• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Likwidacja szkody - skąd oni biorą te ceny?

Szczepan

Nowy
Auto
była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i
Witam!
Miałem stłuczkę, moją Alfą 147. 2002 rok.
Wina nie była moja, więc moje auto miało być naprawione z OC sprawcy (AVIVA)
Przyjechał rzeczoznawca i stwierdził:

1) Błotnik przedni prawy - wymiana + malowania
2) Zderzak przedni - wymiana + malowanie
3) Atrapa - wymiana
4) Nadkole - wymiana
5) Obudowa filtra powietrza - wymiana
6) Belka pod chłodnicą wymiana
7) Obudowa wentylatora - wymiana
8) Drzwi przednie prawe - malowanie
9) Kierownica powietrza do chłodnicy - wymiana
10) Kierunkowskaz lewy - wymiana
11) Kratki zderzaka (lewa+prawa) - wymiana
12) Maska - ustawienie
13) Emblemat+ podstawa emblematu - wymiana

I jak to możliwe, że ubezpieczyciel wycenił szkodę na 3200 zł brutto?!

Jak mam kupić błotnik (oni twierdzą, że nowy w oryginale można kupić za 207 zł) skoro w hurcie ZAMIENNIK kosztuje 360 zł!!!!
Jakim cudem malowanie błotnika przyznano mi w 67%? to mam pomalować tylko część?!
Obudowę filtra powietrza wycenili nową na 196 zł!! - używka kosztuje 500zł - nowa w serwisie ponad 1700 zł!!!

Ktoś podpowie co teraz zrobić? Odwoływać się? Od razu do sądu?

POMOCY!!!!

Z góry dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam

I jak to możliwe, że ubezpieczyciel wycenił szkodę na 3200 zł brutto?!
To chlopie wyrypali cię nieźle.
Ja jestem świeżo po wypłacie odszkodowania i za tylny zderzak, nadkole, listwy i pas tylny, dostałem 1/2 tego co ty :D
Odwołuj się od razu, zrób wycene ze sklepu z ceną części.
W kosztorysie powinny być maksymalne ceny jakie są w stanie wypłacić, ponadto wypis części z ich numerami i producentem oraz dostawcą.
Przynajmniej tak jest w PZU.

Podobny temat był juz poruszany na forum,poszukaj moze znajdziesz.Ja bym sprawdził czy istnieje możliwośc oddania auta do serwisu na tak zwaną bezgotówke ale sprawdz to bo wiem że czasami są niezłe jaja bo serwis wyceni naprawe na 4500zł a ubezpieczalnia na 3500zł i dopuki nie zapłacisz róznicy to ci auta nie oddadzą !!

dziwne cos ten szkodowiec trasznie przycwaniakował z tobą ja podam przykład na starej E36coupe 94r miałęm drzi do wymiany i błotnik do polakierowania i dostałem tyle co ty czyli 3200 takze zarządaj kosztorysu wyceny szkody

200 kosztuje niezalezny rzeczoznawca który ci z audatexu i z eurotaxu wyliczy ale ja bym na sam początek napisał odwołanie

odwołaj sie od tej decyzji ale narazie do nich jak niezadziała to do sadu .414zl za malowanie...... jaja sobie jakieś robią najtańszy lakiernik woła minimum 200zl za element

441 zł za ile elementów ?
Wrzuć jak możesz wycene to zobaczymy gdzie sobie tak polecieli ( wymaż dane itd zostaw same czesci)
Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony bo za takie jak moje uszkodzenia dostałem na prawdę dobre odszkodowanko i nie będe mówił że nie :)
Ale jeśli masz faktycznie tyle do wymiany to ja nie wiem gdzie oni to liczyli.
Jeżeli masz zderzak + blotnik to do tego plastikowe nadkole ( oczywiście obydwie części) do tego pisz od razu o śrubki i wszystkie inne elementy - u mnie za same takie duperelki ponad stówka wyszła.
Zderzak zamiennik nie zawiera listew ani kratek, atrap, wszystko to powinno być uwzględnione - wypełnienie zderzaka ( odboje) Również.
Poszedł błotnik i zderzak - nic sie nie stalo z lampą ? Nawet najmniejsza rysa kwalifikuje do wymiany lampe.
Zderzak nie zawiera kierunków - jeżeli jest połamana obudowa/zaczep/cos jeszcze również powinno być wymienione na nową.
u mnie ponadto poszła tylna lampa do wymiany, ale jako cały element a nie tylko częśc z klapy.
Wszystko to trzeba napisać. Ja odwołania nie pisałem, dogadałem się z rzeczoznawcą że doszacuje do szkody moje spostrzeżenia na podstawie zdjęć z oględzin
W kosztorysie powinieneś mieć wyszczególnione skąd oni wzieli te ceny.
kolejna sprawa - 68% skąd się wzieło ? z uwagi na wcześniejsze naprawy ? Czy ze względu na wiek auta ?

Ostatnia edycja:
mi wyszło z eurotaxu ze plus minus twoja warta jest ok 13tyś ale to sie tak dokońca nie liczy bo to oni amortyzacje jakos przeliczają ja np do akcyzy bazowo wyliczy mi moją ł ze jest 20600 a w ubezpieczalni 16500 a w innej 14500 niezle co nie tak własnie walą w bambusa ludzi

mi kiedyś wycenili nadkole od toyoty avensis 2005r na 25zł a używane na giełdzie kosztowało 150zł oddałem fure do aso i odebrałem gotowe auto różnica naprawy miedzy ubezpieczalnia a aso była dość znaczna

w stawkach popierd.... zobacz ja blacharz ma miec takie same stawki od kiedy z automatu robił baran nawet niespojzał pewnie

Śmiech na sali,
Poszycie zderzaka - OK,
Ale nie masz zaznaczonych listew, grilla atrap,
Czyli to masz przełożyć sobie ze starego zderzaka, u mnie sprawo postawiłem jasno - pokazałem gościowi na parkingu na oględzinach jak sie wyjmuje listwy i jak poleciały zęby od zatrzasków.
Efekt - mam wszystkie listwy do wymiany,
Wszystkie najmniejsze pierdutki powinny być wyszczególnione.
lakierowanie - za 3 elementy 441 zł ... no to chyba sprayem z Auchana ...
U mnie w kosztorysie jest załącznik że w przypadku przedstawienia udokumentowanego lakierowania dostane różnice w cenie pomiędzy 165 zł zawartych w kosztorysie a realnej cenie lakierowania.

Wartość z Taxu nie ma znaczenia gdy nie ma szkody całkowitej - taką opinie dostałem od rzeczoznawcy, który pokazałmi że zmiana z progression, którą miałem wpisaną w kosztorysie na faktyczna distinctive - nei ma znaczenia.

Bardziej zastanawia mnie to urealnienie kosztów części- nie do konca to rozumie.

Ale masz problem, wstaw auto do warsztatu oni ubezpieczycielowi wystawią odpowiednia wycene i bez łaski zapłacić będą musieli bez szarpania i odwoływania się

Tylko, że ja nie chce wstawiać tego auta na bezgotówkę, bo jakby wyliczyli to normalnie, to sprzedałbym to auto, dołożył kasę z odszkodowania, trochę z oszczędności i kupił polifta.. nie mam obowiązku godzić się na bezgotówkę.. ale mam prawo do normalnej wyceny.. bo to nie jest wycena, to jest kpina :/

Amortyzatory
Powrót