• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Koszty serwisowania 2,4 JTD 10v (rozrzad, itd..)

• Autor wątku Autor wątku violator666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

violator666

Guest
Witam!

W zwiazku z planowana wymiana 145 bx 1,6 na 156 2,4 v10 mam prosbe o kilka podpowiedzi co do kosztow serwisu samego silnika.

Ktos postraszyl mnie, ze w 2,4 wymiana rozrzadu moze oscylowac w granicach 3 tys. - chcialem zapytac jak jest na prawde oraz jak ksztaltuja sie te ceny rowniez w 1,9.
Jakich kosztow ponadto moge sie spodziewac po silniku 2,4 (przebieg okolo 170 000 -teoretycznie).

Pozdrawiam i dziekuje :)

W ASO za rozrząd w 1,916v z pompąwody i płynami zapłaciłem 1700zł W 1,9 8v czy 2,410v będzie taniej

Kolego ja płaciłem za wymianę rozrządu 300 zł. wiec niewiem skąd masz takie ceny przy 2,4 pozdrawiam

kompletny rozrząd około 350zł plus wymiana, to juz zalezy od tego gdzie to bedziesz robił, ja placilem chyba kolo 150zł
pompa wody kosztuje kolo 170zł, tez warto wymienic przy rozrządzie.
A przy przebiegu 170tys km to mozesz sie spodziewac wymiany sprzegła valeo od 600zł w góre plus wymiana kolo 300zł
tak to olej, filtry wymieniac, regulowac zawory i jezdzic :)
to tyle jesli chodzi o silnik z mojego doswiadczenia.
ja mam 199tys km :)

-cały rozrząd z pompą wody w ASO 1300zł.
-wymiana uszczelniacza na łączeniu skrzyni z sinikiem 800zł ASO.
-nowa prowadnica od lewej przedniej szyby z montażem 700zł ASO
-wymiana zamka drzwi tylnych prawych 500zł z montażem ASO
-wymiana świec żarowych na BOSCH 400zł (zakład prywatny)
-regeneracja turbiny 1700zł (zakład prywatny który się tym zajmuje)
-wymiana oleju na Selenia TurboDiesel 10W40, 150zł olej + 30zł filtr + 30zł wymiana = 210zł
-filtr powietrza 12zł (allegro)
-filtr pyłkowy kabinowy 65zł (allegro)
-klocki hamulcowe LUCASa 120zł kpl przód i 70zł kpl tył

Kolego ja do silnika 1,9 JTD 116KM zapłaciłem za kompletny rozrząd i pompe wody niecałe 500 zł + 100 zł za robocizne ale nie robiłem w ASO tylko u normalnych mechaników.

Dzieki serdeczne, juz mam jasnosc

Od siebie dodam, że pierwsze, co w Belli zrobiłem po zakupie, to wymiana rozrządu, pompy wody, pasków z napinaczami i rolkami, olej do silnika, filtry oleju, paliwa, powietrza z robocizną to okolice 1000 - 1200 PLN, więc jak najbardziej przystępnie, nie ma co słuchać "urban legend" :)

Pozdrawiam,

Przy takim przebiegu to może ci się jeszcze trafić ( ja tak miałem) : wymiana koła napędu paska wielkrowkowego ( 360 zł ), regulacja zaworów - koszt zależy ile płytek trzeba będzie kupić, pewnie niedługo zacznie się odzywać łańcuch pompy oleju.

Witam, ja w swojej 156 1.9JTD za kompletny rozrząd zapłaciłem około 360zł + filtry około 100zł + olej Selenia TD 10W40 200zł + chłodnica wody 300zł + płyn Paraflu 70zł + czujnik temp. 56zł + rezystor wentylatora 80zł + tarcze i klocki hamulcowe przód 350zł:D

Amortyzatory
Powrót