Kontrolka poduszek - błąd wraca

• Autor wątku Autor wątku Gino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gino

Guest
Kto mi pomoże dojść do ładu z błędem poduszki, wyrzuca mi błąd airbagu kierowcy (niskie napięcie). Błąd ten można usunąć ale przy kolejnym odpaleniu auta znów sie pojawia. Nie jestem specem od elektroniki i nie mam na to nerów, nie mam sprzętu ani pieniędzy żeby jeździć na kompa po warsztatach sami wiecie ile to kosztuje.Czy jest ktoś biegły w tej dziedzinie z Poznania bądź okolic i może pomóc, będę wdzięczny?!Dodam, że na forum pytałem ale niczego konkretnego nie uzyskałem i nie chodzi o kable pod siedzeniami...
AR 156 2.0 16V TS 99r

Ostatnia edycja:
Sprawdź stan akumulatora . Zbyt niskie napięcie podczas rozruchu może powodować wyskakiwanie tego błędu i nawet uszkodzenie sterownika poduszek . Było o tym na forum . Sam załapałem ten błąd jak akumulator padał . Ewentualnie może rozrusznik szwankuje i są duże spadki napięcia przy rozruchu .

I na przyszłość trochę jaśniej formułuj tematy .

Ostatnia edycja:
Wymieniłem akumulator na nowy w tym samym dniu pojechałem i skasowałem błąd, pojechałem dalej stanąłem i po chwili zapaliłem silnik i błąd znów wyskoczył? Parametry akumulatora odpowiednie a nawet ciut lepsze:confused:

Może po prostu coś nie łączy.
Typowy powód że coś nie działa w elektryce.
Ludzie zazwyczaj szukają czegoś wielkiego a to może być zwykły bród na stykach, lub coś podobnego.

wywal kostki które najczęściej są przyczyną tego problemu ponoć w 156 są gdzieś przy tylnym lewym nadkolu, zlutuj kable na stałe

wywal kostki które najczęściej są przyczyną tego problemu ponoć w 156 są gdzieś przy tylnym lewym nadkolu, zlutuj kable na stałe

Jakie tylne lewe nadkole ? Kostki są pod fotelami i w boczkach między drzwiami od pirotechnicznych napinaczy pasów .

ale przeważnie te kostki są przyczyną błędów
A to się zgadza w 100 % .

GINO sprawdź dokładnie wszystkie kostki - nawet te przy centralce AirBagu . To że błąd wyskakuje cały czas wskazuje na to że usterka nie została usunięta . Może kabel jest gdzieś nacięty , przerwany ?

---------- Post dodany o godzinie 23:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:04 ----------

Anioljojo dobrze pamiętałes ale tam chodziło o kurtyny a Gino tego nie ma u siebie http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/16130-airbag_error.html#post196976

No dobrze Panowie ale co mają styki, kable czy kostki od bocznych poduch w fotelach skoro błąd jest airbagu kierowcy? Rozumiem, że po to jest wykazywany błąd danych poduszek żeby wiedzieć w czym problem tak czy nie? Jeśli błąd jest bocznych to przyczyna może być w kablach pod siedzeniami ale kierowcy?
OK możemy tu sobie pisać wieki wiem, że trzeba się zagłębić i posprawdzać jednak chodziło mi o to czy jest ktoś kto posiada odpowiedni program i kabel do analizy i kasowanie błędów airbagu?

Ostatnia edycja:
No dobrze Panowie ale co mają styki, kable czy kostki od bocznych poduch w fotelach skoro błąd jest airbagu kierowcy?

Ano tak się skałda że u mnie wyskakiwał błąd poduszki pasażera , po polutowaniu styków pod fotelem i wykasowaniu błędu - już nie powrócił . A jak bardzo nalegasz na poduszkę pasażera to rozbierz kierownicę bo może taśma tam się przetarła .

Wyskakujacy błąd AirBaga

Witam. Miałem podobny problem z kurtyna powietrzna od strony kierowcy .2 razy kasowałem bład i ciagle sie pojawiał,postanowiałem rozłaczyc wszystkie kostki od centralki pod kokpitem i pod siedzeniem itd. wszystkie możliwe połączenia AirBagu jakie dostepne sa na aucie.rozebrałem pół auta ale sie udało pojechałem skasowac bład i od tamtej pory cisza prawdopodobnie gdzies nie stykało było male przepięcie. Takze proponuje posprawdzac wszystkie połączenia.Pozdrawiam.

Witam. Miałem podobny problem z kurtyna powietrzna od strony kierowcy .2 razy kasowałem bład i ciagle sie pojawiał,postanowiałem rozłaczyc wszystkie kostki od centralki pod kokpitem i pod siedzeniem itd. wszystkie możliwe połączenia AirBagu jakie dostepne sa na aucie.rozebrałem pół auta ale sie udało pojechałem skasowac bład i od tamtej pory cisza prawdopodobnie gdzies nie stykało było male przepięcie. Takze proponuje posprawdzac wszystkie połączenia.Pozdrawiam.
Dzięki pewnie też tak zrobię a odłączyłeś akumulator podczas tej operacji? I gdzie znajduje się centralka poduszek?

Tak akumulator odłaczyłem.Centralka znajduje sie pod kokpitem.Bardzo łatwo sie do nie dostaniesz od strony pasazera odczepiajac wykładzine tu gdzie sa nawiewy które wieja na twoje nogi lub pasażera chyba jak dobrze pamiętam 3 zatrzaski i wszystko jest na wierzchu.Do centralki dochodzą kable od AirBaga w kolorze żółtym.

---------- Post dodany o godzinie 17:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:46 ----------

Po sprawdzeniu wtyczek podłącz akumulator .Przeklucz kluczyk aż zapala sie kontrolki i odczekaj 2 min. nie przełaczaj żadnych przełączników po to aby komputer pojazdu sie ustawił.Bedziesz słyszał jak sie ustawiają różne pierdoły w aucie . Potem kluczyk na pozycje 0 i możesz odpalac auto.No i oczywiscie musisz jechać na skasowanie błedu od AirBaga.Ja tak zrobiłem i do dnia dzisiejszego jest OK.

Tak akumulator odłaczyłem.Centralka znajduje sie pod kokpitem.Bardzo łatwo sie do nie dostaniesz od strony pasazera odczepiajac wykładzine tu gdzie sa nawiewy które wieja na twoje nogi lub pasażera chyba jak dobrze pamiętam 3 zatrzaski i wszystko jest na wierzchu.Do centralki dochodzą kable od AirBaga w kolorze żółtym.

---------- Post dodany o godzinie 17:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:46 ----------

Po sprawdzeniu wtyczek podłącz akumulator .Przeklucz kluczyk aż zapala sie kontrolki i odczekaj 2 min. nie przełaczaj żadnych przełączników po to aby komputer pojazdu sie ustawił.Bedziesz słyszał jak sie ustawiają różne pierdoły w aucie . Potem kluczyk na pozycje 0 i możesz odpalac auto.No i oczywiscie musisz jechać na skasowanie błedu od AirBaga.Ja tak zrobiłem i do dnia dzisiejszego jest OK.
OK dziękuję :)

Amortyzatory
Powrót