• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klima

• Autor wątku Autor wątku Stanley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanley

Guest
Panowie , czy już włączacie klime ? ja próbuje i albo zapomniałem(śmiech) jak sie to robi albo nie moge jej włączyc. Nie mam żadnych złych komunikatów. Jedyne co zauważyłem to nagminnie włącza mi się cyrkulacja wewnętrzna , co to może byc, Gdyby mi wyciek płyn powinien sie pokazac komunikat o niesprawnej klimatyzacji .

Tak, włączamy ;) Ja nawet jej nie wyłączam na zimę ;)

Przycisk "CLIMA", a później przycisk ECON - oczywiście wciskamy przycisk ECON jeżeli na ekranie zaznaczony już jest prostokątem napis ECON :D
Klima powinna działać na wyłączonej opcji ECON - nie zaznaczony prostokąt z ECON.

A co do cyrkulacji wewnętrznej, to jest to poprawne zachowanie tuż po włączeniu klimy, ponieważ szybciej w ten sposób "schłodzi" (osuszy) powietrze. Szybciej jest osuszyć to co jest w obiegu i nie "łykać" nowego cieplejszego powietrza, gdzie osuszanie potrwa dłuuuuużej.
Po ~1-2 minucie obieg wewnętrzny powinien się wyłączyć automatycznie (tryb FULL - nie wiem jak z AUTO) i chłodne powietrze powinno wlatywać do środka.

Jeżeli po kilku minutach (klima może być po "śnie zimowym" ;) ) nie będzie chłodnego powietrza, no to wtedy myślimy co dalej ;) może to być brak ciśnienia w obiegu, może brak gazu, a może to kompresor...

no ale jezeli brak ciśnienia to powinien byc komunukat a nic takiego nie ma

Słyszysz jakieś "syczenie"? jeżeli tak, to oznacza, że jakieś ciśnienie jest ;)

A czy jest komunikat czy nie, to ciężko mi powiedzieć, gdyż póki co (odpukać) nie miałem żadnych problemów z klimą. Zresztą, może warto podjechać i wydać z 30 zł na sprawdzenie całego obiegu ;)

no ale jezeli brak ciśnienia to powinien byc komunukat a nic takiego nie ma

musze cie zmartwic kolego:) gdy w ukladzie nie ma freonu nic sie nie zaswieci niestety poprostu nie bedzie chłodzic mimo tego ze wlaczy sie spreżarka wentylator skraplacza itp.
komunikat wyswieli sie kiedy nie bedzie dzialac ktorys z elementow automatyki.

tak przy okazji jak ktos ma problem z klimatyzacją i jest w okolicach Ostródy zapraszam do siebie:)

Panowie ale jesli jest male cisnienie w obiegu to sprezarka sie nie zalaczy,MIalem tak.wyswietlal sie komunikat ze wiatraki nie dzialaja.A wystarczylo dobic gazu az 700g:P i wszystko gra.doradzam podjechania do punktu sprawdzania klimy i wszystko bedzie jasne:)

Panowie ale jesli jest male cisnienie w obiegu to sprezarka sie nie zalaczy,MIalem tak.wyswietlal sie komunikat ze wiatraki nie dzialaja.A wystarczylo dobic gazu az 700g:P i wszystko gra.doradzam podjechania do punktu sprawdzania klimy i wszystko bedzie jasne:)

Owszem ale wystarczy tylko minimalne cisnienie np 0,2 bara a sprezarka sie wlaczy a chlodzic nie bedzie.

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót