• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kontrolka poduszki

• Autor wątku Autor wątku slow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

slow

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS 1999r.
Koledzy,po przesunieciu fotela pasażera zaświeciła się kontrolka poduchy.I moje pytanie,czy pozostaje tylko komp.i reset? Pewnie nastąpiła przerwa w obwodzie w tych dziadowskich kostkach pod fotelem i dlatego pojawił się bład po włączeniu zapłonu.I jeszcze jedno gdy sygnalizuje mi ten błąd to pozostałe poduchy są aktywne czy sterownik widzi to jako błąd ogólny i jest kicha na wszystkich?

Jeśli stało się to bezpośrednio po przesunięciu fotela to prawdopodobnie urwałeś kabel tak jak ja kilka miesięcy temu :) komp nic nie pomoże bo obwód jest przerwany, możesz podjechać sprawdzić jak nie usuną błędu to kasy nie wezmą, pewnie trzeba będzie zlutować kabel i uważać drugi raz :) jak kontrolka się świeci czerwona to żadna z poduszek nie działa przynajmniej tak mówili mi w ASO jak naprawiali, zapłaciłem 80zł.

sprawdziłem tą kostkę i odniosłem wrażenie że wysunęła się delikatnie jedna wtyczka więc ją wcisnąłem mocniej,ale efekt dopiero po resecie na kompie jak się domyślam.A gdzie w 156 przed LF jest wtyk dignostyczny do poduszek?

Po lewej stronie pod kierownicą jest wtyczka, jak zdejmiesz osłone to jest widoczna. Ja własnie jutro jade lutować te kable na stałe bo juz mnie draźni, że co jakiś czas zapala mi sie ta kontrolka.

Nie dalej jak wczoraj byłem na kompie skasować ten błąd, który wyskoczył po czyszczeniu wnętrza ma myjni. Ostatni raz wpuściłem kogoś do środka z odkurzaczem od dzisiaj tylko ja ma prawo odkurzać wnętrze :D. Skasować błąd można tylko przez kompa a poduszki nie działają w tym czasie. A tak przy okazji wyskoczył także błąd poduszki kierowcy :confused: ale teraz wszystko jest ok.Tak na marginesie to nieszczęśliwe rozwiązanie z tymi kablami.

Panowie odwieczny problem poduszek również mnie doprowadza do pasji. Pod fotelem pasażera oraz kierowcy zajduja sie owe felerne kostki które w większości przypadków sa powodem owego alarmu na desce rozdzielczej. Co do kasowania alarmu z tego co mi wiadomo to wystarczy odłączyć akumulator poczekać i załączyć ten alarm powinien sam zejść.

Odłączenie akumulatora nic nie daje przerobiłem to na własnej skórze...tylko komp! Pod warunkiem, że zostanie zlokalizowana usterka i usunięta bo błąd po skasowaniu po czasie wyskoczy...

Ostatnia edycja:
Andersen andresen... po długim szperaniu na forum dokopałem sie takich info.

Zasilanie centralki wisi chyba na jakimś bezpieczniku więc w przypadku jego spalenia jest brak napięcia. Czy w takiej sytuacji też wystąpi błąd poduszki?Jesli tak to też pozostaje tylko komputer, czy to nie ma wpływu bo bezpiecznik jest przed sterownikiem i on traktuje to jako brak włączonego zapłonu?

Witam

u mnie ostatnio po odkurzaniu także zapaliła się kontrolka poduszki , posprawdzałem wtyczki pod siedzeniem , i jest ok, nic nie musiałem kasowac na komputerze.

w moich byłych AR czyli 156SW 2.0TS 2000r i GT 2.0JTS 2004r zamknięcie obwodu (wycinałem wtyczki pod fotelami i lutowałem przewody na stałe) powodowało zgaśnięcie kontrolki bez kasowania błędu kompem

No tak to są po prostu Alfy, samochody z sercem w jednej błędy skasują się same w drugiej komputer i tak można pisać godzinami a kolega ,,slow" nadal w ,,czarnej dziurze"....:victory: Najlepiej w myśl tego co tu napisano zrób co w twoich możliwościach sam a jak nie dasz rady jedź na kompa!

Aby sprawdzić czy z kostkami jest wszystko ok trzeba wyjmować fotel? jeżeli tak to jak? bo z tego co patrzyłem to ciężko tam się dostać.

a jakieś dokładniejsze instrukcje, wskazówki żebym nic nie uszkodził tam więcej. Ręką namacałem tam przewód i pod samym siedzeniem jakąś kostkę z czymś ostrzejszym.

schyl się i szukaj żółtych wtyczek
na wyjętym ze stacyjki kluczyku rozepnij kostki , przeczyść styki i zepnij ponownie wtyczki
(opcja - utnij wtyczki i polutuj przewody ze sobą kolor do koloru)

Amortyzatory
Powrót