• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Łożyska kół - czy są jakieś zamienniki??

szamacz

Nowy
Auto
AR GT 1.9 jtd
Jak w temacie, czeka mnie wymiana łożysk tylnich bo już dość mocno je słychać, Czy ktoś może orientuje się czy są jakieś zamienniki, bo cena za oryginalną piastę z łożyskiem to ponad 300zł

Czym tak naprawdę objawia się zużycie łożyska, jakiego rodzaju dźwiękiem?

W czasie jazdy nie jestem w stanie stwierdzić z którego koła dochodzi takie piszczenie, nie wiem jak to nazwać. Czy na postoju po podniesieniu auta można to ustalić?

W większości przypadków buczeniem, narastającym wraz z prędkością.
Na podnośniku kręcisz kołem i jak szumi (tak metalicznie, inaczej nie potrafię tego nazwać) to łożyska do wymiany.
Klocki też mogą szumieć ocierając się o tarcze i cały pic polega na rozróżnieniu tych dźwięków, chyba że mocno uszkodzone to nie będziesz miał wątpliwości.

Dokładnie tak jak pisze kolega, słychać takie buczenie, coś podobnego jak w inter city :P. Najbardziej jest to odczuwalne przy prędkosciach 60-80km/h

witam

myślę, że to odpowiedni wątek na moje pytanie.
podczas dosyć ostrego skręcania (kiedy auto jest przechylone) słychać z tyłu takie ciche (jeszcze) szumienie, huczenie...nie wiem jak to dokładnie zinterpretować. póki co ten odgłos pojawia się przy skręcaniu w lewo. to może być łożysko?

pzodrawiam

witam

myślę, że to odpowiedni wątek na moje pytanie.
podczas dosyć ostrego skręcania (kiedy auto jest przechylone) słychać z tyłu takie ciche (jeszcze) szumienie, huczenie...nie wiem jak to dokładnie zinterpretować. póki co ten odgłos pojawia się przy skręcaniu w lewo. to może być łożysko?

pzodrawiam

albo lozysko albo przegub. trzeba do dokladnie osluchac

Amortyzatory
Powrót