klocki-jak włożyć??

Z tego co widać to są one dobrze zamontowane ale do zmiany klocków nie musisz przecież ściągać całego zacisku... Poza tym jakoś nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem montowanie tych starych klocków, nawet jeśli to tył, który ma mały udział przy hamowaniu.

Musiałem zdjąć bo tłoczki były zapieczone i trzeba było rozruszać xD Nie zakładam starych klocków tylko nie mam jescze nowych(kupiłem ale sprzedali mi na przód a nie tył i musze wymienić) włożyłem stare i zrobiłem zdj.żeby się upewnić czy dobrze zamontowane,żeby wiedzieć jak zamontować nowe, więc pytam :) A na końcu klocków jest ,,taka sprężynka-drucik,, to ona ma wejść w tą ,,dziurke,, w zacisku??

Musiałem zdjąć bo tłoczki były zapieczone i trzeba było rozruszać xD Nie zakładam starych klocków tylko nie mam jescze nowych(kupiłem ale sprzedali mi na przód a nie tył i musze wymienić) włożyłem stare i zrobiłem zdj.żeby się upewnić czy dobrze zamontowane,żeby wiedzieć jak zamontować nowe, więc pytam :) A na końcu klocków jest ,,taka sprężynka-drucik,, to ona ma wejść w tą ,,dziurke,, w zacisku??

Sprężynka ma za zadanie dociskać klocek do jarzma zacisku, żeby nie było luzu. Tak więc ma się oprzeć o zacisk, a nie powinna wręcz wejść w otwór.
Przed montażem przykręć najpierw jarzmo z powrotem do zwrotnicy czyszcząc wcześniej dokładnie miejsce osadzenia klocków, po czym warto by było przesmarować delikatnie te miejsca smarem wysokotemperaturowym, co zapobiega w przyszłości zapiekaniu się klocków.
Zacisk od jarzma rozkręca się za pomocą śrubek na klucz 13 mm. Przesmaruj sobie również pływaki.

Sprężynka ma za zadanie dociskać klocek do jarzma zacisku, żeby nie było luzu. Tak więc ma się oprzeć o zacisk, a nie powinna wręcz wejść w otwór.
Przed montażem przykręć najpierw jarzmo z powrotem do zwrotnicy czyszcząc wcześniej dokładnie miejsce osadzenia klocków, po czym warto by było przesmarować delikatnie te miejsca smarem wysokotemperaturowym, co zapobiega w przyszłości zapiekaniu się klocków.
Zacisk od jarzma rozkręca się za pomocą śrubek na klucz 13 mm. Przesmaruj sobie również pływaki.
Czyli sprężynki nie mają wychodzić przez dziurke?? tą na zdj. http://i5.photobucket.com/albums/y192/sonicscreen/zacisk2.jpg
Dobrze,że zapytałem bo bym popsuł xD bo chciałem pchać tam sprężyne xD

coz chcialem pomoc bo gtv to mniej wiecej to samo co 156 (tak mi sie wydaje) ale widze ze problem rozwiazany :)

miałem u siebie podobny problem z tłoczkami i samo czyszczenie niewiele dało więc musiałem je trochę odchudzić i jest ok:) to tak na przyszłość jakby Ci się zapiekały nadal

kolego krzys-krzys nie mogę cie zrozumiec niedawno koniecznie chciałeś sam wyciągac z silnika kolektor dolotowy, aby go przeczyścic (tutaj potrzeba trochę wiedzy o mechanice) ateraz pytasz się jak załozyc klocek hamulcowy?

możesz dać do przetoczenia np, ja stwierdziłem że i tak pewnie zacisk do "wyjeb...." więc przeleciałem je delikatnie szlifierką, póki co działają już z pół roku więc jednak nie wymieniam

kolego krzys-krzys nie mogę cie zrozumiec niedawno koniecznie chciałeś sam wyciągac z silnika kolektor dolotowy, aby go przeczyścic (tutaj potrzeba trochę wiedzy o mechanice) ateraz pytasz się jak załozyc klocek hamulcowy?
- dobre :) ale ważne że chłopak ma chęci do nauki:)

Widział kolega inne silniki diesla??-bo chyba nie xD Dla przykładu kangoo 1.9....odkręca się wszystkie sróbki i kolektor na wierzchu(czyściłem to wiem) a kto pyta ten nie błądzi...więc spytałem jak się zabrać do tego kolektora xD Nie musisz mnie rozumieć nikt cię o to nie prosi kaz156...

Widziec- widziałem a nawet wswoim życiu sporo jeżdziłem, (5 różnych modeli) ale w żadnym nie było potrzey czyszczenia kolektora. Przedost ,Vw Wento 1.9 td ostatni A4 tdj pierwszy opel kadet 1.6 td (olej klocki, a nawet rozrzad w niektórych zawsze wymieniałem sam).

Amortyzatory
Powrót