[GT] Mała elegantka (GT)

AdiCarrion

Użytkownik
Auto
Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL
Czas wreszcie pochwalić się moją Alfinką, którą mam już w sumie pół roku :)
20160921_075227.jpg
Szukałem jej dość długo, obejrzałem po drodze kilka sztuk i w końcu znalazłem:)Zależało mi na autku dobrze utrzymanym z małym przebiegiem.Kosztowała nieco więcej niż bezwypadki od Niemca rocznik 1947 ale warto było.W środku Alfa wygląda jak samochód, który ma 2-3 lata.Plastki nie porysowane, tapicerka nie przetarta ani wygnieciona.Jedynym mankamentem była porysowana przez pierścionki kierownica i gałka zmiany biegów, które zostały już prawilnie obszyte skórą :)
Autko kupione na "telefonach" niestety 16 więc zostały zmienione na Ti
20160606_173129.jpg20160921_075406.jpg
Do tego zmiana znaczków
20160921_075440.jpg20160921_075421.jpg
Małe szczegóły, ale Alfeczka prezentuje się teraz naprawdę elegancko.
Z rzeczy technicznych wymienione oleje, filtry i rurka dolotu ,w najbliższym czasie wywalenie klap wirowych i zaslepienie EGR.
Zastanawiam się na lekkim posadzeniem Eibachami, ale przeczytałe przygody Pafki i się troszkę przestraszyłem :(.
A teraz najważniejsze.
WIELKIE DZIĘKI dla forumka.Zanim kupiłem auto przeczytałem masę postów i zadałem masę pytań, na które zawsze ktoś mi odpowiedział.Dzięki temu łatwiej było mi kupić Alfinkę, wiedziałem na co zwracać uwagę i jak sprawdzić niektóre rzeczy, o których wcześniej nie wiedziałem.
Pozdri i dzięki :)

Świetna!

Kilka drobnych zmian (no, akurat felgi nie są drobną i tanią sprawą) i już jest super:).

Telefony możesz dostać 17", trochę szukania jest ale są na rynku... :)

Widzę że kolejny Gt w Radomiu, wpadaj na zloty.

Pytam, bo mamy chyba ten sam lub bardzo podobny (zdjęcia mogą mylić).
U mnie jest Grigio Lipari.

Lubię grafit:). Ten perłowy jest super.

Pytam, bo mamy chyba ten sam lub bardzo podobny (zdjęcia mogą mylić).
U mnie jest Grigio Lipari.

Lubię grafit:). Ten perłowy jest super.
U mnie to samo -Grigio Lipari.Jedyny kolor, który bardziej mi się podoba to biały ;)

Zaglądaj na lokalne forum, jest informacja. Odbywają się również cykliczne.
alfa.radom.pl

Dzisiaj elegantka została rozdrziewiczona-czyli pierwsza wizyta u mechanika :)
Poszły klapy wirowe a wpadły nowe linki od ręcznego.
Obawiałem się pogorszenia kultury pracy po usunięciu klap, a jest w sumie lepiej, autko zbiera się płynniej i szybciej-albo mi się tylko wydaje :)
Dwa wtryski trochę odstają parametrami-2,2 oaz 2,8 -zastanawiam się nad czyszczeniem ultadzwiękowym-przerabiał ktoś ten temat?
Niby są na allegro używki, ale boje się,że przyjdą gorsze niż mam :P

Wymienione sprzęgło-rozsypywało się łożysko i były ślady zużycia na docisku ,więc od razu zrobiony komplet Valeo.
Korzystając z ostatnich w miarę ciepłych dni mycie+glinkowanie+nieco grubsza niż zazwyczaj warstwa wosku :)
20161020_143837.jpg20161020_143851.jpg20161020_143915.jpg
Oczywiście jak tylko skończyłem zaczęło padać :)
20161020_172213.jpg20161020_172225.jpg

- - - Updated - - -

Wymienione sprzęgło-rozsypywało się łożysko i były ślady zużycia na docisku ,więc od razu zrobiony komplet Valeo.
Korzystając z ostatnich w miarę ciepłych dni mycie+glinkowanie+nieco grubsza niż zazwyczaj warstwa wosku :)
Pokaż załącznik 214372Pokaż załącznik 214373Pokaż załącznik 214374
Oczywiście jak tylko skończyłem zaczęło padać :)
Pokaż załącznik 214375Pokaż załącznik 214376

- - - Updated - - -
Obyś był w tej mniejszej grupie zadowolonych ze sprzęgła Valeo...

Nie rozumiem, przecież Valeo idzie na pierwszy montaż.

No niby tak, ale sporo osób jest mocno niezadowolonych z valeo, szybko padają. Nie wiem czy Valeo to ogólnie dostępne, a sprzęgło oryginalne to dokładnie to samo. Może ktoś się wypowie bardziej zorientowany, bo sam jestem ciekawy jak to jest, i co tak naprawdę jest polecane?

Ostatnio myslę nad zmianą mojej GT na 166 w benzynie-zmieniły mi się nieco trasy i obecnie to częste krótkie odcinki w mieście i po prostu szkoda zamęczać jtd, dodatkowo częste wożenie dziecka z żoną na tylnej kanapie na małe odległości.
Oczywiście Alfinka jakoś się o tym dowiedziała i zrobiła psikusa-poszła linka i nie mogę otworzyć maski-biorąc pod uwagę moje obecne małe przebiegi i niskie temperatury może być ciekawie jak będe musiał podładować aku :)
Oczywiście linka już zamówiona oryginalna, ale zanim dojdzie....:)
Taka naszła mnie refleksja, że chyba nie będe już miał ładniejszego autka.Oczywiście 159,166, 147, 156 ładne są, Brera wręcz krzyczy, żeby się za nią obejrzeć, ale uważam, że żadna Alfa nie ma tak ładnych proporcji ani zgrabnej lini jak ta troszkę niepozorna GT.
Ech, taki zimowy smuteczek :(

Amortyzatory
Powrót