Kodowanie Pilota ALFA 147

kokot880

Nowy
Auto
147 1.9 JTD 115 04
Witam! Wiem, że było już 1000 tematów na ten temat i mam mętlik w głowie.
A więc tak mam alfę bez pilota, lecz posiadam pilot od innej.
Czy żeby go powiązać z moją alfą wystarczą MES, CODE(Znalazłem go w książce serwisowej, jeżeli książka nie fake haha) oraz sam pilot?
Chciałbym mieć pilot, ponieważ irytuje mnie otwieranie auta z kluczyka. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Tak wystarczy tylko pamiętaj że musisz przełożyć pastylke immo z kluczyka bez pilota do drugiego kluczyka. Najpewniej najpierw zaprogramować pilot żeby być pewnym że działa i przełożyć immo oraz grot dorobić chyba trzeba.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Ale w zwykłym kluczyku chyba jest inaczej zrobiony bo w pilocie masz przecież scyzoryk.

Ja mam kluczyk scyzoryk bez pilota, więc już wszystko wiem, bo sprawdzałem i groty są takie same.

Bierzemy kompa i idziemy do samochodu podpinamy kabel przekrecamy zapłon i wchodzimy fes-a wybieramy markę samochodu następnie wchodzimy w nadwozie(bcm) --> marelli body computer i wybieramy połącz. Wchodzimy w zakładkę regulacje i programowanie pilotów (musimy mieć przy sobie wszystkie piloty które chcemy dodać bo jeśli był już wcześniej dodany do tego samochodu ten pilot a pominiemy go teraz to później już nie da się dodać - będzie uważany za zgubiony przez kompa) program poprosi o wybranie 5 cyfrowego kodu z karty kodowej wybieramy ok następnie zostaniemy poproszeni aby po wciśnięciu "Y" w ciągu 15 sek nacisnąć któryś przycisk na pilocie przez 3 sek - program automatycznie wykryje pilota po naciśnięciu przycisku, następnie wyskoczy komunikat czy chcesz dodać kolejnego i procedura ta sama ale jeśli tak jak ja ktoś posiada jednego to po dodaniu tego jednego wciskamy "N".

cyt. elektorda
( sprawdzałem osobiście na GT i kilku innych )

To na KKL Viaken czy ELM 327 ? Pewnie ELM

Elm327

W GT potrzeba Car code? Podczas symulacji nie prosi o podanie kodu.A w innych autach wyskakuje okienko do wpisania kodu.

Oki.ale jak belka bedzie w domciu to sprawdze, i napisze bo w innych modech prosi o kod. A w Gt jts nie.Ale bez auta nie sprawdze.

Mam kostkę ELM 327 na wifi, ale w MES, wyświetla że nie prawidłowe połączenie z CAN. O co chdzi? Czy musze zakupić inną kostkę ELM327 czy to wina auta?

Panowie, czy ja dobrze rozumuję, że jeśli kupię używany oryginalny pilot od AR147(czarny, składany z 3 przyciskami) to za pomocą ELM327, FES i "electronic code" jestem w stanie sam go zaprogramować do mojego auta?

L.

Panowie, czy ja dobrze rozumuję, że jeśli kupię używany oryginalny pilot od AR147(czarny, składany z 3 przyciskami) to za pomocą ELM327, FES i "electronic code" jestem w stanie sam go zaprogramować do mojego auta?

Dobra rozumiesz. Zaprogramujesz, pod warunkiem, że maksymalna liczba pilotów nie została przypisana do sterownika.

ALe w jaki sposób to zaprogramować, jeśli wyyskakuje błąd poączenia ELM32 z listwą CAN????

Problemy mogą być spowodowane dwoma rzeczami:
- interface który posiada niepoprawny terminator szyny CAN. Albo szukasz interfaceu który na 100% będzie działał z CAN, albo rozbierają swój i śledzisz jak idą linie CA Hi i Low (piny 6 i 14) i jak wykonana jest terminacja linii
- nie każda wersja MES działa poprawnie, mówię tu o wersjach crackowanych. Oczywiście najlepiej zakupić licencje :) i cieszyć się w pełni działających softem.

Problemy mogą być spowodowane dwoma rzeczami:
- interface który posiada niepoprawny terminator szyny CAN. Albo szukasz interfaceu który na 100% będzie działał z CAN, albo rozbierają swój i śledzisz jak idą linie CA Hi i Low (piny 6 i 14) i jak wykonana jest terminacja linii
- nie każda wersja MES działa poprawnie, mówię tu o wersjach crackowanych. Oczywiście najlepiej zakupić licencje :) i cieszyć się w pełni działających softem.

Prawdopodobnie ELM do przerobienia. Oczywiście korzystam z oryginalnej wersji MES.

Witam.
Nie mogę znaleźć książki serwisowej i nie wiem jaki jest ten kod z karty kodowej.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Da się ten kod jakoś odzyskać programem?

Pozdrawiam
Monika

Bierzemy kompa i idziemy do samochodu podpinamy kabel przekrecamy zapłon i wchodzimy fes-a wybieramy markę samochodu następnie wchodzimy w nadwozie(bcm) --> marelli body computer i wybieramy połącz. Wchodzimy w zakładkę regulacje i programowanie pilotów (musimy mieć przy sobie wszystkie piloty które chcemy dodać bo jeśli był już wcześniej dodany do tego samochodu ten pilot a pominiemy go teraz to później już nie da się dodać - będzie uważany za zgubiony przez kompa) program poprosi o wybranie 5 cyfrowego kodu z karty kodowej wybieramy ok następnie zostaniemy poproszeni aby po wciśnięciu "Y" w ciągu 15 sek nacisnąć któryś przycisk na pilocie przez 3 sek - program automatycznie wykryje pilota po naciśnięciu przycisku, następnie wyskoczy komunikat czy chcesz dodać kolejnego i procedura ta sama ale jeśli tak jak ja ktoś posiada jednego to po dodaniu tego jednego wciskamy "N".

cyt. elektorda
( sprawdzałem osobiście na GT i kilku innych )

Amortyzatory
Powrót