[155] Kontrolka ciśnienia oleju nie świeci.

• Autor wątku Autor wątku lysy76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lysy76

Guest
Przestała mi świecić kontrolka od oleju przy odpalaniu i w ogóle. Dziś wyciągnąłem licznik z przekonaniem że przepaliła sie żarówka. Okazało się że ta świeci przełożóna do innej kontrolki. Dla pewności przełożyłem inną świecącą w miejsce kontrolki oleju i lipa nie świeci. Czy to jest wina czujnika czy może być inna jeszcze przyczyna tej awarii?
I jeszcze jedno z wiązki ktora idzie do czujnika oleju przy bagnecie wychodzi jeden kabelek nie podłączony do niczego. Od czego on może być?

Zgaduj zgadula o jaki silnik chodzi ?

Koło bagnetu masz podstawe filtra oleju w który jest wkrecony czujnik braku cisnienia oleju ( lampka awarii ) Czujnik cisnienia oleju ( taka baryłeczka ) jest wkrecony w kadłub silnika po jego drugiej stronie blizej skrzyni . czujnik jak byłby walniety to kontrolka by sie paliła , koło bagnetu jest tez czujnik stanu oleju podpiety na dwa kabelki

a może być coś innego jak czujnik bo stan oleju jest dobry, wszystko działało poprawnie. Żarówka świeci w innej kontrolce, czyżby kable?

za kontrolki ciśnienia oleju odpowiada czujnik wkrecony w blok silnika i przychodzi do niego jeden kabel. Miałem u sibie tak że kabel po prostu sie oderwał ;)

za kontrolki ciśnienia oleju odpowiada czujnik wkrecony w blok silnika i przychodzi do niego jeden kabel. Miałem u sibie tak że kabel po prostu sie oderwał ;)
ten czujnik odpowiada za wskazanie ciśnienia oleju ( wskaznik ) .Za kontrolkę braku ciśnienia (lampka ) odpowiada czujnik wkręcony w podstawę filtra oleju

Może w V6 ale nie w TS w dwoch TS co miałem to właśnie tam był ten czujnikm :) a w podstawce to był czujnik temp. oleju.

Ostatnia edycja:
no to jak to jest z tym czujnikiem? Kiedy on jest uszkodzony to swieci cały czas a jak nie świeci to przyczyna jest gdzie indziej?
Czy instalacja elektryczna była montowana we wszystkich 155 taka sama bezwzględu na silniki. Bo jest kilka niepodłączonych końcówek w mojej instalacji przy silniku.

Instalacje sa takie same tylko zalezy w co bylo wyposazone auto.Halogenow np nie ma a wiazka jest itd.Wez ten przewod od tego czujnika polacz z masa i zobacz czy zapali sie kontrolka na desce.Jesli tak to czujnik do wymiany.

sprawdzone tak jak kolega Lukasz A. podpowiedział podłączyłem przewód do karoserii i lampka świeci. Dzięki

---------- Post dodany o godzinie 13:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:21 ----------

acha czy przy wymianie zwrócić na coś szczególnie uwagę spóścić olej itp czy poprostu wykręcić i wkręcić nowy?

Tak masz rację jest wkręcony obok podstawy filtra oleju i w blok silnika . Zrozumiałem z twojego wcześniejszego postu że za tą lampke odpowiada czujnik ciśnienia oleju ( banieczka ta od wskaznika ) wkręcona z drugiej strony silnika w blok

sprawdzone tak jak kolega Lukasz A. podpowiedział podłączyłem przewód do karoserii i lampka świeci. Dzięki

---------- Post dodany o godzinie 13:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:21 ----------

acha czy przy wymianie zwrócić na coś szczególnie uwagę spóścić olej itp czy poprostu wykręcić i wkręcić nowy?

Troche oleju napewno pocieknie i bedzie trzeba dolać. A tak to wkrecić nowy tylko sprawdz czy nowy czujnik bedzie miał uszczelke miedziana ;)

Witam
Również mam problem z tym czujnikiem ale odwrotny. Tzn. przy starym lampka raz się zapalał raz migała, okazało się że był nieszczelny wymieniłem na nowy, ponoć na pewno od tego modelu i jest to samo, tyle że kontrolka świeci się cały czas. Dodam że wogóle chyba działa na odwrót po przekręceniu zapłonu nic a jak odpale silnik to się zapala i nie gaśnie.
W czym problem???

Mam sprawny czujnik gdzies od 1.7 TS 8V wpadniesz do mnie to Ci go dam ;)

I stał się cud dziś rano przekręcam kluczyk patrzę a tu kontrolka od oleju się swieci i gaśnie po uruchominiu silnika. I jest wszystko ok. Nie zrozumię tych samochodów:-)

Amortyzatory
Powrót