• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

lakier do skóry

• Autor wątku Autor wątku jesse_w
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
koszt nie wielki kupiłem jak przyjdzie zobaczę opisze

No to czekam, a będziesz malował pędzlem czy pistoletem?

tez kupiłem już jeden flakonik. Jeżeli o mnie chodzi to zobacze sobie pędzelkiem bo nie mam możliwości pistoletem ;( a szkoda

też pędzlem ale ja nie cała skórę tylko miejsca które mam najbardziej wytarte czyli te na brzegu ,

lakier dobrany precyzyjnie pod kolor można zamówić w www.lederzentrum.pl - przydatne do jasnych skórzanych tapicerek , można też im zlecić renowację - foty efektów mają na stronie , oprócz tego mają rewelacyjne środki czyszczące

jestem po próbie i musze powiedzieć że w połowie jestem tylko zadowolony. Pomalowałem gałke która od góry była juz wytarta a po bokach i dole była oryginalna farba . Pomalowałem calą i miejsce wytarte jest czarne ale matowe, natomiast tam gdzie była stara farba lakier jest jakby bardziej błyszczący. Ogolnie wygląda zdecydowanie lepiej niz z tym szarym wytarciem i jak na 6 zł. to ok. Teraz tylko musze jeden fragment na tylnym siedzeniu pomalowac to taka jakby ryska i napewno bedzie lepiej niz takie przetarcie. Ale kiere to bym sie bał malować tym ;(

Nie ma tez obawy że ręce pofarbuje np. jak sie spocą

Ostatnia edycja:
Renowacja takimi lakierami nigdy nie da pożądanego efektu na przytartej kierownicy lub innych elementach skórzanych. Przyczyna jest taka, że w miejscu starcia warstwy farby oryginalnej (czyli te matowe połacie na kierownicy gdzie się najczęściej trzyma dłoń) barwnik wsiąka lepiej, a tam gdzie jest jeszcze oryginalny impregnat niestety wsiąknąć idealnie nie może. Poza tym skóra ma już w sobie dużo tłuszczu i brudu z potu naszych rąk (nawet idealnie czysta ręka pocąc się wydziela go, a potem to już o brud w postaci nawet kurzu nie jest trudno) i malując ją lakierem nawet po zmyciu rozpuszczalnikiem nie zawsze usuniemy zabrudzenia i tłuszcz z głębszych warstw, a to może skutkować odparzeniem lakieru renowacyjnego po jakimś czasie. Czyli jednym słowem "jesse w" tego po części doświadczył, ale mając niewiele zniszczoną skórę można się pobawić za tak małe pieniądze. Pozdrawiam.

przyszedł i mi ten lakier hm jak by kosztowało to więcej to raczej nie było by warte ceny , całej skóry bym tym nigdy nie pomalował , pomalowałem tylko przytarte miejsca na krawędzi fotela i tak jak napisał Belfer27 tam gdzie skórę masz już matową ten preparat dobrze nie zdziała , ale na pewno zabezpieczy nam to miejsce przed dalszym przecieraniem. Polecam na małe ryski i Obtarcia, na większą skalę raczej odradzam http://www.forum.alfaholicy.org/members/114.html

Kamien007, jesse_w ja nie wiem co wy za problem z Renoskórem macie, swoją kierownicę przed malowaniem dokładnie umyłem acetonem, potem bloczek scierny i usunąłem nierówności/zmatowienia i jeszcze raz odłuściłem acetonem, pomalowane dwa razy i wyglada naprawdę nieźle biorąc pod uwage że miałem skórę wytartą "do białego". Skóra po malowaniu nadal sprężysta pozostała, nawet jak się dłonie spocą nic nie schodzi/nie brudzi.

Jak się człowiek przyłoży do przygotowania skóry przed malowaniem to i efekt będzie jak należy.

dokładnie tak jak napisałem kamien do małych przetarć

Ja jutro biorę się za kierę i gałę,zrobie fotki przed i po :)
Mam nadzieję,że będzie ok.
Planuję dwa razy prysnąć a potem po wyschnięciu jakimś balsamem do skóry przetrzeć.

arturo dobrze acetonem zmyj stara warstwe, ewentualne nierownosci wyszlifuj bloczkiem sciernym lub papierem sciernym odpowiedniej gradacji, i kierownica wyjdzie jak nowa, najlepiej zdejmij ja i rób na spokojnie w domu, zostaw do wyschniecia na noc.

Kamien007, jesse_w ja nie wiem co wy za problem z Renoskórem macie, swoją kierownicę przed malowaniem dokładnie umyłem acetonem, potem bloczek scierny i usunąłem nierówności/zmatowienia i jeszcze raz odłuściłem acetonem, pomalowane dwa razy i wyglada naprawdę nieźle biorąc pod uwage że miałem skórę wytartą "do białego". Skóra po malowaniu nadal sprężysta pozostała, nawet jak się dłonie spocą nic nie schodzi/nie brudzi.

Jak się człowiek przyłoży do przygotowania skóry przed malowaniem to i efekt będzie jak należy.

Biorąc pod uwagę, że starłeś warstwę tej skóry na całej kierownicy to raczej nie powinno być problemu, ale wystarczy, że gdzieś będzie stara powłoka i po krótkim czasie zacznie to odparzać.

To przy okazji podepnę sie pod temat. Potrzebuję numeru kolory piaskowej tapicerki z alfy 156 przed liftem.

A ja sie z panami nie zgadzam.Kupiłem w zeszłym roku z allegro tez Renoskor kolor czarny.
Acetonem porzadnie odtluscilem cala kierownice z brudu kilka razy ale cala a nie kawalek tylko przytarty.
Nastepnie gąbka do mycia garów najlepiej-pędzel zostawia nie rowne krechy,pistoletem to trzeba demonotowac kierownice a mnie sie udalo bez.
Kolejna sprawa to temperatura,w sloncu farba fajnie szybko wsiaka,nalezy dla dobrego efektu polozyc kilka warstw.
Matowe?oczywiscie ze bedzie matowe-dobry srodek do skory i tak samo natluszczac kilka razy pozadnie.
Rok minal i nie mam matowych miejsc czy farby na rekach.Efekt pozytywny

Z tych zdjęć wynika tylko tyle, że... aparat był niezbyt rewelacyjny.

Amortyzatory
Powrót