Kupiona alfa 146 2.0 i kilka pytań.

• Autor wątku Autor wątku rysiontko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rysiontko

Guest
Z przyczyn technicznych od dzisiaj jestem posiadaczem alfy 146 2.0 z '96. Kupiłem auto na szybko, potrzebowałem jakiegoś na już, akurat nawinęła się alfa :)
Alfa była i stała u mechaniora, pękł mały pasek rozrządu. Głowica zrobiona, auto jeździ, tzn zap...ala ale to inna rzecz :D
Odpalamy - wszystko gra, tylko obroty lekko skaczą (możliwe że krokowiec), ale:
patrzymy na zegary, niby stoimy w miejscu a prędkościomierz pokazuje ok. 15km/h. Mechanior twierdzi że to po odpięciu aku i trzeba coś tam poustawiać, ale jak mam mieć auto które trzeba co chwilę podpinać pod kompa to ja dziękuję.
Po krótkiej przejażdżce - jadę na wprost, kiera lekko w lewo. Miałem to samo w vectrze, sam to zrobiłem waląc w krawężnik. Pytanie - czego tu się przyczepić.
Dźwignia zmiany biegów - czy ktoś wie jak ją skrócić, jak dla mnie zdecydowanie za długa :)
Lampka sufitowa - dwa przełączniki, jeden działa, drugi nie, i po co jest zaślepka po lewej stronie (powiedzmy że u was byłaby po prawej, jeżdżę w anglii).
Czy po wymianie baterii w pilocie trzeba go programować (pewnie tak, jeśli tak to jak).
Skąd ściągnąć instrukcję obsługi do tego wozu.
Na razie tyle ;)

Na początek zapraszam do działu "Tu się witamy". :mrgreen:

Nie wiem,czy AR która trafia w ręce jako "przypadek" to w 100% dobre rozwiązanie ale... Być może zaszczepi w Tobie bakcyla i zajmiesz się nią należycie i Ci dobrze posłuży. Tego też życzę. A raszty pewnie dowiesz się od userow 146-tek :)

Dzięki za przywitanie, ale... można prosić o odpowiedzi na powyższe pytania? ;)

Wątpię żeby odpięcie akumulatora coś dało raczej stawiał bym na czujnik prędkości który znajdują się najpewniej w skrzyni biegów.

Ściąganie począwszy od stanu opon czy nie mają wybrzuszeń lub nie biją , stan felg czy nie są krzywe , być może któreś samo regulatory stoją przy zaciskach , a być może jakiś element zawieszenia wybity.

Co do skrócenia ścigasz gałkę , mieszek ucinasz trochę , jeśli gałka jest na gwincie musisz odciąć umiejętnie pierw gwint potem trochę skrócić i przyspawać gwint , zakładasz mieszek i gałkę.

Nie trzeba programować pilota po wymianie baterii.

Po całym dniu posiadania alfy mam już trochę wiedzy :)
Zaślepka przy lampie jest od szyberdachu.
Instrukcję obsługi już mam.
Wskazania prędkościomierza i obrotomierza na postoju - tak się składa że akurat w tym miejscu są piny dla wskazówek. Trochę to dziwne dla mnie ale widocznie tttm.
Co do obaw czy będę w stanie dbać o auto - moja poprzednia vectra tylko raz była u mechanika, jak wymieniałem magiel. Resztę robię sobie sam ;)

rysiontko napisał:
Wskazania prędkościomierza i obrotomierza na postoju - tak się składa że akurat w tym miejscu są piny dla wskazówek. Trochę to dziwne dla mnie ale widocznie tttm.
czyli co chciałeś przez to powiedzieć?

To:
patrzymy na zegary, niby stoimy w miejscu a prędkościomierz pokazuje ok. 15km/h
Dopiero po pewnym czasie zorientowałem się że w tym aucie wskazówki nie schodzą do końca bo są blokowane w tej pozycji. Kwestia przezwyczajenia, tttm.

rysiontko napisał:
Po krótkiej przejażdżce - jadę na wprost, kiera lekko w lewo. Miałem to samo w vectrze, sam to zrobiłem waląc w krawężnik. Pytanie - czego tu się przyczepić.
Zacznij od ustawienia zbieżności.

wasyl napisał:
Co sie stalo z vectra ? :P
Co się stało z vectrą - jedną '98 sprzedałem, drugą kupiłem '99, miała być tylko uszczelka, okazało się że jeszcze uszczelniacze (zrobiłem sam), i jeszcze pierścienie, ale tych już nie będę robić (uszczelniacze i pierścienie wyszły po zmianie oleju po zrobieniu głowicy, generalnie kompletna wtopa z silniekiem, w uk nie opłaca się więcej inwestować). Ogólnie byłem z autka zadowolony, żałuję sprzedaży tamtej viki, i brakuje mi w alfie kilku rozwiązań opla ;)
Co do ściągania - na razie muszę zostawić to jak jest.
Pojawił się natomiast inny problem, przy jeździe autostradą temperatura jest za niska, około 55-60st. Myślę że to termostat, konkretnie menda zawiesiła się chyba w pozycji otwarty i ciągle jest otwarty duży obieg.
Do tego obroty po nagrzaniu silnika powyżej 1000, krokowiec wyczyszczony, trzeba szukać dalej.
Oprócz tego, coś nie tak z wycieraczkami - na maxa pracują dobrze, na wolnym biegu część wachnięcia płynnie, część skokowo, nie jest to wina przekładni, raczej silnik lub sterowanie nim. Żeby było śmieszniej, nie działa mi spryskiwanie strony pasażera i tylnej szyby, spryskiwanie strony kierowcy i lamp działa.
Heh, zdaje się że mam zajęcie na kilka weekendów ;)

Jeżeli wycieraczki wracają Ci 'skokami' na czasowym - zwalona elektornika, która jest razem z silnikiem.
Obroty - wymienień najpierw termostat i zobacz czy nie ulegnie to poprawie.

Ta elektronika jest jakoś wyciągalna czy stanowi nierozbieralną całość? Tak się akurat składa, że jestem elektronikiem ;)

No to rozkręcaj.
Jak to jest Twoje hobby?
Gdy byłem u elektryka to właśnie się dowiedziałem ze to jest w silniku(?).
Zależy ile kosztuje sprawny.
Zależy co kto lubi i umie robić. :)

Może jeszcze przy okazji wiesz może gdzie jest sterownik centralnego? Brakuje mi domykania szyb ;)

Amortyzatory
Powrót