• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Linka ręcznego

• Autor wątku Autor wątku Marek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Marek

Nowy
Auto
była AR 146 1.6 TS 99r, jest Lancia Lybra 1.8
Sparciały mi gumki na lince ręcznego.Co z tym zrobić?Trzeba odrazu linki wymienić czy jest sposób na odratowanie starych?

jest stary sposob na koncu pancerza zakladsz koncowki plastikowe te zaciskane termicznie /uzywa sie ich w elektryce/

piotriix napisał:
jest stary sposob na koncu pancerza zakladsz koncowki plastikowe te zaciskane termicznie /uzywa sie ich w elektryce/

dokladnie tylko jeszcze trzeba dobrze linke przesmarowac i popsikac wd40.

nie pisalem o smarowaniu bo uznalem ,ze to oczywiste a co ciekawe podpatrzylem to u naszych braci motocyklistow

Dobry pomysł z tymi rurkami termokurczliwymi na końcach linki. Będe musiał tak zrobić bo mam sparciałe gumy, i przez to dostaje mi się woda do linki, a co za tym idzie- zamarza w mroźne dni.

dencior napisał:
Dobry pomysł z tymi rurkami termokurczliwymi na końcach linki. Będe musiał tak zrobić bo mam sparciałe gumy, i przez to dostaje mi się woda do linki, a co za tym idzie- zamarza w mroźne dni.
podpowiem ci jaki "patent"zrobilem przy swojej.rurka termokurczliwa,zalozona na koniec pancerza linki.na linke zalozony(po przcieciu wzdluz)wezyk gumowy o srednicy wewnetrznej jak linka,dlugosc tego wezyka ok 1 cm.nastepne dosunolem ten wezyk do pancerza,co jednoczesne jest z tym ze schowal sie on pod rurke termokurczliwa,ktora wystawala poza ten wezyk okolo 5mm.podgrzalem rurke termokurczliwa i zrobilo sie calkiem niezle uszczelnienie :wink: oczywiscie przed uszczelnianiem trzeba wyjac linke i wymymyc z niej brud i wode.przy pomocy np WD40 czy lepiej jeszcze PLACKa.

Dzięki Lesio. Na pewno skorzystam z porady, troszkę czasu wolnego i biorę się za robotę.

lesio146 napisał:
dencior napisał:
podpowiem ci jaki "patent"zrobilem przy swojej.rurka termokurczliwa,zalozona na koniec pancerza linki.na linke zalozony(po przcieciu wzdluz)wezyk gumowy o srednicy wewnetrznej jak linka,dlugosc tego wezyka ok 1 cm.nastepne dosunolem ten wezyk do pancerza,co jednoczesne jest z tym ze schowal sie on pod rurke termokurczliwa,ktora wystawala poza ten wezyk okolo 5mm.podgrzalem rurke termokurczliwa i zrobilo sie calkiem niezle uszczelnienie :wink: oczywiscie przed uszczelnianiem trzeba wyjac linke i wymymyc z niej brud i wode.przy pomocy np WD40 czy lepiej jeszcze PLACKa.

i nie dostaje się woda do tych linek????
nie zamarzały wam linki??? teraz zimą przy -20 ?
u mnie te gumki są sparciałe i popękane ale linka jest ok nie ma żadnych śladów zużycia
chyba taki patent wypróbuje :)

ja tam wczoraj wymieniłem na nowe te alfowskie już trochę nie nadawały się i szybko zamarzały

lesio146 napisał:
fryas polecam :wink: ale pamietaj aby dokladnie wymyc brud ze srodka.zdziwisz sie ile tam tego bedzie.

lesio146 miałes racje...było tego szajsu troche...wyczyściłem je troche wd40 i zrobiłem z koszulek termokurczliwych te koncówki jak było w temacie...wieczorem montaż...a po montażu trochę boczków...szkoda ze to diesel...ale też da rade:) pozdrawiam

już po montażu...linki działają...ładnie się cofają i mam nadzieje że dziś w nocy(zapowiadają -2 stopnie) nie zamarznie...:)

Amortyzatory
Powrót