• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kontrolka/czujnik poduszek

• Autor wątku Autor wątku pyciu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyciu

Guest
Czesc

Tytułem wstępu: to nie jest mój piewszy post, ale daaawno tu nie zaglądałem i nie mogę odnaleźć poprzedniego konta.

Teraz problem:
Nieoczekiwanie zgasła mi bella podczas ruszania. Być może był to zwykły mój własny błąd, nieważne. Zapaliłem i dalej w drogę. Wszystko bez zarzutów, poza jednym detalem: czerwona lampka od air bagów.
Cholerstwo świeci i nie chce zgasnąć.

Podpowiedzcie co mogło paść ? Centralka/czujnik ??
A może jest jakiś "domowy" sposób na reset centralki ?

Wybieram się do ASO, ale wiadomo jak tam sobie kasują za głupią diagnozę, nie mówiąc o wynajdywaniu tysiąca usterek, koniecznych do resetu czy naprawy. Nie mam zaufania, po prostu.

pozdro.

ps.
alfa 156SW z 2001r.

Miałem identyczny problem po próbie odpalenia auta na bardzo słabym akumulatorze , autko odpaliło ale zaświeciła się lampka od airbagów , po podpięciu pod kompa okazało się że błąd wystąpił z powodu spadku napięcia na centralce airbagu (czy jakoś tak ) Nie ma niestety możliwości skasowania błędu poduchy bez kompa.

Tak jak pisze Homer155 nastąpił chwilowy spadek napięcia i dlatego świeci ale bez kompa nic nie zdziałasz!! Musisz jechać do ASO??? Nie masz jakiegoś innego elektryka lub elektronika?? przecież ASO kasuje jak za zboże!!!!

Tak jak pisze Homer155 nastąpił chwilowy spadek napięcia i dlatego świeci ale bez kompa nic nie zdziałasz!! Musisz jechać do ASO??? Nie masz jakiegoś innego elektryka lub elektronika?? przecież ASO kasuje jak za zboże!!!!

ASO kasuje po dwakroć, raz błąd drugi raz Ciebie :)

ASO kasuje po dwakroć, raz błąd drugi raz Ciebie :)

Dzięki chłopaki za wyjaśnienia. O tym, że kroją w ASO ostro wie chyba każdy, niestety nie mam wyjścia, bo nie znam nikogo w okolicy kto ma komputer.
Może jest tu ktoś taki ? (Toruń/Bydgoszcz)

Pocieszający jest fakt, że nie musze od razu zmieniać tej centralki. Czytałem gdzieś, że to się bardzo łatwo psuje...

pzdr.

Dzięki chłopaki za wyjaśnienia. O tym, że kroją w ASO ostro wie chyba każdy, niestety nie mam wyjścia, bo nie znam nikogo w okolicy kto ma komputer.
Może jest tu ktoś taki ? (Toruń/Bydgoszcz)

Pocieszający jest fakt, że nie musze od razu zmieniać tej centralki. Czytałem gdzieś, że to się bardzo łatwo psuje...

pzdr.
Napisz na PW do kolegi ,,tom993,, może coś wymyślicie xD a cena??zrobi to za browar marki warka :)

Kiedy bylem w ASO w Opolu za sprawdzenie autka po zakupie i diagnoze zwiazana z kierunkami z tylu i wykasowanie bledu airbaga wzieli 66 zl. Nie wiem czy to duzo. Pomijam fakt ze zanim wyjechalem z terenu ASO blad wrocil.

Kiedy bylem w ASO w Opolu za sprawdzenie autka po zakupie i diagnoze zwiazana z kierunkami z tylu i wykasowanie bledu airbaga wzieli 66 zl. Nie wiem czy to duzo. Pomijam fakt ze zanim wyjechalem z terenu ASO blad wrocil.

lepiej zainwestować we własny kabelek, sofcik i kasowac kiedy chcesz.

Problem rozwiązany.

Po pierwotnym podłączeniu Alfadiaga nie udało się skasować błedu AirBag'a (0x0F value too high). Po sugestiach kolegów na forum rozpiąłem kostkę pod siedzeniem pasażera. Bez odłączania aku, za to z wyłączoną z kluczyka poduszką.
Właściwie nic więcej nie zrobiłem, poza delikatnym dogięciem tej blaszki wewnątrz kostki, która spina PINy po rozłączeniu kostek.
Po tym zabiegu, kasowanie błędu w Alfdiagu przebiegło pomyślnie.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc, w szczególności Tom993 za poświecony czas, wiedzę i sprzęt.

pozdro

Amortyzatory
Powrót