• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

malowanie - lakier w sprayu motip

szajbus0

Nowy
Auto
147 1.6 TS
powiedzcie co sadzicie o malowaniu elementu lakierem w sprayu motip ? umiejętnisci mam bo conieco malowalem ale nigdy nie malowalem czegos sprayem (auta)

kolor pojazdu to blu inca 743 met i taki sam jest z opisu na lakierze malowany bedzie lewy blotnik bo dzisiaj moja kochana 2 połowa wystawiła się przemiłemu panu z firmy transportowej ... na całe szczęscie miał dobre hamulce .. i błotnik nie jest do wymiany tylko w jednym miejscu odprysnoł lakier na długosci moze 4 cm ... przy krawędzi zderzaka i nad tą krawędzią odbiła się srubka co jest pod błotnikiem więc sprawe moża załatwic bez wymiany i klepania ( prawie bez klepania bo tą wgniotke od srubki trzeba puknąc zeby weszła)

pytanie czy ktoś sie takim czyms bawił i czy nie bedzie róznicy w kolorze ... wiadomo papier 600 1000 2000 + woda benzynka moze kawalek szpachlówki w miejsce braku lakieru co odpadł i malowanie całosci bo markowac sie tego nei da ...

co sadzicie koszty 40 lakier 20 clar 5 podkład 4 szpachlowka 1 papier 3 litry wody :D

Takie cuda to widziałem np u taksówkarzy, którzy u nas kupują lusterka nowe i żeby nie płacić za malowanie całego elementu to lecą do MOTIP'u po lakier i malują sobie w domu.. na lusterku wygląda to nie najgorzej, ale trudno powiedzieć jak prezentowałby się błotnik pomalowany takim sposobem.. Nie wiem czy różnica cenowa jest aż tak duża, żeby kombinować na swoim aucie z takimi sztuczkami... Kwestia przemymyślenia i podjęcia decyzji ;)

Pozdrawiam

no 80 za swoja robote a u lakiernika 300+
malowalem felgi w aucie super - malowałem felgi w moim motorze an pomaranczowo lakierem za 9zl ( pisało professional :) ) i lakier wyszedl jak z pieca gładziutki tak jak wypolerowany no bajka az sam sie zdziwilem bo efekt byl piorunujący ale tutaj jest powierzchnia płaska i to mnie martwi poza tym chodzi mi bardziej o spasowanie koloru ... bo tego sie boje zeby mi nie wyszlo ze mam blotki ciemniejszy albo jasniejszy :D
20110303376.jpga tak wyszły felgi SNC00365.jpg( z bliska idelane jak z fabryki) 20110303374.jpg

Ostatnia edycja:
No nie wiem.. jak chcesz... tylko, że nie malowałeś dużej płaskiej powierzchni... i nie wiesz jak to wyjdzie.. Twoje auto.. chcesz to ryzykuj ;) z tego co wiem, to w motipie można zamówić lakier po kodzie producenta auta (tak mi, któryś klient mówił), także z odcieniem nie powinno być problemów.

Pozdrawiam :)

no wlasnie to zrobilem sobie wg kodu chociaz czasem lepiej po odcieniu bo wiadomo starosc nie radosc i kolor ucieka najbardziej w rosso :D bo sie robi rozowy :D
obawiam sie tej plaskiej powierzchni w sęsie jednakowoasci bo zaciekow nie planuej :D

jak nie wyjdzie bede do tylu o 80 zł a pomalowac i tak trzeba bedzie :P

Tylko jak nie wyjdzie i oddasz do lakiernika do poprawki to Cię zje ;) Podobno pozbyć się takiego draństwa (lakier w "szpraju") to męcząca/wkurzająca robota ...
Jak dawałem swojego Alfa do malowania to się okazało, że przednie prawe nadkole było machane spray'em - popękało (pajęczynka) i wyglądało ... brzydko ... żeby to dobrze "zmyć" i przygotować do malowania to trwało to więcej niż maska i lewe nadkole razem ;)

Tylko jak nie wyjdzie i oddasz do lakiernika do poprawki to Cię zje
Bez przesady. Konkurencja duża na rynku.
I najważniejsza rzecz : USTALAĆ CENĘ PRZED ROBOTĄ.
Jakoś nie wiem czemu wtedy wychodzi taniej.

---------- Post added at 10:25 ---------- Previous post was at 10:24 ----------

Ps.
Bawiłem się trochę tymi sprayami.Coraz lepsze robią , nawet nieźle to wychodzi.

20120309049.jpg20120309051.jpg20120309053.jpg
a wiec wyglada to tak po zabawie z lakierem w sprayu :) nie ma zaciekow o dziwo ;D malowany byl caly blotnik oraz zderzak

Ostatnia edycja:
tez tak uwazam wiec smialo moge polecic jesli ktos sie chce pier.... z tym tak jak ja :D to lakier za 40zł jest ok dodatkowow ywmienilem zderzaczek na nowy bo moj byl troche niefajny i tez go pomalowalem ogolnie myslalem ze ebdzie dramat ale spoko wyszlo

rozumiem ze po malowaniu jeszcze polerowales mechanicznie?
robota z tych zdjec wyglada na pro:P ciekawe jak za dnia wyglada i jak bedzie wygladac po jakims czasie

Ostatnia edycja:
polerowalem bo robilem to w domu a wszedzie cos lata i trzeba bylo te farfocle jakos usunac jak juz lakier wyschnie to papier 3000 i potem znowu lakier
potem clar i potem polerka do okola zeby pasowalo

Nie myślałem, że efekt będzie aż taki pozytywny!!! Super!!! Chylę czoła :)

Pozdrawiam

@Szajbus0 a lakier skąd takie dorwałeś? Bo widzę że się nie rózni za bardzo, Czy to dobrany lakier i zapakowany w spray?

nie to lakier MOTIP nr wg katalogu gotowy do spozycia :P kiedys zamawialem lakiery dorabiane pod kolor ale bbyl i + i - bo np metalic niebieski byl spoko ale lakier do laguny II juz nie bo mialem perłe 3 kolory i to nie chcialo wysc tak jak powinno ... bo zawsze cos tam malowalem sobie a to listwe a to kratki .. pierwszy raz malowalem tak duza powiezchnie sprayem bo listy czy jakies tam pierdolki to jest banal ale tutaj bylo troszke gozej ..
ogolnie polecam motipa poza kolorem ROSSO ktory robi sie rozowy po kilku latach a w puszcze bedzie idealna czerwien :P wiec wiemy jak to wyjdzie :D

Amortyzatory
Powrót