• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Krzywa kierownica

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Mam pytanie, czy po wymianie wahaczy poprzecznych z tyłu i ustawieniu zbieżności na tyle, może przestawić się kierownica? Auto nie ściąga przy jeździe na wprost, tylko kierownica jest przestawiona w prawo.

Nie no chyba nie masz skrętnych tylnych kół... A poza tym nawet jak się zmienia wahacze z przodu to kierownica nie ma prawa się przestawić.

Musiałeś wcześniej nie zauwazyc tego skretu na kierownicy.

Wcześniej miałem delikatnie przestawioną kierownice w prawo, ale dzisiaj odebrałem auto od mechanika po wymianie wahaczy i jest dużo więcej przestawiona. Mechanik mówił mi o tym ale myślałem że jest tak jak wcześniej, czyli minimalnie krzywo.

Oczywiście, że ma to dużo wspólnego z tylnymi wahaczami. Ktoś Ci ustawił źle zbieżność i żeby jechać prosto musisz skręcać przód, bo koła tylne są ustawione za bardzo w którąś stronę w stosunku do bocznej linii auta. Jak będziesz jechał za swoim autem, to zapewne zobaczysz, że jedzie lekko bokiem. Jest to częsty błąd popełniany przez mechaników nie mających zbyt wiele praktyki i pojęcia co robią. Jedź do jakiegoś dobrego warsztatu i niech Ci to ktoś z głową ustawi. Niektórzy "sprytni" mechanicy niwelują to poprzez regulację drążków kierowniczych i mimo iż kierownica będzie wtedy prosto, to problem jazdy bokiem pozostaje. Więc najlepiej znajdź kogoś zaufanego do tego tematu.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że ma to dużo wspólnego z tylnymi wahaczami. Ktoś Ci ustawił źle zbieżność i żeby jechać prosto musisz skręcać przód, bo koła tylne są ustawione za bardzo w którąś stronę w stosunku do bocznej linii auta. Jak będziesz jechał za swoim autem, to zapewne zobaczysz, że jedzie lekko bokiem. Jest to częsty błąd popełniany przez mechaników nie mających zbyt wiele praktyki i pojęcia co robią. Jedź do jakiegoś dobrego warsztatu i niech Ci to ktoś z głową ustawi. Niektórzy "sprytni" mechanicy niwelują to poprzez regulację drążków kierowniczych i mimo iż kierownica będzie wtedy prosto, to problem jazdy bokiem pozostaje. Więc najlepiej znajdź kogoś zaufanego do tego tematu.

Dokładnie jak napisał Belfer27. Jedz do kogoś kto umie ustawić zbieżność przód+tył i musi grać. Wiem co mówię bo na co dzień się z tym spotykam

Dokładnie jak napisał Belfer27. Jedz do kogoś kto umie ustawić zbieżność przód+tył i musi grać. Wiem co mówię bo na co dzień się z tym spotykam

kolego maniek7712 najlepiej jedź do wrasztatu który zajmuje się diagnostyką zawieszeń i posiada komputerowy system pomiarowy.wtedy ustawią ci geometrię całego samochodu łącznie z prawidłowym ustawieniem kierownicy.

robiłem w swojej 156 taką geometrię po wymianie tylnych i przednich wachaczy.

koszt takiej operacji to ok 200zł łącznie ze ścieżką diagnostyczną.

Wielkie dzięki panowie za odpowiedzi! W przyszłym tygodniu pojadę ustawić zbieżność jeszcze raz. Auto po wymianie wahaczy prowadzi się super, tylko ta przekrzywiona kierownica doprowadza mnie do szału.

Wielkie dzięki panowie za odpowiedzi! W przyszłym tygodniu pojadę ustawić zbieżność jeszcze raz. Auto po wymianie wahaczy prowadzi się super, tylko ta przekrzywiona kierownica doprowadza mnie do szału.

Tak jak koledzy wyzej pisali, jesli zbieznosc przód - tyl jest dobrze ustawiona, auto bedzie dobrze sie prowadzic, i bedzie to bezpieczne dla opon. U mnie w GT, a zawieszenie tu jest bardzo podobne do 156, spece od geometrii ustawienie kola kierownicy robia na samym koncu i jest to, rzeklbym, kosmetyka, kwestia przyzwyczajenia, wazne, ze zbieznosc jest ok. Malo kto przeciez podczas jazdy patrzy sie jak sroka w gnat w kolo kierownicy, to bierze sie na wyczucie. A ustawic idealnie na wprost jest ciezko, chociazby ze wzgledu na przelozenie przekladni naszych Alficzek.

A powiedzcie mi, co w końcu ustawia z tyłu w Alfie 156.
Pytam ponieważ byłem w warsztacie który ma napisane "geometria zawieszenia". Gość stwierdził najpierw, że nic się z tyłu nie ustawia. Uznał tak ponieważ nie wyświetlało mu w kompie i programie to całej tej maszyny tyłu. Mówił, że program ma aktualny, zresztą widziałem. Ale pokazałem mu ustawienia geometrii z fabrycznej instrukcji. Gość popatrzył pod auto ale dalej twierdził, że nie ma żadnych śrub do regulacji.
Powiedział, że może ustawić mi tylko przód.
W ogóle ciężko w tym mieście ustawić geometrie :/
Więc albo Wy tu piszecie pierdoły albo on pierdoły mówi ;)

więcej tam nie jedź , ten mechanik nie ma zielonego pojęcia o zaawansowanych zawieszeniach ;

w 156 z tyłu w belce są śruby mimośrodowe, które regulują tylnymi wahaczami poprzecznymi ,
zawsze najpierw się ustawia tył a następnie przód ! , więc jeśli diagnosta będzie najpierw próbował ustawić przód to zabieraj auto i jedź gdzieś indziej

Mam pytanie, czy po wymianie wahaczy poprzecznych z tyłu i ustawieniu zbieżności na tyle, może przestawić się kierownica? Auto nie ściąga przy jeździe na wprost, tylko kierownica jest przestawiona w prawo.

U mnie po wymianie prawego wahacza kierownica przekrzywiła się dość ostro w prawo. Po ustawieniu zbieżności z przodu kierownica "prawie" wróciła na swoje miejsce. Facet kazał mi wjechać tyłem, aby ustawić zbieżność na tylnych kołach i HAPPY END :D

---------- Post dodany o godzinie 20:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:43 ----------

A powiedzcie mi, co w końcu ustawia z tyłu w Alfie 156.

W ogóle ciężko w tym mieście ustawić geometrie :/
Więc albo Wy tu piszecie pierdoły albo on pierdoły mówi ;)

On pierdzieli równo :agree:
Z tyłu również jest regulacja :D

Może być też tak, że zbieżność będzie ustawiona właściwie, a kierownica nadal może być lekko obrócona i jest to spowodowane stanem opon, które przy złej zbieżności nie zużywają się jednakowo. jednak po wymianie opon problem powinien ustąpić.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W końcu trafiłem na fachowców, zresztą ten warsztat polecam, chociaż nie jest najtaniej.
Przyglądałem się w sumie robocie. I rzeczywiście zaczynał regulacje od tyłu i to on był i tak najbardziej rozjechany.
I nie był to zwykły PC tylko naprawdę profesjonalna maszyna.

Przód i tył 140 zł.

Amortyzatory
Powrót