• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kopci jak Ikarus i śmierdzi jak Trabant

• Autor wątku Autor wątku destikero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

destikero

Guest
Witam!

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem pięknej Alfy Romeo 156 2.0 TS (rocznik 1998),
kolor Proteo Rosso (bordowy metalik), alufelgi 17", automatyczna klima, 4 poduszki...
Miodzio! :DDD

Jeżdżę nią od tygodnia i zdążyłem się już zakochać w mojej niuni :D

Tym bardziej przeżywam tragedię jaka mnie niedawno spotkała....
Parę dni temu postanowiłem wymienić w moim autku olej, filtr oleju, filtr powietrza
i cały rozrząd. Szukając oszczędności oddałem samochód w ręce znajomego mechanika,
który jednak nigdy wcześniej nie miał doczynienia z Alfami.
Przed naprawą autko chodziło bez zarzutu - miało moc, silnik pracował równo, wszystko
w najlepszym porządku.
Po "naprawie" jest inaczej :(
Silnik zapala od razu...
Pracuje chyba równo...
Po przekroczeniu 3000 obr/min z rury wydobywają się wielkie kłęby siwego dymu
(dym napewno nie jest czarny)...
Dym śmierdzi jak z silnika dwusuwowego (Syrenka, Trabant)...
Mechanik nie wie dlaczego tak się dzieje...
Inny zapytany w tej kwestii mechanik z tzw. porządnego warsztatu stwierdził,
że winny jest źle założony rozrząd ("Jak on ci zmieniał ten rozrząd, skoro nie
miał blokad...??!!")
Pytam się więc Was, drodzy forumowicze:

CZY PRZYCZYNĄ TAKIEGO DYMIENIA MOŻE BYĆ ŹLE ZAŁOŻONY ROZRZĄD ???

"Mój" mechanik zapewniał mnie, że rozrząd założył dobrze, bo sobie wszystko jakoś
tam poznaczył i nie wie, po co są potrzebne jakieś tam blokady... :/

Jutro z samego rana jadę do "porządnego" warsztatu (dla bezpieczeństwa
auto będzie holowane) i tam mi sprawdzą rozrząd.... Zobaczymy, co powiedzą...

Aha... Wlałem sobie olej Valvoline Extra 10W40.... Czy to dobry olej? Czy olej może
być przyczyną tego całego kopcenia?

Pozdrawiam wszystkich,

destikero

A wariator też zmieniłeś? Człowieku na przyszłość trochę poczytaj nim zaczniesz oszczędzać na alfie - one tego bardzo nie lubią.

Nie chce Cie straszyc, ale niewykluczone, ze wlasnie mechanik zafundowal ci remont silnika. W kazdym razie nie odpusc mu - koszty beda....

Czytając forum przed wymianą rozrządu postanowiłem, że nie będę oszczędzać na tym (w końcu....nie robi się tego co miesiąc... :D ) i postanowiłem poszukać w autoryzowanych serwisach :D ....okazało się, że nawet między serwisami różnica w cenie może sięgać nawet 1000 zł :shock: (w moim przypadku wymiana niestety nigdzie nie jest tania :D :( :D) ...wymieniłem w autoryzowanym i zapłaciłem podobne pieniądze do tych, które chciano w warsztatach, gdzie wiedzą co to są blokady :wink: ...zatem....nie taki diabeł straszny jak go malują :wink:

marcins737 napisał:
jeśli źle poskładał i doszło do kolizji tłoków z zaworem... cóż...

Alfa to nie Golf... pan Henio złota rączka to za mało...

pewnie masz rację objawy przytoczone powyżej /przez autora postu/ świadczą o przebiciu tłoka :( ...........a co za tym idzie to inna bajka............w najlepszym wydaniu wymiana tłoka lub dwóch plus zawory do tego..................miejmy nadzieję ,że się pomyliłem. :oops:

Ja na AR też nie oszczedzałem. Pierwszy serwis zaraz po kupnie kosztował ale za to teraz nie mam duzych problemów. Wiec namawiam wszystkich do kożystania z ASO.

A i TRABANT NIEE ŚMIERDZI :evil:

Amortyzatory
Powrót