[GT] Mala czarna 1.9 JTD

SensiAR

Nowy
Auto
159,GT
Witam:cool:

W końcu znalazłem trochę czasu by napisać temat o moim nowym nabytku jakim jest Alfa GT.
Na początku podziękuję osobom, które w temacie "szukam/kupię" podpowiadały na co zwracać uwagę przy zakupie itd.

Jak wiadomo ciężko w tym kraju kupić uczciwie furkę... Ogłoszenia jedno, a realia to drugie, o czym przekonałem się na oględzinach samochodów, oczywiście przy zakupie też wyszło kilka rzeczy, o których nie było pisane w ogłoszeniu ale do rzeczy...

Szukając GT nie miałem ściśle określonych kryteriów, że to ma być diesel czy benzyna, po prostu miała być w dobrym stanie i byłem przygotowany że za dyszkę dobrego egzemplarza nie kupię, tak więc po kilku miesiącach pojawiła się czarna GT z Krakowa(nauczony, że trzeba się spieszyć w przypadku dobrych egzemplarzy) w tym samym dniu zadzwoniłem do gościa i pogadaliśmy dość długo i w miarę szczegółowo na temat samochodu. Sprzedający jak twierdzi jest fanem marki, organizował spoty czy coś tam w Krakowie więc tym bardziej wzbudził moje zaufanie. W sumie to kupiłem samochód na telefon po ustaleniu, że jak się sprawdzi wszystko co mówił sprzedający. Tak więc 1 lutego pojechałem po samochód. Generalnie wszystko gitara, oprócz małej wgniotki parkingowej na drzwiach kierowcy, urwany uchwyt od schowka, urwany zaczep na przednim zderzaku przez co zderzak trochę odstaje, trochę wytarty lakier koło listewek pod drzwiami i w sumie tyle, mechanicznie nic nie stukało itd, silnik suchy, czysty ale nie myty. Wszystko w oryginale, klapy wirowe, egr, nie ruszane, fabrycznie bez dpf. Samochód przyjechał do Polski z Francji w 2017 r i jestem jego drugim właścicielem w Polsce i prawdopodobnie trzecim w ogóle. We Francji Alfa miała kolizję, była przerysowana z małą wgniotką z prawej strony z przodu(posiadam foty jak to wyglądało).

Tak więc przedstawiam "małą czarną"

Alfa Romeo GT
rok produkcji: 2007(grudzień)
kraj: Francja
Przebieg w dniu zakupu: 103835 km
moc: 150 hp
kolor: Nero Carbonio
Wersja: Blackline II

Alfę mam zamiar utrzymać w oryginalnym stanie z małymi wyjątkami, ale o tym będę pisał na bierząco:)

1.02.2019 r / W dniu zakupu chwilę przed wyjazdem do Warszawy

Przyjazd do Warszawy bezproblemowy i kilka fotek (foty mogą różnić się rozdzielczością bo robione są zarówno tel jak i lustrzanką):)

Dużo nie brakowało, a pierwszej nocy(w sumie nie tylko pierwszej) bym w niej spał, moja lepsza połówka wyciągała mnie prawie siłą;)

4.02.2019 r. / zdecydowałem się sprawdzić Alfę w ASO - tak na wszelki wypadek - wszystko ok, auto bez wypadku itd.

18.02.2019 r. / Zakup i montaż akumulatora - Forse 74AH/720A

22.02.2019 r / Zmiana kół na letnie/ ustawienie geometrii

23.03.2019 r. / Usunięcie klap wirowych, zaślepienie i wyłączenie programowe egr, wymiana prawego przegubu zewnętrznego oraz poduszki silnika.

8.04.2019 r. / Serwin olejowy, wymiana filtrów paliwa, powietrza, oleju, płukanka i zdecydowałem się na millersa 5w40

Całość posta uzupełnię wieczorem...

Ostatnia edycja:
Gratulacje, nareszcie ją pokazałeś w całości:)
Według mnie to tylko felgi tutaj trochę nie pasują, przydałoby się coś na czym GT wyjeżdżało z fabryki (17-18"). Na pewno będzie prezentować się dużo lepiej.
Poza tym życzę dużo bezproblemowo przejechanych kilometrów!

Dobra jedziemy dalej:)

sVIRUSx, fele są :)

Auto jeździ cieszy oko także tego:) kilka fotek z marcowych sesji ---->

24.03

31.03

6.04

24.04 / wziąłem się za czyszczenie wnętrza i użyłem następujących kosmetyków / Zestaw RRC Car Wash LEATHER CLEANER STRONG BOX do skór - polecam, efekt poniżej / plastki itd ADLB-APC a po myciu fajny bananowy deep również od ADLB / na ukoronowanie prac mój ulubiony zapach samochodowy od Yankee Candle wiśniowy, idealnie pasuje do czerwonych wnętrz:)

20.05 / 106.159 km / wymiana żarówek H7 na Philips X-TremeVision+130% oraz wymiana czarnych emblematów na ori./ mycie auta plus nałożenie Quick Detailer Plus od RRC / foty z telefonu

Uwielbiam focić ten samochód, zawsze jak wychodzę z niej to robię parę zdjęć i w drodze jeszcze oglądam... :)

24.05 /106.259 km / przegląd techniczny - poprosiłem o dokładne przetrzepanie auta, z przodu jedna tuleja na wahaczu do wymiany a poza tym perfekt / gość, który robił przegląd jeździ 146-stką (którą widać na drugim planie), a w garażu trzyma 166 z V6 :)

Zaraz po przeglądzie samochód pojechał na warsztat, biłem się z myślami czy to zrobić i podjąłem decyzję, że jednak tak. W sumie doda jej to trochę uroku. Wpadają sprężyny Vogtland -30mm

Ostatnia edycja:
Sprężyny bardzo dobry ruch bo stoi strasznie wysoko. Na pewno będzie poprawa wyglądu plus prowadzenie.

Telefony to do GT najlepszy wybór;) Ale patrząc na te pierwsze zdjęcia to stoi na nich mega wysoko. Chyba jeszcze nie widziałem takiego prześwitu w GT:P Także dobry pomysł z tym obniżeniem.

Cześć:)

Alfa na nowych sprężynach + wymienione łączniki stabilizatora(tył)

Według pomiarów siadła 2cm, liczę że jeszcze delikatnie pójdzie w dół. Przejechałem jakieś 100km i różnicy w komforcie w zasadzie nie zauważyłem więc jest dobrze:)

Witam:)

Czy po przejechaniu około 1000km sprężyny ułożyły się "na dobre", czy jeszcze coś może się zmienić?

Pięknieeeee się prezentuje =) cudo autko, marzy mi się taka druga alfa :D zdradzisz lokalizację fotek? :)
Zapraszam do siebie w temat :)

Witam:) Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem mojej GT to zapraszam, nr tel 514 730 980 W zasadzie wszystko jest tu napisane. Sprzedaję bo kupuję gtv:) przebieg na dzień dzisiejszy to: 107 tyś. Dorzucam nowe nakładki na pedały(ori) i jak ktoś chce to spreżyny za które wleciały vogtlandy -30mm. Cena: 22 tyś.

ale to nie jest Blackline II... to wersja specjalna Sportiva (wypuszczona na rynek w tym samym czasie co Eleganza)

O kurde... nie wiedziałem. Możesz napisać czym się odróżnia od blackline? Dzięki za zwrócenie uwagi:)

Amortyzatory
Powrót