Korek wlewu paliwa 156

Auto
AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r
Witam mam pytanie. OStatnio zdjęłem gumę, która znajduje sie na korku wlewu paliwa. Przyczyna strzne duże cisnienie w baku. Kiedy odkręcałem korek niemal go wypychało i mocno syczało. Cyz tak musi byc???? Czy to ze zdjełem gumę z korka w niczym nie zaszkodzi????? Po zdjeciu uszczelki nic nie syczy podczas odkręcania.
Czy lepiej spowrotem ją załozyc???

Ja mam tak samo jak u Ciebie, tylko gdy jest dość ciepło na dworze. Działa tak już dość długo i nie zauważyłem aby coś się działo. Sadze ze to normalne.

Witam mam pytanie. OStatnio zdjęłem gumę, która znajduje sie na korku wlewu paliwa. Przyczyna strzne duże cisnienie w baku. Kiedy odkręcałem korek niemal go wypychało i mocno syczało. Cyz tak musi byc???? Czy to ze zdjełem gumę z korka w niczym nie zaszkodzi????? Po zdjeciu uszczelki nic nie syczy podczas odkręcania.
Czy lepiej spowrotem ją załozyc???

Kolego to jest raczej normalne bo zauwazylem to w innych Alfach 156 np. przy tankowaniu jak odkrecalem korek wlewu paliwa to syczalo i to pozadnie.

Nie ma sie czym przejmowac.

Pozdrawiam

Lepiej założyc - to naddcisnienie jest we wszystkich

W korku jest zaworek, który się otwiera gdy jest za wysokie ciśnienie w zbiorniku. Tylko nie działający może stwarzać problem. Najlepiej go sprawdzić potrząsając korkiem, jak grzechocze to jest ok. Słyszałem, że zaworki lubią się zawieszać i ja sprawdzam przy każdym tankowaniu.

Przepraszam, wprowadziłem w błąd, powinno być: "jak nie grzechocze"

to w 156 nie ma jakiegoś dodatkowego przewody do odpowietrzenia baku?

- oczywiscie że jest w 156 TS, w innych chyba nie ma.

--

Tankuję niestety często, ale nigdy nie było żadnego syczenia... Wg mnie zdejmowanie gumy/uszczelki nie powinno mieć miejsca. Trzeba znaleźć przyczynę, a nie stosować półśrodki.

Tankuję niestety często, ale nigdy nie było żadnego syczenia... Wg mnie zdejmowanie gumy/uszczelki nie powinno mieć miejsca. Trzeba znaleźć przyczynę, a nie stosować półśrodki.
właśnie. Dmuchałem w korek od wewnętrznej strony i wydaje mi sie, że zaworek chyba jest zatkany(dmucham i nie idzie), ale sie rusza nie wyglada na takiego jak by był zatkany.
Może ktoś już kiedyś odtykal go??

Nie wiem jak to tam wygląda, ale może psiknij jakimś WD40 wiem że to plastyk ale nic nie powinno się stać a brud powinno rozpuścić...
Może po przeczyszczeniu psiknąć jakimś smarem silikonowym? ;> tylko nie za dużo... ;)

poeiwm Ci ze nie rozbierałem korka i nie wiem jak to tam w środku wygląda... jak cos to daj znaa czy cos pomogło:)

U mnie też tak syczy i się zastanawiam jak to usunąć. Czy tylko w korku jest odpowietrzanie baku, czy jeszcze gdzieś indziej?

Generalnie to PODciśnienie a nie NADciśnienie w baku nie jest zdrowe, bo zmusza pompę do intensywniejszej pracy. W skrajnych wypadkach w motocyklach jest tak że przy zatkanym odpowietrzniku, pompa paliwa może doprowadzić do wklęśnięcia baku(!)

u mnie tez to jest ale to chyba normalne u ojca w hondzie tez to jest i jakoś tym się nie przejmuje.

Amortyzatory
Powrót