• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klopoty ze sprzeglem

• Autor wątku Autor wątku christophe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christophe

Guest
Witam goraco wszystkich.Od kilku dni w mojej alfie pojawil sie klopot ze sprzeglem a mianowicie podczas ruszania samo.pojawily sie dosc mocne drgania samoch.oraz niski pedal sprzegla a nawet klopoty z wrzuceniem biegu pierwszego i wstecznego.Mimo tych objawow gdy juz wrzuce jedynke i rusze z miejsca to jazda przeciega normalnie lecz pedal sprzegla jest ciagle zanizony.Wiec chcialbym wiedziec czy wymiana samego sprzegla wystarczy czy trzeba wymienic rowniez kolo dwumasowe.Dzieki za informacje i pozdrawiam.....:)

Pierwsza sugestia jaka mi się nasuwa to poduszki pod silnikiem/skrzynią biegów.

Może to nie sprzęgło tylko siadła pompa albo wysprzeglik

Popompuj trochę pedałem sprzęgła i napisz, co się dzieje. Jeśli będzie chwilowa poprawa to pewnie masz zapowietrzony układ. A wtedy sprawdzamy poziom płynu, pompę i wysprzęglik, bo na koło dwumasowe to mi nie wygląda.

Dzieki za wskazowwki ale pomimo podpompowania pedalem sprze.klopot jest dalej. Dalej sa klopoty z zmiana biegow oraz to szarpanie samoch.podczas ruszania a nawet gdy wrzucam dwujke i puszczam pedal sprze.to szarpniecie tez sie pojawia. A wrzucenie wstecznego czy jedynki jest uciazliwe. Prosze o dalsza pomoc ....

To idealnie pasuje do awarii którą miałem w swoim aucie - najpierw pojawiło się szarpanie, jeździłem z tym jakiś czas, później pedał zrobił się niski a biegi wchodziły bardzo ciężko. Po rozebraniu sprzęgła okazało się że ( prawdapodobnie od tych drgań ) urwało się jedno uszko na łożysku wyciskowym, uszko to trzyma łapę tą którą pcha siłownik. W efekcie ta łapa się trochę skosiła a zakres jej pracy znacznie się skrócił co było powodem całej awarii, pomogła oczywiście wymiana całego sprzęgła

Spotkałem się z przypadkiem gdzie oberwała się poduszka silnika przez co silnik się lekko zeskosił, biegi wchodziły ciężko i szarpało oczywiście przy ruszaniu. Co prawda nie była to Alfa, ale łatwo sprawdzić, jeśli to poduszka to podczas szarpania zaobserwujesz też że rusza się drążek zmiany biegów.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Spotkałem się z przypadkiem gdzie oberwała się poduszka silnika przez co silnik się lekko zeskosił, biegi wchodziły ciężko i szarpało oczywiście przy ruszaniu. Co prawda nie była to Alfa, ale łatwo sprawdzić, jeśli to poduszka to podczas szarpania zaobserwujesz też że rusza się drążek zmiany biegów.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

No to poprawiam: Jak sam napisałeś przypadek który opisujesz nie był w Alfie, tu jest to nie możliwe. Niektóre samochody ruchy dźwigni zmiany biegów przekazują do skrzyni sztywnym drążkiem ( np część WV ) i faktycznie jak zespół napędowy się przekrzywi to z biegami będzie problem ale AR jako łącznik ma linki a tym obojętne jest położenie skrzyni czy silnika ponieważ są giętkie.

dołączę się do tematu

ja zauważam, że rączka od zmiany biegów lekko się rusza, zwłaszcza podczas gwałtownego dodania gazu lub na odwrót

jakieś sugestie, może to faktycznie poduszka siedzi???

No wiec po sprawdzeniu drgan na drazku zm.biegow ktorych nie ma wybralem sie do mechanika ktory stwierdzil wadliwe dzialanie sprzegla.Stwierdzil ze moze to byc dwumasa lub wychodzony docisk z lozyskiem ,po wcisnieciu do polowy pedalu sprz.slychac charakterystyczny szum lozyska sprzeglowego.Wiec stwierdzil ze jest to wibracyjne wlaczanie sprzegla co w rezultacie daje taki efekt szarpania podczas ruszania.Moja alfa ma juz przejechane ponad 200tys wiec lekarstwo na te dolegliwosci to wymiana sprze. oraz kola dwumasowego poniewaz wczesniej czy pozniej trzeba go bedzie wymienic. Dzieki wszystkim za podpowiedzi.....pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót