• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] kontrolka oleju

maniek2606

ZBANOWANY
Auto
CharlesbenAV
Witam, mam pytanie odnosnie kontrolki oleju tzn. zaczeła mi migac tylko na wolnych obrotach co może byc przyczyna ?

najpierw sprawdz poziom oleju, a jeśli dawno nie wymieniałeś to zmień na nowy, a jak nie pomoże to może być to panewka albo pompa oleju, ewentyalnie czujnik ćiśnienia

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził to co kolega wyżej wymienił.
Mimo, że miałem olej na max pompę sprawną to panewki były i mi obróciło ją w końcu co doprowadziło do wymiany silnika.

poziom mam na maxa, olej wymieniałem jakieś 3 miesiące temu a długich tras nie robie, a w jaki sposób moge sprawdzic pompe oleju albo ten czujnik ? panewke zostawie na koniec

Witam, mam pytanie odnosnie kontrolki oleju tzn. zaczeła mi migac tylko na wolnych obrotach co może byc przyczyna ?
powod:zbyt male cisnienie oleju.drugi(mniej prawdopodobny)uszkodzenie czujnika oleju.po pierwsze(poziom oleju jako tako nie ma wplywu na jego cisnienie)sprawdz manometrem cisnienie oleju.po drugie jesli cisnienie okaze sie zbyt niskie,nalezy znalesc przyczyne spadku cisnienia.pozdrawiam

cisnienie 1,08 było mierzone przy temp. niecałe 80 stopni przypuszczam ze jeszcze by spadło, zauważyłem że ta kontrolka zapala się jak silnik sie nagrzeje czyli troszke powyżej 80.

Napewno na wolnych , moim zdaniem jest za niskie . Jaki olej jest zalany ?

mierzone było na wolnych obrotach, a olej to MOBIL SUPER S 10W40
Olej wydaje się że jest odpowiedni ale ciśnienie za małe . Ja bym szybko rozbierał silnik i sprawdził pompę oleju bo jeszcze trochę i panewki powiedzą pa pa

Amortyzatory
Powrót