kontrolka wtryskiwaczy

• Autor wątku Autor wątku scoobi83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scoobi83

Guest
witam
mam problem tego typu, że przy przyśpieszaniu wchodząc na wyższe obroty zapala mi się kontrolka wtrysków spuszczam noge z gazu i po ok 2 / 3 sekundach gaśnie, problem sie powiększył ponieważ dziś po puszczeniu gazu kontrolka nie zgasła dopiero po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika kontrolka zgasła :cool: co to może być i ile musze na to zarezerwować ksy

Dzieki i pozdrawiam

A jakieś spadki mocy przy tym odczuwasz? Najprawdopodobniejsze jest przeładowanie- zapieczone łopatki zmiennej geometrii- sprawdź na postoju czy "sztanga" od regulacji geometrii w turbinie w ogóle się rusza przy odpalaniu, przegazowywaniu.

no moc też nie jest taka jak powinna być. zobacze te łopatki dzieki

a jakie powinno być ciśnienie doładowania bo ostatnio byłem u mechanika i stwierdził ze turbo doładowuje ciśnieniem 2,1 a niby powinno 2,3 a ja raczej nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat

Mechanik ma rację - może ktoś grzebał przy regulacji długości sztangi od zmiennej geometrii turbiny

sprawdzałem - "sztanga" nie chodzi czyli tak jak pisałeś wcześniej to musi być to. Jeszcze raz wielkie dzieki. pozdro

a jak wygląda ta kontrolka od wtryskiwaczy?
Mi sie zapala czerwona kontrolka w górnej części obrotomierza, takie jakby urządzenie tryskające :P jakby sugeruje wtrysk. To jest ta??
Mi zapala sie za to jak mam auto na niskich obrotach a jak troche przegazuje to gasnie.

tak to ta kontrolka, w sobote spróbuje sie z tym pobawić zobaczymy co z tego wyjdzie.

kontrolka wtryskow

mi sie nieraz tez zapali ale bardzo zadko i zawsze jak jade bardzo powoli - co moze byc przyczyna ?

być może to samo co u mnie, może to zalezy od położenia w którym zapiekły sie łopatki,

moze jakas fotka gdzie i jak to sprawdzic bo malo mowią mi te opisy :P

no ok ale gdzie to sie w aucie znajduje ?? niestety co do budowy silnika to za duzo nie wiem :/

nie wiem jak u Ciebie bo ja mam silniczek 2,4, u mnie znajduje sie jakbyś otworzył maske to na samym dole po prawej stronie bloku silnika, jak sie przyjrzysz to dostrzegniesz tą dźwignie.

Kolego FreezeR, w silnikach 1,9 z 1998 roku nie było zmiennej geometrii, tak więc ta opcja w Twoim przypadku odpada. Pozostaje Ci kilka różnych opcji, m.in. np. dziurawy- pęknięty wąż od dolotu, EGR(zabrudzony- wystarczy wyczyścic lub zaślepić, ewentualnie elektrozawór serujący EGR), przepływka...

tego nie wiedziałem także sorki za błędną informacje, z silnikiem 1,9 JTD nie miałem do czynie nia dlatego pisałem na przykładzie silnika 2,4

nom wiec szukałem niepotrzebnie, to w taki razie sprawdzę egr. rozumiem ze jesli to bedzie EGR to po zaślepieniu powinno być dobrze??

---------- Post dodany o godzinie 18:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:07 ----------

zauważyłem też że przy odpalaniu zimnego auta, dmuchnie z rury takim niebieskim dymem( raczej dość mocno)

Amortyzatory
Powrót