to rónież obramówki wentylacji też są chromowane.

Masiek21 napisał:
Ramki można nabyc na www.dido.win.pl tylko należy bardzo prosic i moze zrobi do Alfy 156.Jak pytałem to powiedział ze zrobi ''na dniach'' bo zegary posiada od Alfy 156.Czołem

Ja zastanawiałem sie na zmiana zegarow w Alfie 156 na te z allegro modele:Rings Design albo Hypno Design ew.Indiglo ale wysyłałem juz kilka e-mailów z zapytanie o wyzej wymienione zegary ale zadnego odezwu.

Nie rozumiem...przeciez 156 ma seryjnie chromowane obwodki wszystkich pieciu zegarow?Chyba ze chcesz jakies wieksze pierscienie?bo te w 156 sa dosc skromne...ale moim zdaniem w sam raz...

Pozdrawiam

co do lakierowania środka to trzeba podejść do tego tak jak do lakieroania np. błotnika dokładnie odtłuścic, po pierwsze nie plakowac środka z miesiąc tylko czyścić wodą z kurzu później lakiernik to dokładnie odtłuszcza kładzie szpachle natryskową dopracowuje to papierem ściernym bardzo delikatnym, nastepnie kładzie baze i na końcu bezbarwny. plasticzek po takim zabiegu wygląda jak byłby zrobiony np. z metalu bo tak samo wygląda jak na nadwoziu. Wiem bo w planach mam pomalowanie na kolor nadwozia konsoli środkowej i tunelu koło drążka zmiany biegów bo niestety w GTV zrobili to z bardzo dziwnego plastiku gdy przejezie się paznokciem po tym zostaje rysa na całe życie hehe

Miałem taki plastik jak byłem posiadaczem Fiata Tempry. Wystarcyło palcem przejechać i już była krecha. kto to wymyślił.

dokładnie samochód ma przejechane 88tyś a ten plastic wyglada jak by miał z 300tyś

a w najnowszym modeo - to samo :shock:

Załączniki

• 190.jpg
    190.jpg
    59.9 KB · Wyświetleń: 21
  • 19052011121.jpg
    19052011121.jpg
    63.7 KB · Wyświetleń: 21
  • 078.JPG
    078.JPG
    231 KB · Wyświetleń: 22
  • 072.JPG
    072.JPG
    251.3 KB · Wyświetleń: 20
  • 081.JPG
    081.JPG
    230.1 KB · Wyświetleń: 21
  • 119.JPG
    119.JPG
    293.8 KB · Wyświetleń: 20
  • 120.JPG
    120.JPG
    342.2 KB · Wyświetleń: 25
Ja przy przebiegu 100 tys nie mam zniszczonego bardzo tego tworzywa...w kilku miejscach na konsoli srodkowej jest delikatnie powycierana ta mieka warstwa ktora pokryty jest plastik ale jezeli chodzi o jakies rysy to jedynie delikatne znajduja sie na popielniczce...moze jakis lepszy odlew mi sie trafil :wink:

Pozdro

Ok, zakupilem ramki na dido tuning. Zamowilem ramki na zegary i na nawiewy, dostalem tylko na zegary. Napisalem do szefa i odpisal, ze narazie nie ma ich na stanie i nie wie kiedy beda, ale moze ten mniejsze od zegarow beda pasoawc. :lol:

Oczywiscie sa za duze - chodzilo mo o te ramki od obrotomierza.

Przy rozkrecaniu licznikow natrafilem na problem: mozna zalozyc ramki tylko zdejmujac szybke, a szybka jest przyklejona pod wplywem temperatury. A wiec trzeba bylo to wyrwac. Srodkowa ramka (od predkosciomierza, najwieksza) weszla elegancko bez klejenia, idealnie pasowala. Za to ramki od obrotomierza i poziomu paliwa trzeba bylo kleic, bo nie pasowaly tak idealnie. Mysle, ze przyslane mi ramki nie sa dedykowane, tylko maja kilka rozmiarow i uznali, ze te beda dobre do 145.

Skrecilem i wszystko ladnie wyglada. Tylko problem jest taki, ze teraz caly czas pali mi sie kontrolka od poduszki powietrznej - co to oznacza? Rozkrecilem caly licznik, wszystko praktycznie co sie dalo, bo chcialem sprawdzic czy da sie to inaczej zdemontowac bez wyrywania szybki. Przy poduszce nic nie mieszalem. Mozliwe, ze jakies styki naruszylem i dlatego tak mi sie podswietla ta ikonka?

Nie wiem co ja teraz bede mowil kolezankom :D Beda sie baly jezdzic, bo poduszka nie dziala :P

Załączniki

• DSC07606.jpg
    DSC07606.jpg
    80.5 KB · Wyświetleń: 31
Amortyzatory
Powrót